1. Home
  2. Glas Republike
  3. Automobilske kamere, za i protiv
Automobilske kamere, za i protiv

Automobilske kamere, za i protiv

8.68K
40
Podelite sa prijateljima:

Živimo u vremenima kad smo mi i naš kapital, čini mi se više nego ikada, izloženi bahatosti, agresiji i samovolji pojedinaca i grupa, i to ne samo u saobraćaju. Čak i oni čiji je posao i obaveza da nas štite, često okrenu glavu, slegnu ramenima ili su čak, baš oni, ti od kojih bismo se najpre trebalo zaštititi, jer obično treniraju strogoću na onim finim i pristojnim.

Ja se, poput onog domaćina iz Užica iz Utiska nedelje nedavno, prosto oduševim kada neko da (ž)migavac, kad pešak stane ispred pešačkog, pa pogleda i levo i desno, kad na raskrsnici neko iz sporedne ulice ne proba da mi oduzme prednost, kad biciklista vozi sa rukama na volanu i desnom ivicom puta, kada neki kolega vozač ne koristi mobilni tako što ga da drži vodoravno položenim ispred usta (U čemu je uopšte poenta onakog trenda!? Zašto to rade čak i vozači skupljih automobila koji imaju Bluetooth i kvalitetan audio sistem?).

Svako jutro vodim decu u školu i svako jutro jedan biciklista vozi na magistrali sa rukama u džepovima dok mu prednji točak leluja levo i desno, odrasle osobe se kreću trotoarom buljeći u telefon i bez ikakve najave ili čak podizanja glave, samo zakorače na kolovoz koji prelaze najdužom dijagonalom koju je moguće povući, vozači ispred samo stanu ili skrenu bez migavca, kreću se velikom brzinom bez ikakvog kočenja ka raskrsnici ili kružnom toku, prođu na crveno punim gasom pa vi ako hoćete stanite ili nemojte…

I onda kad se desi nesreća, ko je kriv, šta je bilo i ko će vam uopšte nadoknaditi štetu?

Za, glasno kao na majskom sletu!

„Dashcams“ ili automobilske kamere su prva investicija kojoj posegnem kad kupim novi automobil, i čini mi se da su njihova vrednost i značaj apsolutno potcenjeni. Samo je Citroen u modelu C3 probao da ih učini standardnom opremom skupljih paketa ili makar doplatnom stavkom, ali čini se bez posebnog uspeha. Čak ni osiguravajuće kuće kod nas ne daju podsticaje za njihovo korišćenje ili makar bonuse. Neverovatno, ali istinito!

Da sam čelnik osiguravajuće kuće poklanjao bih i kameru i ugradnju prilikom zaključenja svake kasko ili bih davao popust za nabavku korisnicima obavezne polise.

Da li vi koristite kameru za automobil i ako ne, zašto ne? Mislite da je instalacija komplikovana? Preglomazne su pa brinete da će Vam je neko ukrasti na parkingu, a ne biste da je stalno skidate? Ne znate ni kako radi ni čemu služi? Ili mislite da su preskupe i da vam nisu neophodne?

Autokameru sam prvi put kupio 2018. i izabrao sam tada najbolji i najskuplji Garminov model 65w koji je tada vredeo preko 200 evra. Ona je na sebi imala ekran od 2+ inča, fizičke komande za upravljanje, upravljanje glasom, GPS, čak je upozoravala na napuštanje trake i na mogući sudar ispred. I krene da pišti Garmin, taman dođeš sebi, pišti Honda i opet.

Takođe je imala opciju za pravljenje „timelapse“ video snimka željene brzine kojom ste mogli snimiti vaše celo putovanje i podeliti ga sa prijateljima. I zaista snimio sam par takvih video klipova i poslao prijateljima, ponekad bih glasovnom komandom „okinuo“ neku lepu fotku, snimio nekog ludaka koji je prošao na crveno ili napravio neku ludoriju, i to je to. Nakon nekog vremena kameru više nisam aktivno koristio, ali ona je bila tu, podsećajući me da vredno snima jarko crvenim svetlom ispod retrovizora.

U jesen 2021. sam vozio Jadrankom magistralom kroz Budvu. Budva je prelepa van sezone i možete bukvalno bilo gde stići mnogo brže nego u bilo kom mestu slične veličine u Srbiji. Vozio sam od kružnog toka ka prvom semaforu i prošao na trepćuće zeleno, na drugom semaforu kod skretanja ka Tre Canneu sam dao gas kako me ne bi i uhvatilo žuto svetlo i prošao sam tik pre njega.

Na semaforu preko puta, u suprotnom smeru je stajao kombi interventne policije i čim im se otvorilo zeleno (njima kasni 5-6 sekundi) uključili su rotaciju i dali su se u trk za mnom. Stao sam sa strane, a prvi policajac izašao iz vozila kao da sam pljačkaš banke u begu, grubo bez pozdrava tražio dokumenta i pitao me zašto prolazim na crveno, da li sam svestan koliko je to opasno, da je kazna 300 ili 400 eura.

Bio sam smiren i smirenim glasom sam rekao da sam prošao na trepćuće zeleno, da nisam mogao bezbedno da se zaustavim, da semafor za mene i semafor za njih iz suprotnog pravca ne uključuju u isto vreme, ali avaj, policajac nije hteo ni da me sluša. Rekoh, kažem vam istinu, a mogu i da vam dokažem da sam prošao na zeleno. Policajac je ućutao, ja sam uzeo telefon, pokrenuo aplikaciju kamere, zakačio sa na njenu Wi-Fi mrežu i skinuo snimak vožnje…Okrenuo sam telefon ka policajcu i pokazao mu usporeni snimak na kome se lepo vidi da prolazim na zeleno.

Vratio mi je dokumenta i otišao bez pozdrava, čak ni obično izvini nije rekao, a gume su policijskog kombija su zapištale prilikom polaska. Meni se kamera isplatila tog dana i još sam na njoj profitirao.

Imao sam i situaciju da je na moj automobil BOČNO natrčao pešak u punoj brzini i ja njega apsolutno nisam video jer je automobil bio parkiran ispred pešačkog prelaza. Samo sam čuo da je nešto lupilo i zaboravio sam da imam kameru, ali je automobil srećom bio prljav, pa se videlo da je on mene udario u vrata suvozača jer je skinuo prašinu.

Zamislite da slično neko pokuša da uradi vašoj ćerki, supruzi i tako dalje. Sestri je kamion sa prikolicom zakačio automobil, tako što je prikolica u krivini zauzela pola njene trake i još je izašao i izvikao se na nju, ona doživela stres i plakala. Naručio sam joj kameru sledećeg dana.

GARMIN dashcam MINI 2.Small is beautiful

Garmin dashcam MINI 2 je sićušna auto-kamera koja je idealna za minimaliste, ljude koji iznad svega cene funkciju i jednostavnost u rukovanju i instalaciji. Zahvaljujući maloj veličini i bazičnom setu funkcija kamera je i prilično pristupačna (bar u inostranstvu), a ne treba zanemariti ni diskreciju koju nudi jer se teško primećuje izvan vašeg automobila, zapravo samo sočivo kamere se vidi na vetrobranu i odaje utisak kao da je ugrađeni elemenat automobila.

MINI 2 je FULL HD kamera koja snima kvalitetan video sa 30 sličica u sekundi. Sočivo kamere ima vidno polje od 140 stepeni napred. Mada video kvaliteta 4K (1440 linija nasuprot 1080 kod FULL HD) postaje standard i kod jeftinih generičkih kamera, moje mišljenje je da je rezolucija FULL HD više nego dovoljna za primenu u automobilu.

Ono što oduševljava kod ove kamere jeste njena veličina od samo 5,3×3,1×2.9 cm, maltene kao prosečan ključ za automobil. Kamera ima utor za microSD karticu sa strane (microSD karticu morate dokupiti, jer je ne dobijate uz kameru) dve LED lampice i dva tastera, jedan maleni bočni kojim možete uključiti to jest isključiti snimanje zvuka i jedan veći centralni taster kojim dužim pritiskom pokrećete uparivanje sa vašim mobilnim telefonom, a kratkim pritiskom snimate trenutnu sliku to jest video klip na SD karticu.

Naravno kamera odmah nakon povezivanja snima video konstantno, a u slučaju bilo kakvog udara će snimiti i posebno označiti taj video na SD kartici i onemogućiti brisanje.

