1. Home
  2. Prezentacije
  3. Genesis osvežio limuzinu G70
Genesis osvežio limuzinu G70
3

Genesis osvežio limuzinu G70

524
3
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je tek nešto manje od pet godina od kada je korejski Hyundai odvojio marku Genesis kao zaseban entitet, s ciljem da napadne najveće premijum kompanije širom sveta. Genesis je u početku nasledio nekadašnje Hyundaijeve modele, ali ih je vremenom osvežio do tere mere da danas gotovo niko ne može napraviti konekciju sa prethodnicima. Model G70 predstavlja samu osnovu ponude marke, pa zahvaljujući svojoj niskoj ceni, barem za jedan luksuzni proizvod, čini većinski deo realizacije Genesisa.

Ispred nas je sada osvežena verzija koja će se uskoro pojaviti u izložbeno-prodajnim salonima u Južnoj Koreji i SAD, dok još uvek čekamo da vidimo šta će se desiti sa evropskim tržištem. Hyundai je imao plan da debituje s Genesisom i na Starom kontinentu, još početkom ove godine, ali je premijeru otkazala epidemija virusa korone. Poslednje informacije kažu da je Genesis nedavno zaposlio Enrikea Lorencana, nekadašnjeg vođu Astin Martina i Maseratija, da predvodi ekipu pa verujemo da je samo pitanje vremena kada će kupci u Evropi moći da uživaju u korejskom luksuzu.


U svakom slučaju, G70 za 2021. godinu, nije nov u onoj meri u kojoj bi Genesis voleo od potencijalnih kupaca da pomisle da jeste, ali je dobio određene stilske izmene, sa kojima će opstati na tržištu još barem neko vreme. Kao što se i očekivalo, većina dizajnerskih izmena je u samom rangu sa onih na limuzinama G80 i G90 kao i na krosoveru GV90.

To se pre svega odnosi na prednji deo i poveće maske hladnjaka za koju mnogi kažu da liči na srce. Bez obzira kakvo mišljenje imali o takvom stilskom detalju, nema sumnje da on daje identitet sedanu G70, zahvaljujući kojem sigurno neće biti pomešan sa bilo kojim drugim proizvodom na ulicama. Podatak je takođe bitan i zbog toga što je Genesis dugo vremena bio „optužen“ da je samo našminkani Hyundai, ali posle ovakvih detalja ne verujemo da će neko ponovo napraviti paralelu.

Farovi su podeljeni i možemo zaključiti da limuzina zapravo deluje jako privlačno dok su izmene u zadnjem delu manje dramatične, mada je Genesis i ovde podelio svetlosnu grupu. Kompletno osvetlenje je u LED formatu, čak i na slabije opremljenim modelima. Proizvođač je ranije najavio da će se u ponudi pored limuzine naći i karavan, ali na njega ćemo morati da sačekamo dodatnih nekoliko godina.

Izmene u enterijeru su gotovo nepostojeće, što i ne mora biti mana pošto je G70 u prošlosti dobio dosta pohvala na račun završne izrade i samog kvaliteta. Za 2021. godinu, tu je povezivanje mobilnog telefona preko Apple CarPlay i Android Auto opcija konektivnosti, kao deo standardne opreme, a bežični punjač je većih dimenzija pošto i telefoni postaju sve veći.

Tu je i jedna nova boja za kontrolnu tablu prekrivenu kožom, a reč je o ljubičastoj. Dok će kupci na zapadu verovatno da je zaobiđu, iz nekog razloga se pokazala izuzetno popularnom u azijskim državama. Tu je i 10,3-inčni monitor koji je nešto veći od onog kod prethodnika.


Kada je reč o mehanici, najveća vest je debitovanje novog 2,5-litarskog turbobenzinca iz G80. Njegova snaga iznosi 290 „grla“, što je za 31 konjsku snagu više u poređenju sa 2,0-litarskim turbobenzincem u modelu koji zamenjuje. Iako Genesis to nije potvrdio, realno je očekivati i povratak V6 verzije, ali ovaj put, s nešto većim 3,5-litarskim „atmosfercem“ koji bi trebalo da zameni dosadašnji 3,3-litarski.

Taj motor u modelu Hyundai Palisade razvija 273 konjskih snaga, što je za samo osam „grla“ više nego do sada. Kupac može da bira između pogona na zadnje ili sva četiri točka uz izbor menjača manuelnog sa šest stepena prenosa ili pak automatika s tri „brzine“ više.


Osveženi Genesis G70 stiže u izložbeno-prodajne salone uskoro, a cena na američkom tržištu će iznositi oko 37.000 dolara. Malo ili puno, procenite sami.

AutoRepublika

(524)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Moćno, elegantno i poželjno. Cena deluje povoljno (za Ameriku).

Bungi

Maska je u stilu Astom Martina samo veća i u dnu zašiljena.Prednja i zadnja svjetla orginalna.Na zadnjim vratima prozorčić naoštren, rješenje koje je prvi primijenio Leksus a zatim i Škoda.Sličan ostalima ali i drugačiji, kvalitetna izrada i ne baš previsoka cijena.U Americi i Kini mu se smiješi uspjeh, u Evropi teško.Pola evrpoljana još misli da auta te klase prave samo Nijemci.

DOLF

Za svaku državu i svaki narod je najbolje da imaju svoj proizvod, tako da nije loše što Evropom vladaju Evro marke, kamo sreće da je tako i u SADu. Da živim u SAD ili Kanadi kupovao bih samo tamošnje automobile, u Kini kineske itd.