1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: General Motors LeSabre – najbitniji američki koncept u istoriji
Zanimljivost dana: General Motors LeSabre – najbitniji američki koncept u istoriji

Zanimljivost dana: General Motors LeSabre – najbitniji američki koncept u istoriji

780
0
Podelite sa prijateljima:

Period pedesetih godina prošlog veka je onaj koji Amerikanci pamte u jednakom svetlu kao što stariji građanin na Balkanu kreće da opisuje rečima „za vremena druga Tita…“. Daleko od toga da je sve bilo med i mleko, ali mnogi su lepo živeli pod uslovom da su ignorisali javne probleme i da su bili spremi da ćute na sve one političke odluke.

Ako ste bili belac i pritom vas je zaobišla vojna obaveza, odnosno izbegli ste scenario u kom vas šalju u rat između dve Koreje, život je zapravo i bio dobar. Poslova je bilo na pretek, ekonomija je rasla velikom brzinom posle dugo godina Velike depresije i Drugog svetskog rata, a po pitanju automobila, tipični Jenki je želeo sve što je novo i moderno. U takvom svetu se rodio jedan koncept koji Amerikanci i dan-danas smatraju za možda najbitniji takav automobil u njihovoj istoriji.

Ime Harlija Erla je sveto „preko bare“. Originalno je posedovao sopstveni dizajnerski studio u saveznoj državi Kaliforniji, a u General Motors je stigao krajem dvadesetih godina. Prvo će da predvodi diviziju LaSalle, zatim i Cadillac, a do četrdesetih godina je bio zaslužan za svaki automobil koji je tada najveći svetski proizvođač napravio.

Erl je ispisao istoriju za sebe 1939. godine kada je svetu podario prvi pravi konceptni automobil po imenu Buick Y-Job. O njemu smo ranije pisali i istorijsku lekciju možete da pročitate ovde. Nedugo posle rata je krenuo sa radom na nasledniku. Takav koncept je trebalo da donese linije koje će vremenom biti puštene u serijsku proizvodnju i da predvodi industriju u oblasti tehnologije.

Takođe je morao da bude potpuno funkcionalan pošto ga je Erl planirao koristiti kao lično prevozno sredstvo, jer je njegova logika uvek bila „ako ga ja volim onda će ga voleti i ostatak Amerike“ (tu je zapravo bio u pravu).

Kompletan automobil je debitovao 1951. godine i nosio je ime LeSabre po čuvenom američkom avionu u kategoriji lovca. Nije ga sklapala nijedna zasebna divizija General Motorsa (koji su u to vreme činili Chevrolet, Pontiac, Oldsmobile, Buick i Cadillac) već je bio poznat samo kao General Motors LeSabre.

Nije trebalo mnogo gledanja pre nego što zaključimo zašto je poneo baš to ime pošto je zaista ličio na borbeni avion. Primera radi, dva skrivena fara su bila sklonjena u centru prednjeg dela, dok se poveći zavšetak sistema za odvod izduvnih gaosva nalazio takođe u centru – baš kao na avionu.

Kompletna školjka je razvijena od laganih materijala kao što su aluminijum, magnezijum i plastika ojačana ugljeničnim vlaknima. Dva velika repa su takođe ličila na detalje sa aviona i postali začetnik nečega šta će obeležiti američku automobilsku industriju krajem pedesetih godina.

Tehnologija je bila ispred svog vremena. Primera radi, spomenuti farovi su se mogli otvoriti na dugme, ali su takođe imali senzore koji bi se automatski aktivirali kada bi pala noć. Senzori su kotrolisali i krov, pa je vlasnik mogao da ga podigne i spusti po želji, ali bi se automatski zatvarao kada bi padala kiša.

Automatski menjač je bio postavljen pozadi za idealni raspored težine, a u slučaju probušene gume, električna dizalica je ugrađena u LeSabre i bilo je moguće podići automobil pritiskom na dugme. Zanimljiv je detalj da se sedišta nisu pomerala i bila su nameštena samo u jednom položaju, a to je onaj koji je omogućavao da spomenutom Erlu bude komotno.

Ispod haube se krio Buickov novi aluminijumski benzinac radne zapremine 215 kubnih inča (3,5 litre). Iako je bio relativno mali za jedan motor sa osam cilindara, takođe se smatrao veoma naprednim i masovno će biti korišćen kroz istoriju, prvo od strane General Motorsa, a onda i kod Rovera nakon što je kupio licencu. Na njega je dodat i kompresor pa je snaga iznosila impresivnih 335 „konja“ i maksimalnih 515 Nm obrtnog momenta.

LeSabre je izazvao dosta pažnje kada je debitovao 1951. godine. Ne samo što je zapečetio Erla kao najboljeg američkog stilistu, vec je omogućio General Motorsu da nastavi sa imperijom pošto su mnogi detalji sa LeSabrea kasnije viđeni u serijskoj proizvodnji.

Erl ga je lično koristio dugo godina i sa njim prešao 72 hiljade kilometara pre nego što se penzionisao. LeSabre je danas u rukama General Motorsa kao deo njegove klasične kolekcije i s vremena na vreme možemo da ga vidimo na skupovima oldtajmera.

Zoran Tomasović

(780)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments