1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se nepoznati Shelbyjev terenac
Prodaje se nepoznati Shelbyjev terenac

Prodaje se nepoznati Shelbyjev terenac

236
1
Podelite sa prijateljima:

Kada se spomene ime Kerola Šelbija, svima nam prvo padne na pamet Ford Mustang i Shelby Cobra, ali je činjenica da je ova ikona američke automobilske industrije modifikovala i mnoge druge limene proizvode na četiri točka. U nekoliko navrata smo pisali o njegovom radu u Chrysler korporaciji tokom osamdesetih godina prošlog veka, a u jeku slave je bio prvi stranac koji je tjunirao Toyotu.

Ukoliko o tome ne znate – bez brige pošto ćemo uskoro spremiti jednu zanimljivost dana na tu temu. Iako Kerol više nije sa nama, njegova firma Shelby American još uvek posluje punom parom i danas proizvodi dvostruko više pikap kamioneta nego automobila.


Ali tokom devedesetih godina prošlog veka, firma je još uvek bila nepoznanica među proizvođačima performantnih terenaca kada je prihvatila ponudu Dodgea da modifikuje model Durango. Shelby American je na kraju tjunirao 300 jedinica iz 1999. godine i dao im ime Shelby SP360, a jedan od njih se nedavno našao u oglasima.

Ovaj potez nije bio preterano reklamiran u navedeno vreme tako da malo ko zna da je SP360 uopšte postojao, ali kada pogledamo detalje na papiru, zapravo je reč o veoma sposobnom terencu.

Najviše pažnje privlači ono šta se nalazi ispod haube. Tu možemo da pronađemo 5,9-litarski V8 benzinski motor, koji je u fabričkom stanju razvijao 245 „konja“, ali je Shelby dodao kompresor i podigao snagu na 360 „grla“. Jedini menjač koji se nudio kao mogućnost, jeste četverostepeni automatski koji prenosi snagu na zadnje točkove.

Prema jednom testu iz uglednog magazina Motor Trend, ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h je iznosilo 6,7 sekundi. Dok to možda nije preterano brzo u današnja vremena kada terenci mogu da pređu istu distancu neophodnu da se dohvati „stotka“, za tri ili četiri sekunde, potrebano je spomenuti da je Durango ipak bio relativno pristupačni terenac napravljen za šire narodne mase. Pored moćnijeg motora, SP360 odlikuju i specijalni branici, bele trkačke trake i nove felne.

 

Model iz naše priče je prešao tek 28.000 milja (44.800 kilometara), a tražena cena iznosi 24.995 američkih dolara.

AutoRepublika

(236)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Carroll Shelby, prodana duša.
Jbt šta sve čovek neće uraditi za još malo novca.