1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Top 10 automobila koji su najbrže gubili na vrednosti u 2020. godini
Top 10 automobila koji su najbrže gubili na vrednosti u 2020. godini

Top 10 automobila koji su najbrže gubili na vrednosti u 2020. godini

11.43K
15
Podelite sa prijateljima:

Kolege iz britanskog medija WhatCar, napravile su listu deset novih automobila koji su najbrže gubili vrednost u 2020. godini. Razlozi zbog kojih automobil izbija novac iz džepa vlasnika su brojni, a među najupečatljivijim se nameće trošak amortizacije, gubitak vrednosti vozila, ponajpre usled moralnog, a potom i fizičkog rabaćenja. Taj rashod mnogi previđaju prilikom kupovine četvorotočkaša, iako on po visini prevazilazi troškove održavanja, pa čak i troškove goriva, što je posebno verodostojna tvrdnja u prvim godinama eksploatacije limenog ljubimca. 

Od amortizacije vozila se ne može pobeći. Međutim, ako kupac bude pažljiv u izboru, a pre svega ukoliko se opredeli da se odrekne poseda „ganc novog“ automobila (i modela), onda taj neizbežan trošak i ne mora biti tako značajan. Ne samo što su novi automobili, s akcentom na nove modele, sve žešće precenjeni, nego pri izboru novog automobila i to tek nedavno premijerno prikazanog, rizikujete i da naletite na generaciju vozila koja će se kasnije možda istaći i po lošoj pouzdanosti, što opet vodi ka ultra-brzom gubitku na vrednosti vaše, teško stečene imovine, pri čemu ovo ne važi za „tender lešinare“ koji do novca namenjenog školama, bolnicama i ostalim „bezvezarijama“ namenjenim nekoj tuđoj deci, dolaze veoma lako i brzo.

No, WhatCar je sastavio listu koja uključuje deset novih automobila koji su najbrže gubili vrednost tokom prve tri godine eksploatacije. Kao referentna vrednost se uzimala prosečna tržišna cena automobila koji su prevalili 36 hiljada milja (nepunih 60 hijada kilometara). Pošto jesu subjekt istraživanja bili faktori s britanskog tržišta, i novčane vrednosti su navedene u funtama, dok se dobijeni podaci mogu smatrati relevantnim i za ostala tržišta Evrope.

Rang lista

Model Cena novog vozila Cena nakon 3 godine Rezidualna vrednost u %
Maserati Quattroporte V6 diesel 75.735 15,775 20.8%
Fiat Tipo 1.6 Multijet Lounge 21.815 4,600 21.1%
Peugeot 308
1.5 Blue HDi 100 Active
22.740 4,875 21.4%
Audi A8 L 55 TFSI 107.535 24.925 23.2%
Mercedes S560 kabriolet
Grand Edition
125.010 30,300 24.2%
Peugeot 108 1.0 72 Allure 3v 14.140 3475 24.6%
Citroën C1 1.0 VTi 72 Feel 3v 12.795 3275 25.6%
Jaguar XF 3.0d V6 Portfolio 50.550 12.950 25.6%
Fiat 500C 1.0 Mild Hybrid 19,800 5225 26.4%
Vauxhall (Opel) Astra
1.5 Turbo D Ultimate
27.855 7,400 26.6%

Podaci iz tabele ukazuju na to da je stopa amortizacije najubitačnija kod italijanskog modela Maserati Quattroporte, ali ako se gledaju apsolutni iznosi, zbog više nabavne cene, najveću sumu će izgubiti vlasnici kabrioleta s oznakama Mercedes S560 Cabrio. Njih će trogodišnje zadovoljstvo za volanom luksuznog Mercedesa, s vetrom u kosi, stajati oko 95 hiljada britanskih funti.

Za kraj nije naodmet napomenuti da tempo amortizacije automobila često i ne zavisi od samog vozila. Možda je očit primer i ovogodišnja situacija s pandemijom gde su cene vozila prilično pale, a sve to i nema veze s kvalitetom nekog konkretnog četvorotočkaša. Englezi prenose da su polovnjaci izgubili na ceni za oko 30%, a sve zbog Covida-19.

AutoRepublika

(11431)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

A gde su našli te cene, da kupim odmah po par komada?

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
Lala

Tamo di nema BMW 😉

Don

Kad nam Musa kupi desetak komada pezoa 308 i jednog maseratija a onda moradnemo prepravljao volane sa desne na lijevu stranu…mecka popusi 100 keka eura..ma divota, i onda neko kaže , kupi novi….

moron

Vrednost posle tri godine?
Zar je pre tri godine na tržištu bio prisutan Fiat 500C sa blagim hibridom 1,0?
Ja ne bih rekao. Nije ga bilo ni pre dve godine, a ne tri.

Don

Bravo!

J4ZZ3R

Eksperti WhatCara cim automobil izadje odmah „izracunaju“ gubitak vrednosti… Kako to rade? Ne tnam mozda bajaju, gledaju u pasulj ili rade sa istorijskim podacima koji se ticu rezultate brenda, segmenta, nekog statistickog istrazivanja itd itd.

Inace WhatCar je meni prilicno mrska publikacija zato sto maltene u svakom segmentu preporucuju Skodu, ali svoje testove ZAISTA obavljaju detaljno tako da ne propuste da navedu glavne prednosti i mane, mada osecaj voznje, upravljanja im nije visoko na listi prioriteta (tu je Top Gear realniji)

D_C

WhatCar je časopis o automobilima za ljude koji žele da kupe auto a pri tome nisu entuzijasti. Car Magazine, Evo i gore već navedeni Top Gear su više za entuzijaste, s time što Evo ne posvećuje puno pažnje ‘normalnim’ autima,već pre svega visokoperformantnim.

J4ZZ3R

Da, fokus je na prakticnosti automobila, isplativosti itd, mada jesu temeljni u smislu da sva vozila koja sam ja imao su imala prilicno verno i detaljno prenesene mane i prednosti, mada su zaista bili blagonakloni prema VW markama.

Ja u principu citam Auto Express, Top Gear, Car i Autocar, a WhatCar ovlas i onda kad sve izbutas znas gde si

moron

Baš dobar ovaj WhatCar. Detaljno pročitah njihovo predstavljanje vozila koja sam imao ili ih imam privatno i/ili koristim poslovno. Naravno, od svega toga, fabija je ubedljiv pobednik, a sve ostalo što sam vozio ili vozim je najobičniji đubar. Dragocene se informacije tamo mogu naći, posebno za sve potencijalne kupce iz Srbije:

„All Fabias come with six airbags …The Fabia also gets automatic emergency braking (AEB) as standard; a system that’s designed to perform an emergency stop if it senses that you’re about to slam into the car in front …“

D_C

Našim čitaocima mogu još od koristi da budu parkers.co.uk i Honest John.

Stari Dejan

Honest John, više nego odličan

Don

Da parafraziram zavrsetak onog vica kad je mali upitao tatu kako je nastao :A i vi gospod, svasta čitate.

J4ZZ3R

Googlaj READLY…

Don

Nisam znao za to…ne volim da plaćam …a ni nemam vremena da čitam bajkice…a u svakom slučaju, hvala za info …koristan je.

Nele Ch

Koja glupost..Nadji mi Mercedes 560 za te pare kupicu 3 komada..Vecu glupost ne procitah odavno