1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda: SkyActiv-X ne donosi veće troškove održavanja i popravke
Mazda: SkyActiv-X ne donosi veće troškove održavanja i popravke
1

Mazda: SkyActiv-X ne donosi veće troškove održavanja i popravke

405
1
Podelite sa prijateljima:

Dodatna složenost ne znači i veće troškove.

Kupci zabrinuti da bi novi SkyActiv-X motor mogao da donese i veće troškove održavanja mogu da odahnu. Mazdin šef za pogonske jedinice, Eiđi Nakai, rekao je da novi agregat neće zahtevati dodatne troškove održavanja niti će biti skuplji za popravku u poređenju s konvencionalnim motorima.

Po Nakaiju, Mazda je radila na tome da SkyActiv-X u operativnom smislu bude kao i standardan agregat. Mazdin novi 2,0-litarski četvorocilindraš, kao što je poznato, kombinuje kontrolisano paljenje putem svećica i kompresiono paljenje karakteristično za dizel motore. Cilj je da se na taj način unaprede efikasnost i performanse. Naravno, prisustvo obe tehnologije donosi i viši stepen kompleksnosti. Novi proces paljenja je poseban, jer je Mazda dodala senzore pritiska za svaki cilindar, da bi se tim putem slali podaci u kompjuter motora.

Novi proces paljenja, koji Mazda naziva SPCCI (Spark Controlled Compression Ignition) zahtevniji je za unutrašnje komponente motora u odnosu na standardan proces. Iz tog razloga SkyActiv-X ne deli delove s Mazdinim SkyActiv-G agregatima. Naravno, SkyActiv-X je skuplji za izradu.

Ipak, balans dolazi u vidu veće snage i manje potrošnje. Po Mazdi, agregat isporučuje 180 ks i 225 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Prosečna potrošnja, po fabričkim vrednostima, iznosi oko 5,5 litara benzina na 100 kilometara.

Čini se da dodatna složenost SkyActiv-X motora ne dolazi toliko zbog hardvera koliko zbog softvera i senzora potrebnih za kontrolu sistema paljenja. Nove tehnologije često zabrinjavaju kupce i to s dobrim razlogom. Pouzdanost i troškovi održavanja i popravke su važni faktori prilikom kupovine novog automobila a neispitana tehnologija može da donese nepredviđene finansijske troškove. Ipak, Mazda SkyActiv-X ne treba da bude izvor zabrinutosti.

AutoRepublika

 

(405)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

Koga zmija ugrize i gustera se boji. A ovo je krokodil. Mazda sa novim motorom koji je od strane PR-a predstavljen kao SF delo.