1. Home
  2. Vesti
  3. Ford poslao GT u penziju na veliki način
Ford poslao GT u penziju na veliki način
9

Ford poslao GT u penziju na veliki način

195
9
Podelite sa prijateljima:

Ford GT je na mnoge načine jedini američki pravi superautomobil. Da, da, znamo da će neko odmah spomenuti Chevrolet Corvette ili pak Dodge Viper kako „pružaju performanse Ferrarija za daleko nižu cenu“ i verovatno će biti u pravu, ali da bi neki četvorotočkaš spadao u ovu kategoriju, potrebno je mnogo više od sirove snage. Kao što nam je poznato, originalni GT40 je trijumfovao na LeMansu čak četiri puta zaredom, dok je moderna kreacija pružala fantastični retro stil i odlično balansiran paket sa centralno postavljenim motorom.

Na kraju dana, GT je opravdao svoju ogromnu cenu koja se kretala od 450 hiljada dolara pa naviše. Ali svemu što je lepo mora da dođe kraj i američki proizvođač vozila je već kompletirao proizvodnju drumske konfiguracije, ali nam je spremio posebno trkačko izdanje kao poslednje zbogom.

Automobil nosi ime GT Mk IV i dobio ga je po četvrtom izdanju originalnog modela GT40 koji smo mogli da vidimo na trkačkim stazama počev od 1967. godine. U poređenju sa svojim prethodnicima, moderni Mk IV pruža duže međuosovinsko rastojanje, niži prednji i zadnjih deo radi bolje aerodinamičnosti i veliki spojer radi stabilnosti.

Krila, hauba i prednjih branik su takođe izmenjeni, a poveći farovi sa serijskog modela više nisu tu, jer je neko zaključio da ometaju protok vazduha.

Mk IV je takođe prošao i kroz veliki proces modifikacija na račun mehanike. Zadržan je centralno postavljeni turbobenzinac sa šest cilindara, ali nam Ford kaže da je zapremina motora veća od dosadašnjih 3,5 litara. Za tačnu brojku ćemo morati da sačekamo još nekoliko meseci, ali je poznato da sada razvija preko 800 konjskih snaga. To je za oko sto „grla“ više nego prethodnik i za 150 „konja“ bolji rezultat nego drumski automobil. Modifikovane su takođe i kočnice, menjač i još mnogo toga.


Ford će da ograniči proizvodnju na samo 67 jedinica po uzoru na godinu proizvodnje modela na temelju čije inspiricije je stigao, a cena iznosi 1,7 miliona američkih dolara.

Mk IV neće biti legalan za uličnu upotrebu i jedini način na koji će vlasnik moći da ga vozi jeste da ga istera na trkačku stazu. A jedini modus da završi u vašoj garaži jeste taj da pošaljete zahtev Fordu, koji će vam reći da li vam je odobrena „čast da potrošite 1,7 miliona zelembaća za njegov superautomobil“.

Prednost će opet imati svi oni koji su ranije posedovali primerak GT-a, a i druge Fordove skupocene automobile. Na kraju da kažemo da bismo Mk IV mogli da vidimo na trkačkim stazama već naredne godine.

AutoRepublika

(195)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Ford poslao GT u penziju na veliki način“ – da li je ovaj naslov poruka iz Forda ili je ovo stilska kreacija redakcije AR? Ako je ovo poruka iz Forda, to onda znaci da se ponovo sudaramo sa gluposcu vrhunskih menadzera! Jasno je da se svi menadzeri sada bukvalno nadmecu ko ce pre da ubije gorivni motor, da bi im ime zato upisalo zlatnim slovima u istoriju automobilizma! Ford GT nece moci da izbegne ovoj euforiji ali zbog toga nikada ne bih rekao da ga saljem u penziju vec da dolazi nova, elektricna, generacija. Time naglasavam da ga ne osudjujem… Pročitaj više »

Renault Terminator

Stilska kreacija našeg Zokija strastvenog ljubitelja Forda😉.

Yankee

Moderni GT je napravljen samo da demostrira potencijaln Fordovih EcoBoost motora. Razvijen u vreme kada je Ford debitovao EcoBoost i krenuo da se udaljava od atmosferskih motora – zato je GT i imao EcoBoost V6 umesto V8. Demostrirao je moc EcoBoosta kada je pobedio protiv Ferrarija na LeMansu u svojoj klasi jel bese 2016. godine … Jednostavno je ostvario svoju svrhu za koju je napravljen. Ford na njemu nije ni centa zaradio, sta-vise kostao ga je ogromne sume novca. Mozda opet jednog dana debituje da Ford demostrira svoju elektricnu tehnologiju na njemu, ali za sada nema planova o daljnoj proizvodnji.

Matija

Za demonstraciju ecobust motora dovoljna je i Fiesta a ne auto od 1,7 miliona dolara. Licno mi se mnogo vise svidja prva generacija Forda GT, koji je likom i konceptom pravi naslednik GT 40. E, sada, posto ecobust motora vise nece biti, pala je odluka da se ova serija ugasi? Fatalna greska! Sada ce im trebati jedan elektricni supermonstrum da demonstrira e-pogon. Uopste ne vidim razlog da se serija GT 40 – GT 1 – GT 2 ugasi! Takvo igranje sa sopstvenom tradicijom i imidzem uopste ne odobravam.

Yankee

Retko ko ce biti „uzbudjen“ kada novinar napise da je Fiesta 1.0 EcoBoost fantastican auto. Ali kada se procuje vest da Ford GT EcoBoost pobedjuje Ferrari na LeMansu, prica je sasvim drugacija i odjednom ljudima nece smetati da EcoBoost V6 pokrece njegov Forda umesto V8. Tipa retko ko bi potrosio $90.000 na F-150 Raptora (V6 EcoBoost) zato sto je cuo da je Fiesta EcoBoost fantasticna, ali kada cuje da je GT EcoBoost fantastican – to menja celu impresiju.

Posebno sto velikim slovima na tom autu pise koji motor ga pokrece i to je vidjeno sirom sveta.

comment image

Matija

OK, ima malkice istine u tome 🙂 ali samo onoliko koliko ima slicnosti izmedju motora Fieste i motora ovog monstruma. Vise ne. Jer se zna da je trkacki motor jako daleko od serijskog. Ostajem pri svom stavu da seriju GT40 – GT1 – GT2 ne bi trebalo gasiti vec nastaviti. Ali ne sa ovim preskupim autom vec sa realisticnim GT1 sa vodonicnim ili e-pogonom.

Yankee

Verujem da cemo ga opet videti, mozda tamo negde 2030. godine kada Ford ozbiljnije shvati eletrifikaciju. Za sada pravi elektricne aute samo tu i tamo da bi odrzavao cene akcija na berzi stabilnim.

Matija

Pazi sada ovo, sto objasnjava moju reakciju: prvi put sam od tebe cuo da GT2 ima ekobust motor. To ovde nikome nije bilo vazno. Inace Fiestica ST sa 200 KS bila je moj ozbiljan kandidat za kupovinu. Na zalost, nisam uspeo da napravim ni probnu voznju – moja straznjica je bila prevelika za sportsko sediste?! Nikada mi niko nije rekao da sam debeo.

Yankee

Hehe, ja sam iz istog razloga zaobisao Alfu Romeo Giuliju i kupio Chrysler 300.