1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Filmski heroji: “American Graffiti” (Video)
Filmski heroji: “American Graffiti” (Video)

Filmski heroji: “American Graffiti” (Video)

257
0
Podelite sa prijateljima:

U jednom od prethodnih izdanja „Filmskih heroja“ smo se pozabavili Fordom 3-Window-Coupe iz 1934. godine koji se pojavio u filmu „California Kid“. Danas nastavljamo sa još jednom legendom američke hot rod kulture i to onom najvećom.

Još tokom Drugog svetskog rata, kada je proizvodnja serijskih automobila bila stopirana, mlađarija je tražila načine kako posedovati brz proizvod. Izbor je uglavnom padao na Ford kupe iz 1932. godine, koji je ujedno bio prvi pristupačni automobil sa V8 agregatom. Upravo se jedan takav pojavio u filmu American Graffiti iz 1973. godine i napisao istoriju kada je reč o modifikovanju legendarnog „Deuce“.

Film prati život tinejdžera tokom jedne večeri 1962. godine u malenom gradiću Modesto (savezna država Kalifornija). Ovo je poslednje zajedničko veče za grupu prijatelja pre nego što sledećeg dana uslede veće promene (većina njih odlazi na fakultete u različite gradove, ali neki imaju i obavezu u vezi sa poslom, vojskom i slično).

Najbrži ulični trkač u gradu je Džon Milner u njegovom Fordu. Direktor Džordž Lukas (koji će se kasnije proslaviti u „Ratovima Zvezda“) je održao audiciju sa preko 100 automobila za glavnu ulogu, a spomenuti Ford je pobedio najviše zahvaljujući svom agresivnom dizajnu. Međutim, on nije odmah izgledao tako, mada je prethodni vlasnik uradio sitne modifikacije.

Pre svega, krov je bio spušten, a zadnji deo odignut sa mehaničkim modifikacijama. Kako to obično biva, vlasnici u svoj 1932 Ford obično ubacuju Chevroletov motor pa ni ovaj primerak nije izuzetak. On je i pre filma imao takav agregat, ali pred snimanje je zamenjen sa modernijim od 327 kubih inča (5,4 litra) i preko 350 konjskih snaga.

Njegov rival, Bob Falfa, vozi detaljno modifikovani Chevrolet 210 iz 1955. godine. Za snimanje su korišćena tri primerka. Jedan od njih je bio standardni model bez modifikacija koji je uništen u poslednjoj sceni na uličnoj trci. Drugi je služio za scene u kojima je sniman enterijer, ali najviše pažnje je privukao modifikovani model sa Chevroletovim V8 motorom zapremine 454 kubnih inča (7,4 litre). On je bio u stanju da pređe četvrtinu milje (402 metra) za ispod 11 sekundi, a kasnije se ponovo pojavio u filmu Two-Lane Blacktop.

Za ostale automobile u filmu, Lukas je objavio oglas u novinama da traži oko 300 vozila proizvedenih pre 1962. godine, a prijavilo se preko hiljadu zainteresovanih. Za favorite su izabrani Chevrolet Impala iz 1958. godine, zatim Ford Thunderbird iz 1955. godine pa čak i Citroen 2CV „Spaček“ u jednom od retkih pojavljivanja među američkom publikom.

Kada je snimanje završeno svi automobili su pušteni u slobodnu prodaju, a zanimljivo je da je samo Impala pronašla privatnog vlasnika. Sa druge strane, dva heroja će dugo vremena „lutati“ po oglasima pre nego što konačno pronađu novi dom. Danas su oba u privatnom vlasništvu.

Zoran Tomasović

(257)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments