1. Home
  2. Prezentacije
  3. HiPhi A dolazi kao najviše besna verzija već divljeg sedana
HiPhi A dolazi kao najviše besna verzija već divljeg sedana
3

HiPhi A dolazi kao najviše besna verzija već divljeg sedana

99
3
Podelite sa prijateljima:

Poznati sedan po imenu HiPhi Z je već impresivan, i to od uvodne verzije. Električno vozilo provokativnog dizajna, s dva motora ukupne snage od 672 „konja“ i s trakcionom baterijom kapaciteta 120 kWh, omogućava domet od 705 kilometara u skladu s kineskim protokolom CLTC. Ali za one kojima te karakteristike nisu dovoljne, Human Horizons je ponudio još više “malignu” verziju i pozicionirao je kao zaseban model nazvan HiPhi A.

Razlike u eksterijeru u odnosu na Model A su zaista tipske i karakteristične za ovakve projekte. Agresivno stilizovan rep, jedinstvene felne, veliki dvodelni sspojler na poklopcu prtljažnika. Novi elementi nisu izvedeni samo od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, veći i od specijalnog „mermernog“ materijala.

Enterijer je konstruisan na sličan način, primetno je obilje elemenata utemljenih na ugljeniku, dok su montirane četiri zasebne kadice s integrisanim naslonima za glavu.

Glavne inovacije na modelu A se tiču tehničkih unaprešenja. Sada nisu postavljena dva, već tri elektromotora. Zadnji točkovi poseduju zaseban pogon uz mogućnost vektorisanja kontrole potiska. Agregati koriste plastiku ojačanu ugljeničnim vlaknima i uljano hlađenje kako bi se postigne nestvarne performanse: najviša moć pogonskog sklopa doseže 1.305 konjskih snaga, i tu cifru je moguće održati i celih 30 minuta.

Baterijsko pakovanje je opremljeno presvlakom od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima koja ima zaštitnu funkciju,dok je masimalna snaga baterije 1,5 MW, što je više nego dovoljno u odnosu na snagu elektromotora (960 kW).

Svi ovi trikovi su omogućili dostizanje nestvarnih vozačkih karakteristika. Navedeno je da vozilo ubrzava iz mesta do 100 km/h za manje od dve sekunde, dok najviša brzina kretanja dohvata cifru od 300 km/h! Ovakvi podaci su uporedivi s onim što nudi Teslin liftbek po imenu Model S Plaid.

Šta bi se još tu moglo reći? Pa, konstrukcija šasije koristi jedinstvene legure aluminijuma i keramiku. Delovi su napravljeni korišćenjem  štampe tipa 3D, a u njihovom razvoju i proizvodnji pomogao je Šangajski univerzitet, Fakultet nauke i tehnologije.

Ponovo podešeno vazdušno oslanjanje sa adaptivnim amortizerima, ugljenično-keramičkim kočnim diskovima i standardnom raspodelom osovinske težine (50:50) obećavaju precizno rukovanje i sigurne performanse pri velikim brzinama.

HiPhi A se očekuje na tržištu u ograničenoj seriji. Međutim, prijem narudžbina i početak proizvodnje su planirani tek za prvi kvartal 2025. godine, dok cene nisu pominjane. Definitivno će biti osetno jače nego za najprestižniju verziju sedana po imenu HiPhi Z, a on staje 87 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(99)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„HiPhi“ cita se isto kao „HiFi“ – ocigledno je proizvodjac hteo nesto da nam stavi do znanja a da sam ne mora to da kaze! 🙂 Auto izgleda kao da je dizajniran za kompjuterske igrice – da li je ovo jos jedna nemusta poruka? Na primer: „ovo je auto za nove klince a ne za matore klasicare!“ Imam dobar utisak, kada bi se ovaj auto oslobodio suvisnih detalja, da bi na kraju ostala „gola“ karoserija vredna paznje!

s mile

Mogao bi da dobije ulogu u BACK TO THE FUTURE, ima šmeka

Matija

Dobra ideja! Ovakav kakav je bio bi dobar za Holivud! 🙂