1. Home
  2. Vesti
  3. Rejuvenacija Porschea Cayennea podrazumeva i novi enterijer
Rejuvenacija Porschea Cayennea podrazumeva i novi enterijer
3

Rejuvenacija Porschea Cayennea podrazumeva i novi enterijer

397
3
Podelite sa prijateljima:

Lamborghini je s prezentacijom novog modela nazvanog Revuelto krenuo objavom tehničkih specifikacija. S druge strane, druga marka iz iste grupacije se opredelila da s promocijom krosovera po imenu Cayenne, krene od prikaza statusa putničke kabine noviteta. To je učinjeno zato što Porsche nije samo preuredio enterijer, Cayenneu je darovao posve novi.

Konstruktor je novu unutrašnjost vozila nazvao Porsche Driver Experience. Ali, istini za volju, prvi koji je na ovakav enterijer dobio pravo, jeste baterijski model Taycan, dok se za Cayenne može reći da je prvi benzinski Porsche s ovakvom postavkom u kabini.

Tradicionalni instrumentacioni klaster marke s brzinomerom postavljenim po sredini, sada je deo istorije. Osveženi Cayenne će ponuditi potpuno virtuelno rešenje sa zakrivljenim ekranom od 12.6 inča, a koji je lišen natkrivke. Deluje onako svemirski, posebno kada se probroji i vidi da ima pet različitih krugova i pokazivača unutar istih, a to je tek jedna od sedam predloženih postavki.

Dizajn instrumentacionog poligona je prilagodljiv putem korišćenja dugmadi smeštenih na obruču upravljača.

Sam obruč upravljača je isti onakav kakav poseduje i kultni Porsche 911. Na njemu se nalazi taster za izbor režima vožnje, a ima ih više: Normal, Offroad, Sport i Sport Plus). Dijagonala ekrana multimedijalnog sistema je istih 12,3 inča, ali je sam sistem sada savremenije koncepcije.

Uz doplatu je moguće dobiti još jedan zaseban displej dijagonale 10,9 inča i on se sada nudi kao opcija pred očima saputnika. Na njemu se mogu pratiti filmovi ili se može upravljati navigacionim sistemom. Posebna obloga ga čini nevidljivim za onog koji vozi.

Nekada smo ovo nazivali ručicom menjača, međutim, moderno doba je donelo izraz selektor stepena prenosa, gde se i kod Cayennea, nalik situaciji s Taycanom, on nalazi na čeonom panelu, s desne strane volana. Na taj način je omogućeno puno preuređenje centralne konzole, pa imamo novi panel za kontrolu rada uređaja za klimatizaciju s analognim tasterima i onim osetljivim na pritisak, dok je tu i površina namenjena bežičnoj dopuni pametnog telefona.

Ugrađena platforma rashladnog sistema (sa standardnom kontrolom klimatizacije) donela je mogućnost uvećanja snage dopune na 15 vati. Gornji deo unutrašnjih panela vrata je takođe izmenjen, uključujući i ručice za otvaranje istih. Umesto rotacionog tastera za start motora, a koje se nalazi s leve strane volana, sada imamo klasično dugme za te namene.

Pa opet, restilizovani Porsche Cayenne neće biti fenomenalan samo zbog onog što donosi u enterijeru. Iako je dizajn i dalje skriven pod debelim slojem kamuflažnih traka, pa ga ne možemo komentarisati na relevantnim osnovama, možemo reći i najaviti izvesne tehničke izmene. Na primer, sistem vešanja će proći kroz temeljito sprovedenu reviziju, pa će umesto trokomornih vazdušnih podupirača, biti implementirani oni s dve komore, ali i s dva ventila u svakoj, umesto po jednog.

Bazični motor V6 3.0 nudi turbo ispomoć i dobija prirast u konjskim snagama, i to sa 340 na 354 „grla“. Porsche Cayenne S će u penziju poslati šestocilindarski biturbo agregat radne zapremine 2,9 litara sa 440 konjskih snaga i 550 Nm obrtnog momenta, da bi na njegovo mesto došla jedinica V8 4.0. Ta proizvodi 474 konjskih snaga i 599 Nm. Najmaligniji Cayenne Turbo GT će razvijati celih 660 konjskih snaga, umesto negdašnjih 640. Hibridi su takođe viđeni da prolaze kroz ažuriranja.

Svečana premijera je zakazana za 18. april, i odmah znate da taj datum upada u termin održavanja Salona automobila u Šangaju. U međuvremenu, Nemci (i ostali zaposleni u Porscheu) vredno rade na razvoju Cayennea novog naraštaja. To će biti prvi električni automobil koji će biti sklapan u slovačkoj prestonici, gde se montira i aktuelni Cayenne, uostalom kao i blizanački Volkswagen i Audi.

AutoRepublika

(397)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Decentan i minimalističi enterijer …

BB

Ovaj napredak je prosto neizdrživ 😜

Bungi

Mrzim „napredak“! 😤