1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota posle petnaest godina predstavila novu generaciju 4Runnera
Toyota posle petnaest godina predstavila novu generaciju 4Runnera
2

Toyota posle petnaest godina predstavila novu generaciju 4Runnera

797
2
Podelite sa prijateljima:

Staro nepisano pravo kaže da bi popularnost određenog automobilo trebalo da počne da opada kako prolazi vreme i kako je sve veći broj godina na tržištu. Publika bi trebalo da bude najviše zagrejana za vozilo kada tek debituje u novoj generaciji i da se onda hladi sve više i više, iz godinu u godinu.

Međutim, uvek ima neki izuzetak. Uzmimo za primer Toyotin terenac pod imenom 4Runner. Poslednji put je predstavljen još 2010. godine i od tada se promenio jako malo.

Očekivali bismo da je i prodaja pala, ali ne baš. Te sada već davne 2010. godine je isporučen 46.531 primerak na američkom tržištu (inače najbitnije za 4Runner), da bi pre tri godine prodaja skočila na čak 144.696 jedinica. Čak i u nedavno završenoj 2023. godini, 119.238 Jenkija se odlučilo za 4Runner, što nije bilo dovoljno da se nadmaši Jeep Wrangler, ali je Toyotin velikan završio ispred mnogo hvaljenog Fordovog modela po imenu Bronco.

Ali i Japanci znaju kada ne treba preterivati, pa je sada ispred nas prva nova generacija 4Runnera posle čak petnaest godina. Voleli bismo da možemo reći da se drastično izmenio i da smo iznenađeni onim šta vidimo, ali zapravo, 4Runner je samo terenska verzija pikap kamioneta zvanog Tacoma.

A pošto smo videli novu Tacomu još protekle godine i već je u serijskoj proizvodnji, samim tim smo znali sve što je potrebno da znamo i o 4Runneru, sve mesecima pre nego što je predstavljen na Salonu automobila u Los Anđelesu.

S pozitivne strane možemo da kažemo da je terenac zadržao konfiguraciju „školjka na šasiji“, što nam govori da nije prešao u krosovere već je i dalje pravi terenac namenjen vožnji izvan asfalta. Dok se prethodnik nudio u konfiguraciji sa dva reda sedišta, tu poziciju sada popunjava model Land Cruiser 2500, pa je 4Runner dostupan samo sa tri reda sedišta.

Ono što je javnost najviše zanimalo jeste pitanje o tome šta se krije ispod haube. Tamo možemo da vidimo par novih 2,4-litarskih turbobenzinaca koje smo takođe već videli u Tacomi i Land Cruiseru. U standardnom izdanju razvija 278 konjskih snaga i maksimalnih 430 Nm obrtnog momenta, dok takozvani i-FORCE MAX kombinuje električni agregat sa spomenutim turbobenzincem za ukupnoe 326 „grla“ i maksimalnih 630 Nm obrtnog momenta.


To znači da 4Runner neće imati motor sa šest cilindara po prvi put u svojoj istoriji. Snaga se inače prenosi na zadnje ili na sva četiri točka, i to preko osmostepenog automatskog menjača.

Kao što se očekivalo, japanski proizvođač vozila pruža dosta konfiguracija, zavisno od toga šta mušterija želi. Paketi kao što su Limited i Platinum su napucani opremom do te mere da mogu da pariraju Lexusu, dok je nova konfiguracija Trailhunter namenjena ljubiteljima ekstremne off-road vožnje. Trailhunter se može pohvaliti višim klirensom za oko desetak centimetara, zatim pločama ispod vozila za bolju zaštitu i glomaznim 33-inčnim pneumaticima.


O samom dizajnu nemamo mnogo toga da kažemo. Spomenuli smo da je zasnovan na Tacomi, pa samim tim izgleda kao ovaj pikap sa prekrivenim sandukom. Svakako deluje modernije od prethodnika zahvaljujući aerodinamičnijim linijama, čime bi mogao da odvrati neke od svojih vernih kupaca, ali na kraju dana svi znamo da se Toyote ne kupuju zbog stila.

Prodaja nove generacije kreće na jesen na američkom tržištu, a početna cena će iznositi 42.100 dolara.

AutoRepublika

(797)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

A,šta kažu specifikacije, koliko je „cola“ po dijagonali onaj minimalistički tablet ?

Matija

Bas je grubijan! Sto bi rekao Dejan, ima ulogu Predatora. 🙂
Na prednjem zidu se ponavljaju dve identicne forme: gore je maska hladnjaka a dole zona branika. Predlozio bih im da donju uglatu formu ne diraju a da gornju pretvore u jednostavan pravougaonik.