Naravno tastere ne morate apsolutno koristiti, jer Garmin ima prepoznavanje glasovnih komandi, tako što nakon reči „OK GARMIN“ možete izgovori komande „TAKE A PICTURE“ „SAVE VIDEO“ „AUDIO OFF“ „AUDIO ON“. Prepoznavanje glasa radi odlično.

Pakovanje kamere je prilično bogato i uključuje dva magnetna držača veličine novčića od 10 dinara, tako da možete lako preseliti kameru na novi automobil prilikom prodaje starog. Uz kameru dolazi mini USB na USB kabl dužine oko 4 metra, kao i jedan kraći kabl dužine 1.5 metara sa povezivanje kamere sa vašim računarom.

Garmin vam takođe prilaže i dvostruki USB utor za Vašu 12v utičnicu za upaljač, tako da dobijate nazad taj jedan potrošeni USB utor. Ono što Garmin ne nudi jeste plastični alat za bezbedno skidanje plastičnih obloga na vašem automobilu. Pre nego što vas poslednja rečenica uplaši znajte da meni taj alat apsolutno nije bio potreban za instalaciju kamere u mom automobilu.

Instalacija je prilično jednostavna i možete je odraditi sami. Prvo je neophodno da odgovarajuću microSD karticu ubacite u slot kamere. Kartica može biti kapaciteta od 8gb do 512gb i mora da ima standard brzine makar „Class 10“. Ja koristim kartice od 32gb i mislim da je to sasvim dovoljno, cene takvih kartica su od 8 do 16 eura. Uvek gledajte da kupite karticu koja je posebno označene za korišćenje u kamerama automobila ili video nadzora jer su one posebno dizajnirane za stalan rad. Obično nose oznaku ENDURANCE. Omiljeni i preporučeni brendovi su SANDISK, SAMSUNG, KINGSTON itd.

Potrebno je očistiti mesto na kom želite instalirati kameru, odlepiti zaštitnu traku i pritisnuti magnetni držač uz staklo 30 sekundi. Obično se kamera stavlja centralno iza retrovizora, kako ne bi zaklanjala vidno polje vozača. Neki je montiraju i u levom donjem uglu šoferšajbne, ali po mom mišljenju, to je lošiji izbor, jer je sama kamera uočljivija na tom mestu, a sam video snimak je neprirodno van centra.

Nakon lepljenja, potrebno je utaknuti mini usb kabl u kameru i onda sprovesti kabl pored konzole retrovizora do mesta na kom staklo sreće oblogu krova automobila. Kabl onda vodite do A stuba i obično postoji obloga bočnog jastuka i zazor koz koji možete provući kabl i spustiti ga do dihtunga na vratima. Ispod dihtunga obično imate dovoljno prostora.

Ja sam u slučaju Mazde3 skinuo oblogu praga vozačevih vrata i fiksirao trakicama kabal i onda ispod sedišta na mestu na kom se sreće itison sproveo do centralne konzole i ispod naslona u ostavu u kojoj se nalazi USB port. UHI i 3M imaju ponudu raznih samolepljivih trakica i masa koje odlično drže kabl fiksiranim. Na Peugeotu sam kabl vodio preko vrata suvozača, ispod ladice za rukavice i uz bočni zid centralne konzole.

Postoji i elegantan set za povezivanje kamere sa OBD konektorom, koji se u slučaju Mazde nalazi na levom bočnom zidu iznad papučice kvačila. Prednost ovakvog povezivanja jeste kraći put kabla i pre svega činjenica da kamera može biti stalno uključena, to jest ona će u slučaju udara ili potresa napraviti snimak, a vi imate i opciju da uživo vidite šta se dešava sa automobilom, naravno ako je kamera povezana na neku WIFI mrežu.

Radno mesto vozača u Mazdi3

Postoje i skuplje kamere u ponudi koje imaju LTE slot u koji možete ubaciti data karticu Vašeg operatera i onda imati mogućnost stalnog pristupa dešavanjima oko Vašeg automobila. Mana OBD seta je što se on dodatno plaća i u slučaju Garmina košta od 40 do 55 eura.

Postoji i opcija dodavanja još tri kamere, pozadi i bočno, ali mislim da je to već preterivanje, a i instalacija kablova je kudikamo komplikovanija i zahtevnija.

