1. Home
  2. Vesti
  3. Nova Teslina fabrika nalaziće se u Teksasu
Nova Teslina fabrika nalaziće se u Teksasu
0

Nova Teslina fabrika nalaziće se u Teksasu

148
0
Podelite sa prijateljima:

Posle višemesečne borbe između dve američke savezne države, ona južnija odnela je pobedu. 

Za Teslin pogon nadmetali su se Teksas i Oklahoma, odnosno Ostin i Tulsa. Oklahoma je na sve načine pokušavala da privuče proizvođača američkih automobila, pa su mu čak i „napravili“ statuu. U suštini nisu ništa napravili, ogromna statua radnika, čiji je naziv Golden Driller, samo je dobila novo lice, odnosno prefarbali su mu lice tako da liči na Ilona Maska. Zapravo, čitava situacija sa statuom bila je više bizarna nego li smešna.

Tesla je na kraju izabrao lokaciju nadomak Ostina u Teksasu. Pogon će biti izgrađen u okrugu Trevis, a za igradnju fabrike obezbeđeno je 2.100 jutara zemlje. Američki mediji navode da je ključnu ulogu odigrala volja Teksasa da popusti sa porezima, te će tako Tesla uštedeti 60 miliona dolara za deset godina, samo na osnovu ušteda na plaćanju dažbina ovoj saveznoj državi.

U zamenu, proizvođač električnih automobila napraviće u Teksasu svoju najveću fabriku do sada. Na ovoj lokaciji biće zaposleno oko 5.000 radnika, i prema rečima Ilon Maska najmanja satnica iznosiće 15 dolara. Mask je najavio i da će Tesla ukupno investirati oko milijardu dolara u izgradnju pogona u Teksasu.

Američka marka će u svojoj najvećoj fabrici do sada u početku proizvoditi tri vozila. Prvi, i ujedno i najiščekivaniji je Cybertruck, za koji je Tesla već ubeležio više stotina hiljada narudžbina. Zatim, ovde će se proizvoditi i dugoočekivani električni kamion – Semi, kao i Tesla Model Y, koji će se ovde sklapati za istočni deo SAD-a.

AutoRepublika

(148)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments