1. Home
  2. Prezentacije
  3. Teslini Model S i Model X u novom ruhu i s ovalnim volanom
Teslini Model S i Model X u novom ruhu i s ovalnim volanom
1

Teslini Model S i Model X u novom ruhu i s ovalnim volanom

1.26K
1
Podelite sa prijateljima:

Liftebek po imenu Model S je na tržištu već jedanaest godina, dok je Model X sa nama nekih osam godina, pa kao vremešni modeli okupiraju svega 5% od ukupne realizacije marke Tesla. To znači da su prošle godine prodati u tiražu od 66.705 vozila. Ali, s druge strane, S i X jesu i dalje modeli Tesle koji nose najviše prestiža, najsnažniji su i najskuplji u gami, pa kompanija nastavlja s njihovim osavremenjavanjem.

Poslednje značajno zatezanje bora se desilo pre dve godine, pa sada poredeći tada sprovedene modifikacije s ovim današnjim, potonje izgledaju skromno i površno. Ipak, značajne su.

Glavna stvar je to što se kod više pozicioniranih modela u portfelju, nova generacija elektronike pojavljuje pod opštim imenom Hardware 4. Ova arhitektura uključuje snažniji procesor Samsung Exynos, unapređene kamere (a pride ih je i više), kao i novi radar Phoenix.

Upravo je novi Hardware 4 doneo primenu dugo očekivanog ažuriranja (verzija 11) softvera za FSD (režim pune autonomne vožnje – Full Self-Driving) koji je dodatno izoštren, iako će biti primenjivan i kod već prezentovanih Tesli koje pružaju identičnu elektroniku. Međutim, dok se verzija 11 oslanja samo na određene, izabrane korisnike, sistem FSD i dalje poseduje status Beta.

Što se tiče ostalih novih stvari, reći ćemo da ponovo u kabini imamo posla s uobičajenim ovalnim volanom i ta promena se nameće kao ona s najviše značaja. S ugradnjom ugaonog volana se počelo tokom 2021. godine kod Modela S i X, najavljujući tako skoru premijeru režima autopilota.

Ali, sam sistem FSD je kasnio, pa su mnogi kupci bili vidno nezadovoljni s takvim upravljačkim oblikom, dok su se tjuneri obradovali nenadanoj šansi, nudeći naširoko konvencionalne obruče upravljača za ugradnju na nesrećno opremljenim vozilima marke Tesla. Sada je i sam proizvođač ponudio takav, da kažemo normalan volan, i on se dobija po izboru, ali bez ikakve doplate.

Najmoćnija izvođenja, oznaka označena s Plaid poseduju nove kočne pločice i one su otporne na vrelinu. Nijansa karoserije zvana Multi-Coat Red je zamenjena dubjom i tamnijom crvenom kojoj su dali ime Ultra Red, i za nju se doplaćuje 2,5 do 3 hiljade američkih dolara. Osnovna boja, ona za koju se ne mora dodatno zavlačiti ruka u džep ostaje bela, dok je za crnu nužno isprsiti se sa 1,5 hiljad dolara, a isto važi i za plavu i srebrnu farbu.

Naposletku, liftbek Tesla Model S poseduje novi stakleni krov koji je tanji i svetliji od prethodnog. Dopušta da u kabinu do putnika dopre i do pet puta više svetlosti, ali istovremeno nudi jednak nivo zaštite od ultraljubičastog zračenja, baš kao i pređašnji deo.

Za kraj ono najbolje. Cene Teslinih vozila su izgubile na malignosti, što će reći da je liftbek Model S pristupačniji za  5 hiljada američkih dolara dok se krosover Model X sada dobija za celih 10 hiljada zelembaća manje. Bazične dvomotorne verzije sa 679 konjskih snaga sada staju 90 i 100 hiljada američkih dolara, redom. Cene su za američko tržište, a dodaćemo da se tamo modifikacije s poželjnim indeksom Plaid i 1.034 konjskih snaga, nude za cifru od 110 hiljada dolara, što je malo jače od 100 hiljada evra.

AutoRepublika

(1260)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Pilotski volan umjesto automobilskog.??? Najbolje da skinu i taj i na stub upraavljača zavrnu vodoinstalaterske roscangle🤔