1. Home
  2. Vesti
  3. Evropski revizorski sud podržava zelenu agendu, ali ne po svaku cenu
Evropski revizorski sud podržava zelenu agendu, ali ne po svaku cenu

Evropski revizorski sud podržava zelenu agendu, ali ne po svaku cenu

93
3
Podelite sa prijateljima:

Cilj nulte emisije iz automobila je pohvalan, ali se mora osigurati da Evropska Unija ne plati previsoku cenu za ovaj plan, kako u pogledu industrijske nezavisnosti Unije tako i za njene građane. Ovo je saopštio Evropski revizorski sud (ECA), koji se bavi kontrolom finansijskih sredstava Evropske Unije.

EU je uvela mere koje će značiti zabranu prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035. godine. Cilj je postizanje klimatske neutralnosti do polovine veka. Da bi se to postiglo, EU treba da smanji emisiju ugljenika iz automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, koristi alternativna goriva i promoviše masovno tržište električnih vozila na baterije.

Prema izveštajima ECA iz poslednjih godina, prvi cilj još uvek nije postignut, drugi, o čemu svedoči upotreba biogoriva, na primer, verovatno nije realan u velikim razmerama, a treći rizikuje da optereti industriju i potrošače EU značajnim troškovima.

„Zeleni sporazum se ne može primeniti bez ograničenja emisija iz automobila. Međutim, primorani smo da priznamo da uprkos velikim ambicijama i strogim zahtevima, većina konvencionalnih automobila emituje istu količinu emisije CO2 kao pre 12 godina“, rekao je predstavnik ECA Nikolaos Milionis.

„Pošto biogoriva nisu široko dostupna, ona ne mogu biti pouzdana i sigurna alternativa za naše automobile“, dodao je on.

Prema izveštaju ECA, količina biomase proizvedene u Evropi nije dovoljna da predstavlja ozbiljnu alternativu tradicionalnim fosilnim gorivima. Ali kada se biomasa uglavnom uvozi iz trećih zemalja, to će ugroziti cilj strateške autonomije u oblasti energetike. Pored toga, revizori ECA su zaključili da biogoriva još nisu ekonomski konkurentna i da su njihove koristi za životnu sredinu precenjene.

Revizori takođe primećuju da evropska industrija baterija zaostaje za globalnim konkurentima. Uprkos značajnoj podršci iz javnih fondova, cena baterija proizvedenih u EU je i dalje mnogo veća od planirane. Ovo negativno utiče na njihovu konkurentnost u odnosu na proizvode drugih globalnih igrača i može dovesti do toga da električni automobili iz Evrope neće biti dostupni velikom delu stanovništva.

Stanice za punjenje su takođe problem u EU. I dalje su malobrojne. Oko 70 odsto stanica za punjenje u EU nalazi se u Francuskoj, Nemačkoj i Holandiji. Putovanje električnim vozilom po Evropi je još uvek daleko od bez problema, između ostalog i zbog nepostojanja usklađenih sistema plaćanja.

Prema ECA, put do nulte emisije i dalje će biti dug i krivudav. Prema njhovim revizorima, EU mora uzeti u obzir industrijsku nezavisnost Evrope i dostupnost električnih vozila za potrošače prilikom implementacije Zelenog dogovora. Potrebne su hitne mere kako bi se evropskoj industriji omogućilo da proizvodi električne automobile po konkurentnim cenama, uz istovremeno obezbeđivanje snabdevanja sirovinama i podršku za završetak infrastrukture za punjenje širom kontinenta.

AutoRepublika

(93)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Da li je u planu od 2035. godina i neka „nulta emisija“ u ratovanju i za naoružanje uopšte ? Samo lukovi i strele ?

BB

Neko pokušava da uključi mozak?

Matija

Zbog cega se politicari i zeleni lepe za auto ko muve na govno kada se govori o zastiti okoline?! Celokupan saobracaj – drumski, vodeni i vazdusni – emituje oko 30% CO2, domacinstva oko 33% a ostatak industrija. To znaci da auto i kamion emituju nesto preko 10%. E bas tih 10% je trn u oku zelenima! Zasto? Zbog publiciteta – onaj ko ubije auto bice prvi badza u selu! Politika mora da ide celom sirinom fronta protiv emisija svih vrsta i da gasi njihove izvore gde god je to najjednostavnije i najbrze. Otpor protiv sintetickih goriva, alkohola i vodonika je… Pročitaj više »