Nakon povezivanja kamere, potrebno je istu putem Bluetooth upariti s mobilnim telefonom. Takođe je potrebno skinuti aplikaciju GARMIN DRIVE na vaš telefon i putem te aplikacije možete pristupiti snimljenim video snimcima i slikama. Aplikacija takođe nudi mogućnosti podešavanja u smislu kvaliteta snimka, formatiranja kartice, uključivanja audio snimanja, kao i komandovanja kamerom preko aplikacije, što već nema nikakvog smisla, nebezbedno je, a i totalno nepotrebno jer uvek možete izdati glasovnu komandu ili kliknuti prstom centralni taster na kameri.

Zapravo, važno je istaći da sem početnog podešavanja vi apsolutno ne morate da koristite više aplikaciju, jer uvek možete izvaditi microSD karticu i kopirati sadržaj na računar ili skinuti kameru i povezati je sa računarom. Za sve ostalo su dovoljna ona dva tastera ili glasovne komande. Garmin takođe nudi besplatno prebacivanje zadnja 24 časa snimka na svoj tzv. VAULT servis to jest online skladište u oblaku, ali je za to potrebno da kamera bude povezana sa telefonom preko wifi.

Video snimak kamere je odličan, oštar i jasan za jednu FULL HD kameru. Postoji mogućnost dodatne kupovine polarizacionog filtera koji se jednostavno natakne preko sočiva (oko 20 eura) i koje smanjuje učinak direktnog sunca na snimak to jest sprečava zaslepljivanje.

Jedini pravi nedostatak ove kamere jeste to što nema GPS. Mnogi će kao nedostatak navesti i to što nema ekran, ali ja sam četiri godine imao kameru sa ekranom i ne sećam se kada sam nakon početnih par nedelja opet isti koristio.

Cena ove kamere kod nas je 17.899,00 dinara, dok je u inostranstvu možete naći od 107 eura naviše. Ja sam moju kupio u Crnoj Gori u na akciji za 129 eura.

Sve u svemu kao dugogodišnji korisnik auto-kamera apsolutno preporučujem ovu kameru. Model prve generacije Garmin Mini se već dve i po godine koristi na automobilu supruge. Tačno je da možete kupiti kineske kamere za manje od 50 eura, ali ja lično radije biram poznat vrhunski brend koji čak ima i lokalnu servisnu podršku kod nas, proveren softver i izvanredan kompaktan i apsolutno diskretan dizajn.

Ako pogledate testove kamera na internetu (linkovi ispod teksta) primetićete da skoro svaki sajt preporučuje GARMIN MINI 2 kao top izbor u domenu kompaktnih kamera. Izuzetno kompaktne dimenzije, jednostavno upravljanje, odlično prepoznavanje glasovnih komandi i odličan video kvalitet čine da je i cena zapravo čak i pristupačna. Ali svakako, bolje je da imate bilo koju kameru, nego da nemate kameru uopšte, i daj Bože da vam nikada ne zatreba i da „bacite pare“. Srećan put i prijatno putovanje!

Hasan Suhodolac

Predlozi za dodatno informisanje:

https://www.nytimes.com/wirecutter/reviews/best-dash-cam/

https://www.techradar.com/best/best-dash-cam

https://www.digitalcameraworld.com/buying-guides/best-dash-cam

https://dashboardcamerareviews.com/

(8676)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

40 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Danas, kada pešaci, a tek biciklisti prelaze pešački bez gledanja ide li neki auto, veoma se lako otplati investicija u kameru.

Koliko puta sam zažalio što je nemam, nema broja, samo da snimim bahatost vozača.

Da se ja pitam, kamere bi trebali da imamo, ili bar oni koji imaju kamere bi trebali da imaju neke povoljnosti kod osiguranja.

A kada vidim da vozač pretiče preko pune linije kolonu od min 3 auta, bude mi žao što je nemam, da pošaljem policiji, sa svojim svedočenjem.

Matija

Preticanje kolone – to mi je bas cef na svapskim lokalnim putevima! Oni se ne usudjuju da preteknu kamion i u stanju su satima da voze iza njega! 🙂

Laki

A kad kreneš preticati oni po gasu još.

