1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Kupac besan: Dacia pokazuje znake rđe već posle prve zime
Kupac besan: Dacia pokazuje znake rđe već posle prve zime

Kupac besan: Dacia pokazuje znake rđe već posle prve zime

15.72K
26
Podelite sa prijateljima:

U domovini marke Dacia je ovih dana postala veoma čitana pričana jednog Rumuna koji je 17. maja u večernjim časovima, izašao na stranicu društvene mreže Facebook s pričom o tome koliko je nesrećan izborom vozila tog brenda. Naime, izvorište tuge za vlasnika električnog modela Spring je bilo u zoni podvozja malenog krosovera, kao i oko nosača metlice brisača.

Obeležja korozije su se na tim mestima pojavila nakon samo jedne zimske sezone, a šta zlosrećnika očekuje u budućnosti, to osnovano možemo svi da pretpostavimo.

„Tada smo jednostavno primetili problem. Zamenili smo brisač i prefarbali mesto gde je bila rđa. Ugradićemo i novu metlicu brisača jer je kvalitet originalne posve jasan“, komentar je jednog od manekena Facebooka i Dacije u isto vreme.(Dacia Spring Romania (Official).

„Automobili su proizvedeni u Kini gde je na snazi regulativa u vezi kvaliteta upotrebljenih materijala, a koja pretpostavlja da su svi materijali od kojih se izrađuju dodaci na karoseriji, izvedeni na osnovu mekanih materija, što bi trebalo da za jedan ili dva procenta uveća šanse pešaka za povoljan ishod u slučaju sudara. Iz istog razloga je i boja posebna, pa je to proverivo i na vozilima Mazde i Toyote. Umesto boja zasnovnanih na ulju (nafti), tamo se implementiraju farbe bazirane na vodi. Zato se mogu i primetiti više tačaka s lošom bojom,“ dodao je još jedan vitez tastature u Rumuniji.

„Čemu sekiracija. Pa nije valjda neko od nas planirao da dočeka penziju s Dacijom Spring. Izračunajte kolika je amortizacija vozila i shvatićete da je dovoljno da potraje osam godina da bi se isplatila. Pa nećemo je ostavljati unucima u nasledstvo!” reči su još jednog vlasnika rumunskog ponosa, koji deluje potpuno spokojno zbog svog izbora.

Vlasnik automobila nije naveo mesec u kom je došao u posed vozila, ali je najviše verovatno da vozi jedan od primeraka koji je bio sastavni deo prvih serija isporučenih u Rumuniju. Dacia je prošle jeseni počela da isporučuje prve komade ovog modela na rumunskom tržištu kupcima koji su naručili automobil prvog dana nakon otvaranja porudžbina, krajem maja 2021.

Inače, mali jubilej je proslavila marka Dacia na domaćem tržištu na kom je sredinom aprila registrovan petohiljaditi, jubilarni kupac Springa u domovini, što u kompaniji smatraju pobedom na domaćem terenu. To potvrđuje i podatak da je svaki četvrti prodat električni automobil na tom tržištu bio s oznakom Dacije Spring. Oko 85% kupaca ovog modela se opredelilo za oba sistema dopune koja su u ponudi. U pitanju je kabal 10A, kao i sistem punjenja DC.

Skoro 40 hiljada Dacia Spring je isporučeno na evropskom tržištu, što je podatak s kraja marta. Najviše njih, čak 18 hiljada se kotrlja francuskom putnom infrastrukturom, dok s 6,7 hiljada sledi Italija. Top tri na listi kompletiraju nemački Dačijani s 5,1 hiljadom kupovina modela Spring.

AutoRepublika

(15723)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

26 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mare

Pa kad nemaju pocinkovanu karoseriju…

Balkanboj

Mislim da je najveći problem kod Dacie taj što od majke Renole dobijaju platforme sa LF specifikacijom (low fidelity) koja je izgleda osetno slabije zaštićena od HF (high fidelity) koju koristi Reno za svoje modele. I ne samo slabije zaštićena, nego i manje strukturalne čvrstoće.

Iz tog razloga su i slabiji rezultati „crash“ testova.

Zato, koliko god dobro zvučala ponuda Dacie, Škoda je ipak šampion jer nema ušteda na tako bitnim delovima šasije.

Balkanboj

Greškom sam napisao LF i HF, idu HS i LS (high low specification).

BB

Ih koliko sam vidio Mercedesa Sprintera da su procvjetali nakon godinu dana… Ali vlasnici ih hvale 😜

M M

Dajčola Spring je najjeftinije vozilo, koje koliko znam ne ie u Evropu.
A ovaj primer korozije je smešan. Prikazani deo je montažni nastavak – gnezdo za dizalicu, koje korodira na većini vozila, zato što se mehanički ošteti.
Drugi prikaz je metlica brisača koja ide kao takva na većem broju vozila, koja je zamenski deo i korodira na većini vozila, pre ili kasnije. Ja bi naveo da je od ovog slučaja gora većina Japanera i Koreja, posebo za Azijsko tržište.

moron

Ako šta „organski“ ne podnosim, to je korozija. A tek na novom vozilu. Pri čemu je korozija kao tumor, ona se samo razvija i širi, dok ne metastazira.
To što je ovaj deo podvozja izložen „peskarenju“, to uopšte nije opravdanje, jer, svi znamo da korozija može da se DUGOROČNO spreči raznim KVALITETNIM I TRAJNIJIM medotama antikorozivne zaštite.
Niti će ova korozija vremenom ostati ograničena samo na ovaj (ojačani) deo karoserije.
Ovo je katastrofa za videti. I najbolji pozatelj nivoa kvaliteta. Bljak.

Milos

A Mercedesov kombi novi ne da rdja za godinu no ih vlasnici hvale kao suvo zlato.A on odozdo kao bacva iz 41 godine.Ovo je sve preseravanje tesko.Mercedes c klase onaj od 99 pa ono je trulilo kao nijedno auto.

moron

Ovde je reč o putničkom vozilu najnovije generacije. Počev od ranog detinjistva živeo sam sa jednim vozilom, proizvedenim 1978. godine ( koje je kao model započelo tržišni život 1974. ), koji sam jednog dana nasledio od oca i prodao ga posle, kada je vozilo imalo 18 godina. Naravno, tada su putevi u SFRJ zimi posipani krupnom rizlom, maltene šljunkom, i peskaranje podvozja vozila je bila uobičajena stvar. I ti staviš na kola bitumen odozdo jedne godine, a već sledeće godine je to sve izrešetano. Jedan od delova podvzoja tog vozila na kome dugoročno nikako nije mogao da se održi bitumen,… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Kad kupuješ dzogera? Hihi

moron

Jao, tek sada bolje pogledah naslovnu fotografiju … Ovo nije posledica peskarenja – osim ako u rikverc vozi brzinom od 100 km/h po kamenolomu 🙂

Rikošet

Ma nije ovo korozija, čini vam se. Ovo je ona skupocjena boja koju tjuneri koriste da simuliraju koroziju…

TheStig

Ovdje je manji problem korozija koliko manjak paznje i svijesti o kupcima prilikom dizajna. Kad dizajner razmislja sta bi volio na vozilu da je on kupac vjerovatno bi stavio blatarice dublje i kvalitetne pa pjeskarenje i korozija ne bi bili problem. Ali posto zivimo u kapitalizmu i dizajner ovog vozila vjerovatno vozi mercedes cls onda imamo ove poluproizvode od automobila.

moron

To je nekada bio FUNKCIONALAN deo automobila, ali, odavno je postao samo DIZAJNERSKI dodatak i samo jedan u nizu elemeneta dodatne opreme za izvlačenje magarećih ušiju kupcima. A onakve kakve su poslednjih skoro dve decenije, nikome realno i ne trabaju, jer realno ništa i ne štite od peskarenja. Zavesice sam poslednji put kupio za 307 ( prednje ), nakon montaže (radi testa) nagazio prednjim točkom konop od metar-dva, zategao konop unazad, ukoso, uz donji rub zavesice, pa ravno sve do praga ( kao „tangentu“, putanjom kojom bi se kretao i kamen da ga točak odbaci unazad ) i video da… Pročitaj više »

TheStig

Odmah da te demantujem. Ne znam sta je bilo na 307ici ali Ceed kod mene ima prednje i zadnje zavjesice i od jako su debele plastike tako da nakon 2 izuzetno hladne i snjegovite zime nema ostecenja lima na krilima ili pragova automobilima. S druge strane Focus nije imao nikakve zavjesice niti blatarice i odmah je pjeskarenje bilo vidljivo. A hvala Bogu Ford ima divan sistem klasifikacije boja pa kad odes kod limara on dobije osip prije nego je i vidjeo sta ti treba. Sto je jos vaznije ove blatarice o kojima govorim su odlicno montirane tako da se nece… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
moron

Kada se parkiravaš u rikverc, popreko i pri tome pod pravim uglom penješ na trotoar, lako je „učepiti“ zavesicu i isčupati je. A zavisno od njene jačine i kako je pričvršćena, može tada i štetu da ti napravi 🙂

TheStig

Jbg ja to gledam ovako. Vozim svaki dan pa mi blatarica svaki dan koristi a nesto nemam potrebe da se verem po trotoarima i ivicnjacima tako da nemam problema sa tim. Rikverc kamera ima pa je parkiranje lako.

Sto je kuriozitet kad pomenu veranje po trotoarima ovi danasnji automobili koliko se meni cini imaju vece klirense od automobila ranije. Sa boka linijom izgledaju nizi ali klirens imaju veci. Cudno…

BB

Ih, koliko sam ih iščupao na Ladi… Ali bile su mekane i dugačke ovo što Stig pokazuje to je koa neki mali dodatak a ne pravi prahobran

moron

Zna Lada zašto je na Nivi odmakla od točka i prednje i zadnje zavesice. Da ne možeš nikako da ih „učepiš“ ( jer toča ne može da ih „uhvati“ ) i iščupaš.

Ja sam na Vitari pri jednom penjanju unazad na veoma visok trotoar (što je bio jako lako uz uključen reduktor) maltene izvalio oba prednja potkrila, jer je „zavesica“ bila uz samu prednju gumu, a veoma jako fiksirana – za potkrilo. I kada je čupanjem „krenula zavesica“ za njom krenulo i „pola Japanca“

Glupi Rus i pametni Japanac 😊

Iznogud Časni

Ko ti dade vozačku?🤪

Laki

Jesi koristio „Gromobran“ onomad?

Talijan

To sa zastitom pragova je bilo lepo reseno sa prvom generacijom fiat brava/e – fabricki umesto zavesica stavljen i napred i pozadi neki deo nalik na peraje, dobro je stitio sajtne. Vec na stilu ga nije bilo, pa se vide tragovi peskarenja na rubu, dok je sve ostalo kod stila besprekorno,tj. nema problem sa rdjom jer je ceo pocinkovan.

Iznogud Časni

🇮🇹💪

Bungi

Ti bi htjeo za te pare bez rđe, malo „hljeba preko pogače“.???Ne može bato!Zasuči rukave, očisti rđu,onda sredstvo za fiksiranje rđe, pa cink farba,zatim temeljna, posle toga barem dva sloja crne i na kraju obavezno izobit.Radi nešto lijenštino!!!

Iznogud Časni

Uzmi bronhi, lakše se diše.

Nikola

Moj Sandero 2010.-o ko nov prvih 10.g. a onda malo sredjen , auto super za ulozen novac(7700eur Nov u salonu na Vozdovcu).
Za 11.g. zamenjen akumulator i bobina.
Naravno veliki I mali servisi I diskovi.
Sve ostalo fabrika.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Nikola
moron

Evo kako izgleda pod Sandero Stepway-a. „Na oko“, to je odlično uradjeno.

comment image