1. Home
  2. Vesti
  3. Audi je razvio jeftiniji R8 sa turbo petocilindrašem i pogonom na zadnje točkove
Audi je razvio jeftiniji R8 sa turbo petocilindrašem i pogonom na zadnje točkove
9

Audi je razvio jeftiniji R8 sa turbo petocilindrašem i pogonom na zadnje točkove

1.11K
9
Podelite sa prijateljima:

Audi R8 je jedan superautomobil koji će uskoro biti ukinut. Tokom čitave dve generacije, uvek ga je pokretao legendarni 5,2-litarski V10 motor koji su razvili Audi i Lamborghini, dok se Audijev 4,2-litarski V8 prodavao samo u prvoj generaciji. Sada je izašlo na videlo da je Audi razmišljao o tome da u R8 ugradi redni petak sa turbo punjačem iz Audija RS3, poveže ga sa ručnim menjačem i pošalje ga u proizvodnju.

Koliko god ta ideja bila dobra, nikada nije stigla do proizvodnje. Ove zanimljive informacije su isplivale u intervjuu sa menadžerom projekta Porsche eFuels, Markosom Markesom, koji je vodio veteran britanskog automobilskog novinara Stiv Satklif.

Prema Markesovim rečima, Audi je otišao dovoljno daleko sa idejom da je uspeo da izvuče iz petaka veći maksimalni obrtni moment od motora V10. 2,5-litarski motor je poznat kao 07K u Audijevim krugovima, i poznat je po tome što je sposoban da podnese ozbiljnu izlaznu snagu uz relativno male modifikacije.

Audi je očigledno nameravao da upari redni petocilindraš sa ručnim menjačem i pogonom na zadnje točkove. Audi jeste napravio TT RS s manuelcem, ali to je automobil s poprečno postavljenim motorom. Prethodni šestostepeni manuelni menjač bi verovatno bio prilagođen uzdužno smeštenom motoru u R8. Još jedna zabavna činjenica je da su V10 i R5 veoma slični jedan drugom. Zasnovani su na istoj porodici motora, a većina razlika postoji u otvorima na glavi motora. Audijev portparol je na sve ovo rekao da je „to samo glasina“.

R8 s ručnim menjačem, RWD-om i turbo rednim petakom mogao je biti „bejbi“ superautomobil veka. Nažalost, projekat je sprečen pre mnogo godina, a u istoriji je zapisano da je R8 bio superautomobil sa V10 motorom i menjačem sa dvostrukom spojnicom.

AutoRepublika

(1108)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Dobro je što nisu.Taj petocilindraš je bio toliko nazvizgan(čitaj prenapregnut) da nebi bio baš nešto dugotrajan.Zakone termodinamike ne možeš prevariti.

BB

Puno je to… Jeli ima 1.0 i tri cilindra?

moron

Pripremaju i novi audijev „twinair“ 😊

Matija

Interesantna prica! Mislim da bi sira paleta motora, V10 – V8 – R5, poboljsala prodaju modela R8. Medjutim rukovodioci Audija postavili su R8 suvise visoko, cak u rang Lamborginija, i to im se osvetilo – R8 nije se nikada dobro prodavao, bio je na ulicama redji od Lamborginija. Zato sada ide u aut. Inace, motor R5 nalazi se vec dugo u ponudi Audija, uveden je krajem 70-tih, a razvijen je zato sto u nosu Audija 100 nije bilo mesta za duzi motor. Sada se ugradjuje u Kupru Formentor najvise klase.

Laki

Dobar i izuzetno prijatan za vožnju je stari R5. Onomad sa 136 atmo do 170 turbo.Posle su krenuli sa izvlačenjem snage do maksimuma a tim se izgubio onaj šarm !!!

Bungi

Slažem se da veća ponuda motora povećava prodaju, jer je cjenovna razlika šira.Lično, mislim da redni petak navijen do maksimuma ipak nema šta da traži u R8 odijelu.Ulaznu stepenicu je trebalo da predstavlja v6 biturbo iz RS4, pa V8 4,2 i na kraju V10 5.2.Ipak je ovo platforma veoma srodna Lambu.Petak turbo mi više dođe kao vrh ponude za TT i Golf GTI.

Matija

Vidis, V6 sam zaboravio! Najveca investicija kod jednog automobila je karoserija. Ona se proizvodi samo za jedan model i relativno kratko. Da bi se troskovi razvoja i proizvodnje karoserije podelili na sto vise jedinca potreban je siri asortiman, u ovom slucaju motora. Na ovu temu poslao sam predlog sadasnjem sefu Audija, Markusu Dusmanu – pokazao sam da TT i R8 mogu da se povezu u jednu familiju pomocu jedne sasvim nove arhitekture. Nikada nisam dobio odgovor ali me je linkedin u to vreme izvestavao da je nekoliko pripadnika Audija vise puta posecivalo moj profil. 🙂 Zamalo da zaboravim: u mom… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Yankee

R8 se prodavao daleko bolje nego Gallardo i Hurican. Do sada je prodato oko 45.000 R8. Sa druge strane, Gallarda je prodaato oko 14.000 pre nego sto je ugasen, dosadasnja prodaja Huricana je oko 15.000.

Matija

Interesantan podatak. Znam da je Audi ovde uvek kukao zbog slabe prodaje R8 a Lamborgini se nikada nije zalio na prodaju. Bas cu da pogledam.