Matija

Vi se zalite sto pesaci ne pogledaju levo i desno pre nego sto stupe na pesacki prelaz?! Mnogo, bre, trazite od „jadnih“ pesaka! U Nemackoj moras da znas pre pesaka da li on hoce da predje ili ne! A? Sta sad kazete? Pesaci i biciklisti ginu li ginu a nikome ne pada na pamet da kaze da i oni moraju da urade nesto za svoju sigurnost! Kamera je dobra investicija, narocito u zemljama istocne Evrope gde policajci imaju manire drumskih razbojnika!

J4ZZ3R

Realno nikome ne odgovara da se stanje u saobraćaju sredi, inace ako bi drzava recimo subvencionala svaku kaznu sa recimo 30% za gradjanina koji je snimio prekrsaj, neki brzi sudovi za saobracaj i ocas posla red. Doduse red bi bio za neprivilegovane, za privilegovane bi se pokvarila kartica, bio zamucen snimak ili bi snimac bio zamolhen da izbrise „dva minutra“

J4ZZ3R

Sto se tice pesaka… evo imam snimak od jutros, skrecem u ulicu desno i zena ide trotoarom u istom pravcu kao i ja… odjednom prelazi na kolovoz, BEZ GLEDANJA, podizanja glave ili makar stajanaja normalno na pravac kolovoza…. ne… ona ubrzanim hodom po dijagonali uglom od jedno 22.5 stepena prelazi ulicu…isao sam polako, prisao joj i legao na sirenu kao ludak…. kako je skocila i uplasila se… sledeci put ce sigurno pogledati ulevo. Ovi biciklisti Wolta idu elektricnim biciklom BEZ svetala u suprotnom smeru jednosmerne ulice i zabole njih sto ti blicas, lezis na sireni, mases… vecina ima i slusalice… Pročitaj više »

Zsphere

Tacno je da u Njemackoj i Austriji i mnogim zemljama Eu moras da znas da pjesak koji prilazi pjesackom prelazu ima namjeru da ga predje sto je i logično, i naravno ima svaku moguću prednost na pjesackom prelazu i rijetko uopste pogledaju u pravcu vozila koje dolazi. To je zato sto vozači mnogo paze na pjesake i tamo se vjerovatno zaboravilo kada je zadnji pjesak stradao na pjesackom prelazu. Dok je kod nas situacija na zalost mnogo drugačija. U Njemackoj je ogromna kazna i za vršenje pritiska na pjesaka, odnosno da se vozilo prebrzo približava pjesackom prelazu i onda naglo… Pročitaj više »

Renault Terminator

„Ja se, poput onog domaćina iz Užica iz Utiska nedelje nedavno, prosto oduševim kada neko da (ž)migavac, kad pešak stane ispred pešačkog, pa pogleda i levo i desno, kad na raskrsnici neko iz sporedne ulice ne proba da mi oduzme prednost, kad biciklista vozi sa rukama na volanu i desnom ivicom puta, kada neki kolega vozač ne koristi mobilni tako što ga da drži vodoravno položenim ispred usta (U čemu je uopšte poenta onakog trenda!? Zašto to rade čak i vozači skupljih automobila koji imaju Bluetooth i kvalitetan audio sistem?).“ Moraš da mijenjaš državu stanovanja ako ne želiš sa tim… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Renault Terminator
Laki

Kada vidim „Primjerno“ ponašanje u saobraćaju kod mladih učesnika neka me radost obuzme!

Renault Terminator

🤣🍻👍

BB

Kako sam naružio jednog vozača, k’o gospoja štene, što je brzo vozio i što nije upario telefon…

I nakon par dana vidim da vozi dosta sporije i pitao me da mu uparim telefon… 👍👏
Treba reći ljudima, neki i shvate

J4ZZ3R

U slučaju ove kamerice bočno dugme i lampica pokazuju stanje audio snimanja…crveno svetlo snima, ugašeno ne snima…
Inače audio snimanje je baš korisno za policiju, mada ima lisaca koji skontaju kameru i odmah su profi… Ovu malu ne vide baš

Laki

Tako je junače.

moron

Verovatno, bolje je imati, nego nemati …

BB

Jedan poznanik imao… Pa je skontao šta sve snima kamera, i razgovor i nezgodbe situacije pa je izbacio 😜

