1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. AR detektiv: Honda objavila prve cene restilizovanog Jazza
AR detektiv: Honda objavila prve cene restilizovanog Jazza

AR detektiv: Honda objavila prve cene restilizovanog Jazza

896
10
Podelite sa prijateljima:

Na portalu AutoRepublike smo već pisali o dolazećoj redizajniranoj verziji Honde Jazz za 2023. godinu. Proizvodnja je startovala početkom ove godine, a na sajtu Honde za Nemačku su se u međuvremenu pojavile cene i tehničke specifikacije. Doduše, za sada samo za „običnu“ verziju (sa klirensom od 136 milimetara), ali još uvek ne i za „povišenu“ verziju sa 16 mm višim klirensom (Crosstar).

„Običan“ Jazz je do redizajna nuđen u Nemačkoj u tri osnovna paketa opreme, pod nazivima Comfort, Elegance i Executive (kasnije se pojavio i Executive Style), po cenema 23.850, 25.000, 27.000 i 28.600 evra.

U smislu sadržaja paketa oprema, kod redizajnirane verzije je ukinut raniji bazni nivo opreme, a ostalima je delom promenjen naziv, uz neznatne izmene sadražaja, pa tako danas u Nemačkoj imamo pakete Elegance, Advance i Advance Sport, sa cenama 26.500; 28.450 i 29.550.

Što se tiče spoljnih dimenzija, „obični“ Jazz je sada samo malo (neznatno) narastao u dužinu, očito zbog drugačijeg dizajna branika, tako da je sada dugačak 4.089 milimetara (ranije 4.044 mm). Unutrašnje dimenzije i zapremine su, naravno, ostale iste, pa je i prtljažnik ostao na nivou od 304 litra.

Hibridni pogonski sklop je malo izmenjen, odnosno, snaga SUS motora i (pogonskog) elektromotora su povećane, pa tako SUS sada ima 107 „konja“ (ranije 98 „grla“), a pogonski ekektromotor 122 KS (ranije 109 KS). Navedeni elektromotor ima i funkciju generatora za punjenje litijum-jonske trakcione baterije hibridnog sklopa pri „mašinskom kočenju“.

Nema dostupnih podataka o snazi drugog (odnosno, slabijeg) elektromotora, koji obavlja funkciju starter-generatora, odnosno, koji služi za startovanje SUS-a, ali povremeno i kao generator za proizvodnju struje onda kada ga SUS pogoni (pri čemu termički motor nekada služi i za pogon samih točkova (samostalno ili zajedno sa pogonskim električnim agregatom).

Tek, i pored veće snage motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva i električnog kolege, deklarisana maksimalna brzina je ostala ista (175 km/h), kao i deklarisana potrošnja prema pravilima iz protokola WLTP, i to za mešoviti ciklus (na primer 4,6 l za srednji paket), ali i emisija CO2 (ona je na nivou 104 g C02 za sadašnji srednji paket).
Može, medjutim, da se kaže da se deklarisano ubrzanje malo pogoršalo u poslednja dva paketa (sa 9,5 na 9,6 sekundi), dok je za bazni nivo opreme ono ostalo nepromenjeno (9,4 sekunde).

Kada se sagledaju te deklaracije u svetlu povećane snage, običan čovek bi se verovatno upitao a gde ode ta veća snaga i kakav benefit je doneo jači motor koji sagoreva benzin i onaj jači koji troši struju. Pa se i mi pitamo.

Tek, pošto je raniji bazni (Comfort) ukinut pri redizajnu, danas je i oprema bazne verzije (Elegance) bogatija. I da tu ima „svašta od opreme“. Nekome dovoljno, nekome malo, a nekome i previše.

U svakom slučaju, ostaje nam da sačekamo cene za Srbiju, kao i da se redizajnirana verzija i fizički i pojavi na našem tržištu, a što bi po najavama moglo da se desi početkom maja.

Aleksandar Dragović

(896)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

Cena prava sitnica. Jazz je odličan i retko praktičan automobil, ali ako ga čovek uzima kao drugi automobil zašto ne uzeti full električni automobil tipa Fiat 500e? Kao jedini automobil zaista ima više smisla od električara i jedino mu SUV automobili B segmenta mogu na crtu

moron

Naravno da cena Jazz-a nije „prava sitnica“, ali, ja ne vidim racionalan razlog da Jazz kao hibrid ( u uporednoj opremi ) košta manje od Yarisa hibrida ? Ako ništa drugo, u njemu ima značajno više mesta nego u Yarisu, a ima i cilindar više 😊

BB

Gdje nestade putopis o Andaluziji 😳?
Ja pročitao, konačno našao vremena, i osvjeđim da učitam nove komentare oa i ja da dodam jedan, kad ono sve nestade… 😠

Milan Grozdanović

Autor je tražio da se sklone svi njegovi putopisi zato što se nismo složili sa njegovim ekstremističkim i šovinističkim stavovima, a i zato što smo obrisali njegove uvredljive komentare u kojima je eksplicitno vređao članove republikanske zajednice.

moron

Načelno nisam pristalica „jezika sile“ ( pa ni brisanja komentara ), ali, neka elementarna „higijena“ u svakom javnom prostoru mora da postoji, i mislim da pokušaj iznošenja takvih stavova (ni) na ovom mestu ne bi smeo da se toleriše.
Tako da „pozdravljam“ ono što je povodom navedenog uradjeno od strane AR. Ali, zaista mi i jeste žao što se sve to desilo.
I nadam se da ćemo svi ubuduće voditi računa da se (ovde) manemo eventualnog iznošenja takvih stavova (ili polemike sa tom konotacijom).

Fala Qrcu

Ja nisam pročitao ništa, ne znam ni ko je autor i „dje na zapelo“. Može li neko kratko objasniti?!

Fala Qrcu

Moron na aparatima😜🤭

moron

Ma, na onoj stvari … 😊

Tikola Nesla

Jao..sta je onaj kupio kraj ‘nakog 500L. Combe!😜🤭

moron

U medjuvremenu su objavljene cene i za Srbiju.

„Običan“ Jazz kroz tri paketa ima cene 26.990 / 28.490 / 29.790, dok „proterenska“ Crosstar verzija ima cenu od 29.990.

U osnovi, jako slične cene kao i u Nemačkoj, sa tom razlikom što kod nas postoji i mogućmost eko subvencije od 2.500 evra.

https://www.honda-srbija.rs/upload/document/jazz_cenovnik.pdf