1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Poslednja evolucija Spačeka
AR pijaca klasika: Poslednja evolucija Spačeka

AR pijaca klasika: Poslednja evolucija Spačeka

1.24K
2
Podelite sa prijateljima:

Šta bismo mogli da kažemo o Citroenu 2CV, ili kako je u našem narodu poznatiji pod imenom Spaček, a da već nismo napisali dosta puta? Proizvodio se od 1948. do 1990. godine i tokom jednog perioda je bio bestseler na evropskom tržištu. Originalno je razvijen nedugo pre početka Drugog svetskog rata i Citroen će morati da skriva prototip modele od nacista širom Francuske tokom ratnih godina.

Ali, kada se pojavio u prodaji pokazao se jako revolucionarnim modelom. Dovoljno prost i jeftin da ga svaki Francuz može priuštiti i popraviti, a opet napredan da nikada nije delovao zastarelo, Spaček je imao dosta dužu karijeru nego što je i sam Citroen originalno planirao.

Nadživeo je sve svoje planirane naslednike i uvek se prodavao dovoljno dobro da natera Citroen da nastavi sa proizvodnjom. Fabriku će na kraju napustiti 3,8 miliona primeraka, a ako bismo zbrojili i one druge modele na istoj platformi, brojka bi se zaustavila na devet miliona jedinica. Spomenućemo da se Spaček jedno vreme proizvodio i u nekadašnjoj Jugoslaviji, i to konkretno u fabrici Tomosa u Koperu.

Poslednja evolucija 2CV se zvala Charleston. Debitovala je 1981. godine i originalno je planirana kao specijalna konfiguracija za samo jednu godinu, ali nakon pozitivne reakcije publike i rasprodatih osam hiljada primeraka, konstruktor je nastavio s proizvodnjom sve do poslednjeg dana.

Ono što je razlikovalo Charleston od svakog drugog „Spačeka“ je bila kombinacija dve boje. Originalno su bile crvena i crna, ali su vremenom debitovale i neke druge. Takođe je imao okrugle farove, ratkapne sa modela Dyane i felne u identičnoj boji kao što je bio ofarban ostatak vozila. Enterijer je doneo podeljena sedišta.

Charleston je pokretao najveći motor ikada ponuđen u modelu 2CV. To je bio onaj radne zapremine 602 kubika sa dva cilindra i mogao se pohvaliti sa 29 „konja“. Snaga se prenosila na prednje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača. Fabričke informacije kažu da je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 36,9 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 105 km/h.

Primerak iz današnje priče je proizveden 1986. godine i trenutno se nalazi u gradu Konkord unutar kanadske provincije Ontario. Originalno je završio u Japanu, a tokom poslednjih 36 godina je prešao tek tri hiljade kilometara.

U Kanadu je uvezen tokom protekle godine. „Spaček“ se nije mogao pohvaliti nekom posebnom opremom, čak ni u situacijama u kojima je kupac eventualno bio spreman da doplati, pa je enterijer uglavnom spartanski, onakav kakav je bio kada je debitovao posle Drugog svetskog rata.


Iako je proizvedeno mnogo primeraka, teško da ćemo opet pronaći nekoga koji je NOV NOV NOV, i u originalnom stanju, a to su videli i kupci. Prodavac je tokom deset dana aukcije dobio čak 37 ponuda od čega je najviša iznosila 35 hiljada dolara.

AutoRepublika

(1238)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Reno 4, Spacek, Mini, VW Buba, FIAT 500 – to su automobili koji jednostavno ne smeju da se ugase! Uopste nije tesko napraviti njihove moderne naslednike, treba samo hteti i postaviti ih na pravo mesto na trzistu. Za sada je jedino Miniju i FIATu to uspelo. VW je pokusao sa Bubom/Beetleom ali ga je pogresno pozicionirao u skali svojih automobila. Reno 4? Pokusavaju nesto sa SUV konceptom, ne vidim nigde odusevljenje publike. Jedino Spacek nije pokusao da vaskrsne?! Zasto???

BB

Pa neki je koncept bio iz kojeg se rodio prvi C3. Istina C3 nije bio reinkarnacija Spačeka, ali je imao neke elemente (kad gledaš kabinu sa strane ona je krug), ali novi C3 nema baš nikakve veze i u pravu si, treba novi Spaček. Može i na struju ali ako bi išao tragom Ami, da bude jednostavan i jeftin a ne napucan tehnologijom i skup, onda bi imao dosta poklonika, uostalom takav mu je i đed bio 😉