Renault Terminator

🤣

moron

Ja sam je imao u Fiatu, a za Honde se još „razmišljam“ … Možda i stavim, pojma nemam. 😊

Yankee

Kupio sam kameru za auto pre dosta godina kada su price o optuzivanju Uber vozaca da voze pijani postale ceste na internetu. Prosto je neverovatno koliko se ljudi bolje ponasaju kada vide kameru u autu. Nikad mi nije zatrebala, ali tu je za svaki slucaj. Danas imam kamere u svim autima, snimaju napred i nazad.
Obe su Insignia i platio sam ih relativno jeftino, cini mi se $75 svaka. Nikad nisam morao da ih koristim, ali sta je sigurno sigurno je.

comment image

Serbiko

Imam kameru vec jako dugo, i bas danas sam na prekrsajnom sudu pokusao da prezentujem sta se desilo ispred mene, i sudija nije hteo ni da cuje da pogleda, a sve bi bilo jasno i reseno! Ne mogu da shvatim zasto je to tako, kao da ga pravda uopste ne zanima, a verovatno i jeste tako. U svakom slucaju, kameru treba imati.

Yankee

Sudije, policiju, advokate i slicne nikada nije briga za pravdom. Svi zajedno rade da napune drzavnu kesu. Uvek bilo tako.

Renault Terminator

Mislim da to važi samo za Srbiju,Hrvatsku,BiH,Crnu Goru,Makedoniju i Albaniju.Tu pravde i zakona za običnog čovijeka nema,pričam iz svog ličnog iskustva.U Austriji npr snimak sa kamere je potpuno validan dokaz i tu se sva priča i završava,nema tog advokata koji će te odbraniti ako te video snimak demantuje,donji si u najavi,pitanje je samo koliko ćeš da najebeš.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Renault Terminator
Yankee

Ovde je prica o suprotnoj situaciji – gde si dobio kaznu, a video snimak demantuje da si napravio prekrsaj, a sud opet odbija da vidi taj video snimak vec ti samo potvrdi kaznu. O tome je Serbiko gore pisao.
Zivimo u vremenima kada moras da postavljas video na youtube, pa da javnost bude ogorcena i vrsi pritisak na drzavne radnike, i tek onda mozda (veliko mozda) dobijes tamo neku „pravdu“.

Serbiko

Bas tako, na snimku se vrlo jasno, precizno, nedvosmisleno vidi sta se dogodilo ispred mene i da ja nemam nikakvi krivicu, ali, sudija ne zeli to da pogleda, vec trazi svedoke, trazi snimak od MUP-a sa nadzorne kamere, koji je izbrisan, nema ga! Prinudjen sam da platim advokata, koji ce na mnogo tezi i skuplji nacin da natera sud da pogleda moj snimak. Pitanje je sad, da li se meni sve to isplati, jer moze da se desi da mi je eventualna kazna za prekrsaj koji nisam napravio, manja od troskova te gimnastike dokazivanja istine. Stvarno frustrirajuce!

Matija

Danas sam imao sledeci slucaj: zona 30, priblizavam se raskrsnici, ulicu pocinje da prelazi jedan matorac. Racunam da ce on pre preci ulicu nego sto cu ja da udjem u raskrsnicu. Kad odjednom, na sred ulice matori se zaustavio, zavukao ruku u dzep, izvadio telefon i poceo da razgovara! Kada sam mu svirnuo pogledao me je za trenutak sa cudjenjem a zatim lagano odgegao na drugu stranu ulice. Omladina u Nemackoj – pravi Nemci sa obrazovanjem su OK, voze razumno. U sloju onih sa nizim obrazovanjem ili bez njega nadju se iskompleksirani koji lece komplekse pomocu agresivne voznje. Medjutim! U… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Jednom se zadesih u Frankfurtu na Sajmu automobila… Šetasmo Ziele strasse ulicom, kad na trotoaru parkirani Lamborghini, BMW M5 i plejada skupih automobila ..skontam da su svatovi, crna dizajnerska odela, tamni tenovi, duge crne kose, skontah da su Turci…elem, čudim se kako su onako parkirani, kad počeše da turiraju Lamobđini i posle se pridružiše ostali, grmi cela ulica…sakrismo se u robnu kuću, ali džaba grmljavina nepodnošljiva i unutra ..i ja očekivah da će policija doći u roku od minut i drastično ih pokažnjavati i NIŠTA…tako se u Turskoj ljudi ne ponašaju nigde U Beču, na istom tom putovanju, neki lik… Pročitaj više »

Matija

Turci u Nemackoj imaju poseban status! Oni su nemacki saveznici u oba svetska rata! To Nemci otvoreno postuju. Interesantno je da ih narod ne voli ali ih politika manje-vise diskretno podrzava!

