1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Broj krađa Chevroleta Camara skočila za hiljadu procenata zbog filma „Fast & Furious“
Broj krađa Chevroleta Camara skočila za hiljadu procenata zbog filma „Fast & Furious“
1

Broj krađa Chevroleta Camara skočila za hiljadu procenata zbog filma „Fast & Furious“

63
1
Podelite sa prijateljima:

Južni deo američke savezne države Kalifornije je centar uličnog trkanja u Sjedinjenim Američkim Državama. I baš kao što smo viđali u scenama ranih izdanja serijala filmova „Fast & Furious“, ulični trkači bi se okupili u kasnim večernjim satima, zatvorili određeni broj ulica (često i celog naselja) i onda ludovali dok se ne pojave policijske snage i rasteraju ih.

Ulično trkanje je strogo protivzakonito „preko bare“ i ukoliko prestupnici budu uhvaćeni, ne gine im zatvorska kazna, a njihovi limeni ljubimci završe na aukciji ili pod presom.

Znajući sve to, došla su vremena kada mlađarija više ne koristi svoje lične četvorotočkaše već se bavi krađom. U tom slučaju, čak i da policijske snage zabeleže registracioni broj, opet ne mogu da uđu u trag vozaču, pa je ovaj način manje riskatan za prekršioce zakona. Ali dok nam je „Fast & Furious“ pokazivao mlađariju kako luduje u jeftinim japanskim automobila, sa velikim spojlerima i relativno malo snage, danas su ipak neka druga vremena i postoje mnogo bolji izbori.

Kako pišu kolege iz novina „LA Times“, krađa modela Chevrolet Camaro je skočila za čak 1.000 procenata u prvom tromesečju ove godine u Los Anđelesu. Tokom protekle godine je prijavljeno samo sedam krađa u jednom od najvećih američkih gradova, ali u prva tri meseca ove godine je brojka skočila na čak 90 jedinica.

Razlog zašto kriminalci biraju baš Camaro je očigledna. Može se pohvaliti sa 455 konjskih snaga u izdanju SS, odnosno sa 650 „grla“ u konfiguraciji ZR-1, a kada pri tom znamo da je težak tek 1.515 kg, jasno je da pruža pozavidne performanse kojima Honda Civic i Mitsubishi Eclipse iz „Fast & Furious“ ne mogu da priđu.

Lokalne vlasti i policijske snage kažu da pokušavaju da saznaju gde će okupljanja biti i pre nego što se dese, a nije retkost da dođe do sudara ili pak potezanja oružja. Sa današnjom tehnologijom nije teško „klonirati“ takozvani „fab“ ključ i ukrasti vozilo pre nego što vlasnik tako nešto uopšte primeti. Nakon što ludovanje bude završeno, vozila bivaju prodata za do par hiljada dolara, a onda rastavljena u delove.

Šta da kažemo osim one čuvene rečenice, „pripazite na svoj automobil, jer može da nestane za 60 sekundi“.

AutoRepublika

(63)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Uz tako dobre perfomanse, nije ni čudo da se tako rado krade. Pri čemu pretpostavljam da je to relativno česta samohotka na putevima, pa „preuzimatelj“ koji je u stanju potrebe, mnogo lakše naidje na neki primerak „za preuzimanje“.