1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Mazdin „sportista“ u senci modela Miata
AR pijaca klasika: Mazdin „sportista“ u senci modela Miata

AR pijaca klasika: Mazdin „sportista“ u senci modela Miata

821
3
Podelite sa prijateljima:

Automobilski eksperti će se složiti da su Italijani, pa verovatno i Francuzi, najveći eksperti po pitanju malih gradskih četvorotočkaša i to sa opravdanim razlozima. Fiat, Renault i Peugeot su kroz svoju istoriju zaista debitovali s mnogo kultnih modela za šire narodne mase, ali su zapravo firme iz Japana bile te koje su imale kategoriju vozila koja je osmišljena specijalno za mališe.

Zove se „keijidōsha“ (lagani automobil), a svet ih obično poznaje po skraćenici „kei“. Odličan članak o ovom segmentu imate ovde. Kategorija je debitovala 1949. godine sa ciljem japanske vlade da pruži velike olakšice na račun poreza i registracije. Standardi su se u međuvremenu menjali dosta puta na temu definisanja toga šta je „kei“, a oni trenutni su debitovali 1998. godine.

Zahtevaju da automobil ne sme da bude duži od 3,4 metra, širi od 1,4 metra, sa zapreminom motora većom od 660 kubika i snagom do 63 „konja“. Većina takvih modela su bili kockaste prirode da bi se iskoristi prostor enterijera, ali su vremenom debitovali i oni sa sportskim duhom. To su Honda Beat, Suzuki Cappuccino i Autozam AZ-1, a za današnju pijacu smo izabrali ovaj poslednji.

Ime „Autozam“ većini nas ne govori mnogo, a reč je o relativno zaboravljenoj diviziji Mazde tokom vremena kada se ovaj japanski proizvođač naglo širio. Poslovala je od 1989. do 1998. godine i uglavnom je nudila male gradske modele.

O AZ-1 smo zapravo pisali pre nekoliko godina u našoj sekciji zanimljivosti dana. Tu priču možete da pročitate ovde. Reč je o zaista revolucionalnom modelu sa takozvanim „gullwing“ (galebova krila) vratima i centralno postavljenim motorom. Razvijao je maksimalno dozvoljena 63 „grla“ uz pomoć turbo punjača, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača. Mogao je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 10,5 sekundi uz maksimalnu brzinu od 140 km/h.

Mazda, to jest Autozam, je imala velike planove, ali će AZ-1 na kraju privući tek 4.392 mušterije tokom četvorogodišnje ponude. Većina je kritikovala cenu od oko 23 hiljade dolara u današnjoj vrednosti novca, a sve nade za većim uspehom su pale u vodu kada je japanski gigant debitovao s modelom MX-5 Miata. Bio je nešto skuplji, ali i značajno moćniji, komotniji i naravno praktičniji za svakodnevnu vožnju.

AZ-1 se originalno nije nudio izvan Japana, ali danas se može uvesti u mnoge države kao klasik. Primerak iz oglasa smo pronašli u gradu Oston u američkoj saveznoj državi Teksas. Proizveden je 1992. godine i do sada je prešao 106 hiljade kilometara.

„Preko bare“ je uvezen pre dve godine i od tada je prošao kroz minimalni proces modifikacija. To se odnosi na drugačiji izduvni sistem i moderniji klima uređaj, a osim toga, AZ-1 je isti kao što je i bio onog dana kada je napustio fabrikči plac. Nije naravno brz kao Miata, ali je toliko unikantan da verujemo da će se sve što hoda ulicom, i okrenuti u mimohodu za njim.


Desetodnevna aukcija je donela 32 ponude, a najviša je iznosila 28.282 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(821)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MIG 29

Aahhhh….vidi kako te mami da sedneš za volanom 🙂 Baš je zgodan enterijer, nema šta.

BB

Ka mislio neko preradio Twingo 😜

Bungi

Interesantan mališa sa velikim potencijalnim za preradu.Spolja paneli u stilu Ferari Testarosa, napred sklopiva svjetla, pozadi dupla okrugla kao kod mnogih Ferari modela, felne u Ferari stilu, unutra koža, Rekaro sjedišta i Momo volan.??? Plus vrata u stilu galebovih krila.Ne bi izgledao loše 🤔