1. Home
  2. Zelene strane
  3. Evropski sud pravde osudio Francusku za bezočno i beskrajno zagađenje vazduha
Evropski sud pravde osudio Francusku za bezočno i beskrajno zagađenje vazduha
2

Evropski sud pravde osudio Francusku za bezočno i beskrajno zagađenje vazduha

593
2
Podelite sa prijateljima:

Francuska je tokom prethodnih godina na sistematskim osnovama prekoračivala maksimalno dozvoljene vrednosti azotnih-oksida u vazduhu, pa je stoga osuđena od strane Evropskog suda pravde, što je sudbina koja bi uskoro mogla da snađe i ostale najuticajnije države Evropske unije, pre svega misleći na Nemačku.

Propisi na koje se nije obazirala francuska vlada se tiču evropske regulative vezane za standard čistog vazduha, na šta se Evropski sud pravde (European Court of Justice – ECJ) i pozvao u svojoj presudi.

Prema navodima iz presude suda u Luksemburgu u slučaju C-636/18, Francuska nije preduzela praktično ništa kako bi svela vrednosti emitovanih azotnih-oksida u okvir dozvoljenih granica što je pre moguće, a takvo stanje se proteglo na višegodišnji period. Tužbom je pokriveno gradsko područje koje se odnosi na dvanaest većih sredina, a gde su uključeni, između ostalih Pariz, Marselj i Strazbur.

U presudi stoji doslovce ovakav tekst: „Periodi u kojima se prekoračenje dozvoljenih granica u pogledu kvaliteta vazduha u 12 francuskih gradova dogodilo su trebalo da potraju što je kraće moguće.“

Dozvoljene vrednosti su na konstantan, to jest sistematski i uporan način prekoračivane, a to se posebno odnosi na navedene gradove i period koji je usledio posle januara 2010. godine, stoji dalje u rešenju vrhovnog suda Evropske unije.

Prigovor francuskih pravnih zastupnika u kom je navedeno da treba uzeti u obzir i strukturalne probleme vezane za primenu zahteva Evropske unije u smislu čistog vazduha, nije uvažena od strane Evropskog suda pravde, uz obrazloženje da je irelevantno da li je problem nastao kao posledica namere, nemara ili pak tehničke nemogućnosti da se postupi ispravno.

Francuska je sada prinuđena da pristupi primeni rešenja koja vode ka ispunjenju zahteva Evropskog suda pravde što je pre moguće, a ukoliko se to ne dogodi, Evropska komisija bi imala pravo odmeravanja visoke novčane kazne.

Kao što smo u uvodnom delu teksta naveli, Nemačka je takođe u problemu u vezi sa štetnim emisijama azotnih-oksida. Prema izveštaju koji je pripremila Savezna agencija za ekologiju Nemačke, tokom 2018. godine je došlo do prekoračenja limita u 57 nemačkih gradova. Još u maju 2018. godine je Evropska komisija najavila tužbu po ovom osnovu protiv germanske države, a ona je podneta u oktobru prošle godine. Datum za prvo ročište još uvek nije određen.

AutoRepublika

(593)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Meanwhile na Balkanu… Dizel automobili su najmanja briga što se zagađenja vazduha tiče.

https://you.wemove.eu/campaigns/16-coal-plants-making-us-sick

moron

Lahko je izaći sa tme na kraj … Samo prestaneš disati …