1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen Golf GTI Mk8 – dodatni detalji vezani za performanse
Volkswagen Golf GTI Mk8 – dodatni detalji vezani za performanse
0

Volkswagen Golf GTI Mk8 – dodatni detalji vezani za performanse

305
0
Podelite sa prijateljima:

Mnogo toga će biti naprednije kada je o Golfu GTI Mk8 reč.

Nakon virtuelne premijere zbog otkazanog Salona automobila u Ženevi, VW je sada obelodanio i dodatne informacije vezane za popularni „hot heč“.

Ispod haube počiva nova verzija VW-ovog 2,0-litarskog turbomotora. Raspolaže s 245 ks (180 kW) i 370 Nm, što je prirast u snazi od 10 kW i 20 Nm u odnosu na aktuelni model. U igri su i manuelni i sedmostepeni DSG menjač, a po Volkswagenu, kod Mk7 čak 40 odsto kupaca se odlučivalo za manuelnu transmisiju, što je više nego ubedljiv razlog da se nastavi s tri papučice.

Dva najprimetnija detalja kada je o standardnom performantnom hardveru reč su diferencijal s ograničenim proklizavanjem i kompleksni Vehicle Dynamic Manager sistem. Dok standardni diferencijal s ograničenim proklizavanjem nije nepoznat kada je o Golfu GTI reč, VDM sistem je glavna akvizicija. Smatrajte ga „mozgom“ zaduženim za performanse, koji nadzire ključne sisteme, uključujući adaptivne amortizere, spomenuti diferencijal i upravljanje, i to stotinama puta u sekundi. Na putu, ovaj „mozak“ može da doda kočnu silu na unutrašnji točak, ubrza reakciju automobila na komandu na volanu i reguliše krutost poprečnih horizontalnih stabilizatora, između ostalog. Sve ovo, kažu u VW-u, čini GTI znatno dinamičnijim u vožnji u odnosu na prethodnka.

Iz perspektive hardvera, proizvođač iz Volfsburga je poradio na ogibljenju (MacPherson napred, multilink pozadi), rekonfigurišući opruge i amortizere, uz instalaciju lakše aluminijumske podstrukture napred. Hodovi amortizera su ped odsto krući napred i 15 odsto krući pozadi u odnosu na Mk7.

Što se naplataka tiče, u igri će biti pet opcija za novi GTI, uključujući jedinice od 17, 18 i 19 cola. Svi točkovi dolaze „obuveni“ u Bridgestone gume, s tim što su potonji širine 235, za bolje prijanjanje za asfalt. Volkswagen će takođe u ponudu staviti Michelin Pilot Sport Cup 2 opciju, koja će sigurno oduzeti koju desetinku po krugu na trkčakim stazama.

Na test stazi kompanije u Nemačkoj, Benjamin Lojhter je vozio Mk7 GTI Performance i MK8 GTI identične snage i s identičnim pneumaticima. Na stazi dugačkoj oko 3,2 kilometra, Mk8 je ostvario čak četiri sekunde brže vreme i to bez opcionih Michelina. Jasno je da novajlija na bolji način isporučuje snagu na asfalt.

AutoRepublika

(305)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments