1. Home
  2. Vesti
  3. General Motors odustao od novog motora sa šest cilindara
General Motors odustao od novog motora sa šest cilindara
0

General Motors odustao od novog motora sa šest cilindara

233
0
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci imaju jednu čuvenu izreku gde kažu nešto na račun General Motorsa, a ona zvuči nešto kao: „ono što Ford radi danas, General Motors će predstaviti za desetak godina i tvrditi da je napravio revoluciju“. To se najbolje moglo primetiti i u načinu na koji su konstrurisani pikap kamioneti.

Prošlo je više od jedne decenije od kako je Ford uspeo da ubedi američku javnost da je benzinac sa šest cilindara u kombinaciji s turbo punjačem značajno bolja opcija nego atmosferski motor sa osam cilindara.

General Motors se tada smejao, kao i tadašnji Fiat-Chrysler, ali evo nas u vremenima kada su i oni krenuli da razmišljaju kako da povećaju snagu s manjim brojem cilindara. Fiat-Chrysler je danas deo Stellantisa i već je predstavio novi Hurricane sa šest cilindara kao zamenu sa čuveni, ali zastareli Hemi sa osam cilindara. General Motors je trebalo da bude naredni na listi, a mnogobrojni mediji prenose da je odustao od njega iz nepoznatog razloga.

Ruku na srce, ovde treba priznati da blizanci iz General Motorsa pod imenom Chevrolet Silverado i GMC Sierra već nude turbobenzinac. Doduše, reč je o onom radne zapremine 2,7 litara i Silverado i Sierra su jedini takozvani „full-size“ pikapi sa opcijom sa četiri cilindra.

Najveći američki proizvođač je planirao da ponudi i turbobenzinac sa šest cilindara sa ciljem da eliminiše sadašnje 5,3 i 6,2-litarske atmosferce pre nego što je takva ideja pala u vodu. Nije nam poznato iz kog razloga je takva odluka napuštena i mediji spekulišu da će General Motors nastaviti da pravi „osmake“ sve do 2035. godine kada bi celokupna ponuda pikap kamioneta trebalo da pređe na struju.

Izvori unutar kompanije kažu da je takav motor trebalo da pruža 500 konjskih snaga i maksimalnih 678 Nm obrtnog momenta, što je značano više od onih koje sada možemo da vidimo pod haubama Silverada i Sierre. Naime, bazni 5,3-litarski stiže sa 355 „konja“ i maksimalnih 520 Nm obrtnog momenta dok je 6,2-litarski moćniji za 65 „grla“ i 100 Nm obrtnog momenta.


Ono što je potrebno spomenuti u celoj priči je informacija da Amerikanci još uvek prefiriraju osam cilindara umesto šest, barem kada je reč o pikap kamionetima. Zajednička isporuka Silverada i Sierre je iznosila 754.876, što je bilo više nego bestseler Ford F Serija tokom protekle godine. Problem su naravno veoma striktni zakoni na račun izduvnih gasova koje sadašnji motori ne mogu da zadovolje.

General Motors planira novu generaciju do 2026. godine i u nju će investirati preko milijardu američkih dolara, a ona bi trebalo da ima karijeru od najmanje desetak godina. Šta da kažemo osim, možda ćemo ovaj put morati da sačekamo dvadesetak godina pre nego što General Motors prati potez Forda…

AutoRepublika

(233)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments