1. Home
  2. Vesti
  3. Za petinu opala prodaja automobila u prvim mesecima 2023. u Kini
Za petinu opala prodaja automobila u prvim mesecima 2023. u Kini
1

Za petinu opala prodaja automobila u prvim mesecima 2023. u Kini

354
1
Podelite sa prijateljima:

Prodajni rezultati na tržištu novih putničkih automobila koji su registrovani u Kini tokom januara i februara ove godine, za petinu su lošiji od lanjskih, objavljeno je ranije danas. Posebno je indikativno to što je do pada tražnje došlo čak i u uslovima sniženja cena kom su pribegli pojedini važni proizvođači četvorotočkaša.

U Kini je tokom februara isporučeno 1,42 miliona vozila, što je za 10,4% više nego u uporedivom periodu od pre godinu dana, ali ni ovo nije preterano relevantan podatak, imajući u vidu da je lunarna nova godina 2022. bila u februaru pa su i po prirodi opale poslovne aktivnosti u tom mesecu, objavila je Asocijacija proizvođača putničkih automobila Kine (China Passenger Car Association – CPCA). Za razliku od prošle, ove godine je praznik u vezi dolaska nove lunarne godine bio u januaru, a ne prošlog meseca.

Prodaja vozila iz segmenta novoenergetskih (NEV), a koji uključuje baterijske modele i dopunjive hibride, rasla je brže od indeksa koji pokazuju opšte stanje na tržištu, i u februaru je bila u plusu za 61% u odnosu na lane. Prošle gdoine je savezna vlada Kine produžila važenje poreskih podsticaja, dok su se u ohrabrivanje kupovine uključile i lokalne vlasti. Prodaja vozila iz kategorije NEV se odnosila na više od 30% u odnosu na ukupnu tražnju novih automobila.

Lokalni proizvođači elektromobila su pratili potez Tesle koja je snizila cene svojih proizvoda u Kini i na taj način pokrenula cenovni rat u toj državi, a koji je koincidirao s padom cena baterija. Kao rezultat toga, ojačan je udeo električnih automobila u prodaji u odnosu na konvencionalne.

Najprodavanija kineska kompanija je bila BYD Co Ltd u segmentu putničkih vozila tokom februara, a nadmašila je Volkswagen po drugi put u poslednja četiri meseca. Maloprodajne podatke je objavila banka China Merchants Bank International.

Kineski gigant je otvorio ponudu sedana s tehnologijom dopunjivog hibrida a koji nosi naziv Qin. Početna cena je iznosila oko 13,6 hiljada evra, što je povoljnije od sume kojom se kupuju Volkswagen Lavida i Nissan Sylphy. Uzgred budi rečeno, Qin je energetski efikasniji od pomenutog dueta modela koji potiču od nama poznatijih konstruktora od BYD-a.

Tesla drži 11,5% tržišta baterijskih vozila u Kini, što je podatak iz februara. Prethodni mesec u odnosu na taj, udeo Tesle je bio neznatno niži – 11,3%, što se može tumačiti i kao reakcija kupaca na snižene cene u januaru. Trebalo bi imati u vidu i da je gama Tesle starija u odnosu na rivale.

Američki proizvođač električnih vozila je izvezao 40.479 jedinica montiranih u Kini tokom februara i ima nameru da ojača izvozna postignuća kako bi što više koristio pogone šangajskog zdanja.

AutoRepublika

(354)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da li je naslov baš srećno sročen u odnosu na sadržaj teksta ?