1. Home
  2. Zelene strane
  3. Nemci su odustali od „zelene“ energije?
Nemci su odustali od „zelene“ energije?
5

Nemci su odustali od „zelene“ energije?

299
5
Podelite sa prijateljima:

Odmah da naglasimo, nije odustala nemačka savezna vlada, koja nastavlja da se drži zadatog kursa. Ali Nemci su shvatili da se zeleni san pretvara u noćnu moru. Ovaj izveštaj je o istraživanju Nemaca koje je uradila organizacija forsa.

Ogromna većina nemačkog stanovništva smatra da uspešna energetska tranzicija nije realna. Prema istraživanju forse, 88 odsto ispitanika deli ovo mišljenje, što je zapanjujuće.

Nemci imaju sve manje poverenja u planove savezne vlade za energetsku tranziciju. Samo deset procenata i dalje veruje da sistemi obnovljive energije kao što su fotonaponski solarni sistemi i eolska energija mogu adekvatno da zadovolje energetske potrebe zemlje.

U 2011. godini 39 odsto ispitanika je i dalje bilo optimistično, a 61 odsto skeptično.

Čak i među pristalicama Zelenih sada preovladava skepticizam, prenose mediji.

Većina od 59 odsto ispitanika i dalje podržava korišćenje prirodnog gasa kao izvora energije. 57 odsto je za nastavak korišćenja nuklearne energije.

Zeleni snovi nemačke vlade obećavaju da će uništiti ekonomiju te zemlje.

Industrijski sindikati IG Metall, IGBCE i IG BAU strahuju od gubitka stotina hiljada radnih mesta i zatvaranja fabrika zbog visokih cena električne energije u Nemačkoj, u poređenju sa drugim zemljama, posebno u energetski intenzivnim industrijama kao što su industrija čelika, hemijska industrija ili industrija građevinskih materijala.

Do sada, nemačka vlada istrajava u svojim zelenim zabludama, ali sudar sa stvarnošću je neizbežan. Pitanje je šta će ostati od nemačke ekonomije kada se zeleni san konačno napusti.

AutoRepublika

(299)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Razumiju oni k,. ovaj, dildu…
https://banjaluka.net/njemacka-gasi-posljednje-tri-nuklearne-elektrane-vecina-gradjana-protiv/

Ovdje se radi o namjernoj deindustijalizaciji Njemačke, koji su oni nama nekada odradili, sad neko drugi njima kapu kroji…

moron

A čime planiraju da se bave nakon što ( ekološki ) „sve sahrane“ ?

s mile

što bi naši rekli, pogubili kompas. neće atomsku, solarna na dalekom štapu, ruski gas im nije demokratski, ali je zato bratski američki odličan, malo skuplji, ali vredi.

Renault Terminator

Bila bi Njemačka -NJEMAČKA da nije vazal USA.Sve im ovo Ameri pakuju.I neka im pakuju kada nemaju snage da se otrgnu. Jedno je sigurno i nepobitno,Njemačka ne može biti ekonomska supersila kao što je bila,bez Rusije.To Ameri odlično znaju i rade sve što mogu da Njemačku udalje od Rusije što dalje.Jer malo je falilo da Ameri izgube Njemačku,Rusi i Njemci su veoma ozbiljno ekonomski počeli sarađivati i Ameri su postajali sve više sporedni igrač,ne glavni.Pošto ne žele da izgube Njemačku na tom ekonomskom planu,morali su nekako to da zaustave.Pojavili su se zeleni,započeli su rat u Ukrajini 2014 godine,izvršili su teroristički… Pročitaj više »

Matija

Molicu fino, oprezno sa ovakvim informacijama! Od kako je poceo rat Rusa i Ukrajinaca, situacija u energetici se preko noci promenila! Fosilna goriva su postala skupa, zelja za oslobadjanjem od zavisnosti od uvoza goriva je dosla u prvi plan. Privremeno resenje u tom haosu bio je uvoz skupljeg gasa i nafte iz drugih zemalja i produzenje rada nukleranih elektrana! To znaci da je misljenje nemackog naroda i mnogih strucnjaka da nuklearke nastave rad u stvari privremenog karaktera, izazvanog kriznom situacijom. Istovremeno sve okolne zemlje planiraju izgradnju novih nuklearki da bi obezbedili CO2 neutralnu energiju! 🙂 Ovih dana je najava novog… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija