1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi električni kamioni marke Volvo dospeli u ruke kupaca
Prvi električni kamioni marke Volvo dospeli u ruke kupaca
0

Prvi električni kamioni marke Volvo dospeli u ruke kupaca

566
0
Podelite sa prijateljima:

Evropski proizvođači teških komercijalnih vozila sve više svoju pažnju usmeravaju ka procesu elektrifikacije. U nedavnoj prošlosti, prve primerke električnih kamiona su kupcima isporučili Mercedes i MAN, a evo sada pristižu slične vesti i za skandinavski brend koji je prethodnih dana obradovao svoje prve kupce ove verzije, i to u matičnoj Švedskoj.

Za sada se ipak govori još uvek, baš kao i kod nemačke konkurencije, o pretserijskim primercima. Isporučeni su kamion namenjen prikupljanju smeća, komercijalnog naziva Volvo FL Electric koji će biti zadužen za isporuku komunalnih usluga u Geteborgu, a pored njega dostavljen je i kamion za transport i dostavu robe.

Oba vozila, u formi prototip primeraka, predstavljena su pre nešto više od godinu dana. Opremljeni su elektromotorima koji isporučuju 185 kW snage. Motori dobijaju energiju uskladištenu u litijum-jonskim baterijama kapaciteta 300 kilovat sati, što obezbeđuje autonomiju od oko 300 kilometara za vozilo teško oko 16 tona.

Kako su ruski mediji, koji su prisustvovali dinamičkoj prezentaciji prototip primeraka, deklarisana autonomija nije ni približno realan pokazatelj, s obzirom na to da se baterija tokom testiranja trošila trostruko brže od onog što je javnosti predstavio Volvo. Dakle, treba očekivati da u realnim uslovima eksploatacije, domet električnog kamiona bude do 100 kilometara, i to bez ikakvog tereta.

Volvo Trucks planira da do kraja ove godine predstavi i mali broj serijskih jedinica, a masovna proizvodnja u punom obimu bi trebalo da započne tokom 2020. godine.

AutoRepublika

(566)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments