1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Novi suvlasnik Renaultove firme, 2022. ostvario veći profit od BDP-a 133 države!
Novi suvlasnik Renaultove firme, 2022. ostvario veći profit od BDP-a 133 države!

Novi suvlasnik Renaultove firme, 2022. ostvario veći profit od BDP-a 133 države!

4.25K
3
Podelite sa prijateljima:

Gigant u industriji eksploatacije nafte, kompanija sa sedištem u Saudijskoj Arabiji, Saudi Aramco je objavio finansijske izveštaje za prethodnu, 2022. godinu. Na osnovu iznetog u zvaničnom dokumentu, zaključuje se da je firma iskazala dobit u iznosu od 161 milijardi američkih dolara, što je jača suma od one koja odslikava vrednost bruto društvenog proizvoda u 133 zemlje sveta.

Obelodanjena dobit za 2022. je najviša u istoriji kompanije. Juče objavljeni bilansi otkrivaju da je zabeležen rast profita od 46,5% u odnosu na onu iz 2021. godine, pa tako vlasnicima sledi isplata dividende koja je samo u poslednjem kvartalu 2022. dostigla očekivani iznos od 19,5 američkih dolara.

Ovako visoka dobit se u osnovi objašnjava visokim cenama energenta, a koje su dodatno uzbujale nakon pokretanja rata u Ukrajini, što se zbilo pre nepunih trinaest meseci. Kako su ruske kompanije došle pod udar sankcija ekonomski moćnih država, tako je iznenada nastao i manjak na strani ponude naftnih derivata, što je uzrokovalo drastičan rast inflacije širom sveta.

Aramco namerava da dalje jača dobit i to će činiti tako što će povećati proizvodnju sa sadašnjih 11,5 miliona barela na dan, na 13 miliona barela dnevno, što je cilj ostvariti do 2027. Očekuje se da do osetnog rasta tražnje dođe i usled podizanja mera zaštite od korona virusa u Kini, kada je i ekonomski i socijalni život vaskrsao u toj državi.

Juče objavljeni finansijski izveštaji su doveli do rasta brige nad klimatskim promenama do kojih vodi sagorevanje fosilnih goriva, pa su mnogi zaključili da se preduzetnici ne sekiraju previše za ekološku stranu priče. „Imajući u vidu da očekujemo da nafta i gas ostanu glavni izvori energije u doglednoj budućnosti, postoji ozbiljan rizik da nedovoljno ulažemo u razvoj ovog dela privrede,“ kazao je izvršni direktor firme Saudi Aramco, Amin H. Naser. „Uključujući tu i doprinos daljem rastu cena energenata (ako ulaganja u razvoj biznisa ostanu skromna).“

Međutim, Aramcov profit se i ne može protumačiti baš kao iznenađenje. Ranije su kompanije iz ove oblasti, kao što su na primer britanski energetski gigant BP, američki Exxon Mobil i Shell, prijavljivale ekstremno visoke iznose dobiti. Međutim, sama veličina profita od 161 milijardu dolara nadmašuje prethodne rezultate kompanije, kao i rekorde koje su postavili Apple, Vodafone i Američko savezno udruženje za nacionalnu hipoteku (US Federal National Mortgage Association – Fannie Mae)

Objava poslovnih rezultata kompanije je dovela i do jakih kritika. „Šokantno je saznanje da jedno privredno društvo generiše dobit od 161 milijarde dolara samo od prodaje fosilnih goriva – najvećeg uzročnika klimatske krize,“ rekla je generalna sekretarka udruženja Amnesty International Agnès Kalamar. „Još je više za nevericu to što se ovo dogodilo usred globalne krize rasta životnih troškova, čemu je mnogo doprineo i rast cena energenata nakon što je Rusija napala Ukrajinu.“

Kalamar je takođe naglasila ugled u kom uživa Saudijska Arabija. Imidž države nije sjajan, optužena je da guši ljudska prava i da redovno učestvuje u oružanim konfliktima sa susednim zemljama.

Mi ćemo na kraju podsetiti da je pre nekoliko dana objavljena vest da Saudi Aramco, kao manjinski vlasnik ulazi u kapital zajedničkog poduhvata Renaulta i Geelyija, Delatnost tog društva je u oblasti razvoja i proizvodnje motora s unutrašnjim sagorevanjem.

AutoRepublika

(4252)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nekima baš lepo ide u ova luda vremena …
Ne kažu džaba: „Nekom rat, nekom brat“. Ali, mnogima je baš „pala sekira u med“.

s mile

Mnogima, zato se i sve ovo dešava.

BB

A ovaa lignja (Kalamar) se baš zabrinula za ljudska prava…