1. Home
  2. Prezentacije
  3. Stiže naslednik Aventadora
Stiže naslednik Aventadora

Stiže naslednik Aventadora

184
1
Podelite sa prijateljima:

Premijera novog superautomobila italijanske marke Lamborghini, koji će zauzeti mesto modela Aventador, održaće se 29. marta. Ali, kako to uvek biva, kompanija je već počela na kašicicu da objavljuje podatke. Ime još nije javno objavljeno – samo interna fabrička šifra LB744. Ali već postoje detalji o tehnici! I ovaj superautomobil će biti zaista revolucionaran za Lamborghini.

Zadržan je atmosferski V12 motor zapremine 6,5 litara. Ovaj motor druge generacije razvijen je za Aventador, tako da je prerano da se otpisuje, ali je izvršena velika modernizacija koja je rezultirala novim indeksom L545. Postavljen je novi sistem ubrizgavanja, stepen kompresije je povećan sa 11,8:1 na 12,6:1, ukupna težina jedinice smanjena je sa 235 na 217 kg.

Unapređeni motor se radije vrti, granična vrednost je pomerena na 9500 o/min. U poređenju sa motorom oproštajnog modela Aventador Ultimae, maksimalna snaga je povećana sa 780 KS (pri 8.500 o/min) na 825 KS pri 9.250 o/min, a obrtni moment – sa 720 na 725 Nm (pri istim 6.750 o/min).

Ali motor je jedino što je ostalo od Aventadora. Lamborghini LB744 je priključni hibrid, za koji je kompanija čak osmislila novu oznaku HPEV (elektrifikovano vozilo visokih performansi). Stoga je raspored jedinica potpuno promenjen. Inženjeri su napustili tradicionalni menjač sa pogonom na sve točkove u korist sistema E-4WD: za pogon prednjih točkova ugrađeni su pojedinačni elektromotori sa aksijalnim magnetnim fluksom i uljnim hlađenjem. Svaki motor proizvodi 150 KS i 350 Nm, a individualna kontrola omogućava kontrolu vektora potiska.

U centralnom tunelu, umesto kardanskog vratila, sada se nalazi litijum-jonska baterija. Njen kapacitet je mali (3,8 kWh), ali ima visoke stope razmene energije. Bateriju možete napuniti unapred iz utičnice: obezbeđen je punjač snage 7 kW. Ali glavna stvar je da je odbacivanje mehaničkog pogona prednjih točkova rezultiralo novim rasporedom zadnjeg energetskog modula.

Uzdužno postavljen V12 motor je rotiran za 180 stepeni, tako da menjač više nije „u kabini“, već poprečno na zadnjoj osovini. Usput, odbacivanje prenosnog kućišta i spojnice omogućilo je da se kokpit učini prostranijim. Menjač je nov: to je dvoosni osmostepeni robotizovani menjač sa dve mokre spojnice. Lakši je i brži od sedmostepenog preselektivnog menjača na mlađem bratu Huracanu. Kompanija je testirala ovaj raspored jedinica na kupeu Lamborghini Essenza SCV12 2020, iako je menjač tamo bio drugačiji.

U istom kućištu sa menjačem, novi superautomobil ima još jedan elektromotor sa snagom od 150 KS i 150 Nm. Može da okreće zadnje točkove, ali posebna spojnica omogućava da se odvoji od menjača i radi isključivo u režimu starter-generator za pokretanje motora sa unutrašnjim sagorevanjem ili punjenje baterije. Maksimalna snaga sistema je 1.015 KS.

Menjač nema hod unazad. Novi superautomobil će moći da se kreće unazad samo na elektriku. Podrazumevano, za to su odgovorni prednji elektromotori, ali ako elektronika prepozna klizav površinu i zahteva pogon na sva četiri točka, a baterija ima dovoljno napunjenosti, rikverc će se prebaciti u režim pogona na sve točkove koristeći zadnji električni motor.

AutoRepublika

(184)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Sa velikim interesovanjem ocekujem 29. mart, tada cemo videti dizajn. Sto se tehnike tice, sve je u superlativima, pitanja nema, osim mog standardnog: da li sa ovim autom moze da se ide na godisnji odmor? 🙂 Odgovor bi mogao da glasi: „moze, posaljes prtljag taksijem!“ Za onog ko moze da kupi ovakav auto ovako organizovan odlazak na odmor je sasvim realan!