BB

Pa sad im nešto i nisu saveznici, zamisli neće da dignu svoj gasovod u vazduh 😜🤣

Renault Terminator

Ovde Turaka svih vrsta ima puno manje (Bogu hvala)…i kada se dešava neko sranje na cesti to ili je Srbin,Turčin,Rumun ili Albanac.Tačno se vide kompleksi,primitivnost,zaostalost,nevaspitanje,nekultura,neodgovornost a izgleda na kraju i obrazovanje,mada mislim da je to na zadnjem mijestu.U Srbiji npr to je sve normalno i sastavni dio folklora,nažalost..ali ovde gdje je narod vaspitan,odgovoran,kulturan,civilizovan je toliko ružno i toliko upada u oči to divljačko i primitivno ponašanja ljudi iz spomenutih država i naroda jer to se ovde smatra da nije normalno i dešava se veoma rijetko ali kada se desi 99% se zna ko je.Naravno,nisu svi takvi,veliki dio ljudi je ok… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Renault Terminator
BB

Ovdje gdje ja živim Srbi su kulturni i prijatni, odvedu te na ćevape još… A možda su svi ti prembiciozni i pobjegli u Austriju pa mi s mirom živimo ovdje 😜

Renault Terminator

Dok ne sjednu u automobile i na bicikle🤣👍…

Matija

Jos jedna sorta ekstremno agresivnih i arogantnih vozaca u Nemackoj – oni uvek „imaju pravo“, guraju se kroz saobracaj bez migavca i strpljenja, otvaraju prozor da bi se svadjali, gledaju te s mrznjom i besom, najradije bi izvadili „masingevere“ i pucali!

Dakle, ko su sad pa ovi u jednoj civilizovanoj zemlji?!

Matore Svabice, 60+ godina, obicno dobro situirane (dobro udate) u skupim automobilima!!! Video sam i licno doziveo neverovatne izlive njihove agresije!

BB

To se one tebi tako udvaraju 😜
Očekuju da oh opsuješ ali da to i ispuniš 🤣😂🤣😂

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
Renault Terminator

Jbt zar je moguće!!Ovde su bakice i dekice mirne ko bubice. U Njemačkoj izgleda taj nacizam i fašizam nije u velikoj meri denacifikovan kao u Austriji pa radi rasna netrpeljivost.U neku ruku ih i mogu razumjeti,do neke granice su i u pravu,svaka stoka je došla u njihovu zemlju a bez te stoke ta država ne može da opstane. Ja sam za skoro 5 godina u Austriji imao priliku da vidim svojim očima samo dva čovijeka koji su baš nacisti i jedan nije Austrijanac već Mađar!!!Taj Mađar je bio i sad je u bivšoj firmi gdje sam radio i sa njim… Pročitaj više »

BB

https://youtu.be/8SEpUHIp–E
Pogledati na 5:40

😂🤣

Renault Terminator

More bit bidne da je ovaj Austrijski zera mekši🤣😂👍🍻

Matija

U Nemackoj je nacizam duboko ukorenjen, prenosi se u porodici kroz vaspitanje. Oni zapravo nisu svesni toga jer je za njih to „normalno stanje“. Cim malo zagrebes ispod njihove civilizovane povrsine naci ces svasta! Jedno se mora priznati – Svabe se uporno trude da putem informisanja u svim mogucim medijima i kroz skolske programe odrze aktivno secanje na zlocine nacista iz drugog svtskog rata. Cilj im je da se stvori odgovornost kod ljudi da se tako nesto ne ponovi. Koliko su u tome uspeli videcemo u trecem svetskom ratu. 🙂

Renault Terminator

Nadam se da nikada nećemo videti jer bi nam to moglo biti i poslednje što će mo videti😁.

Rikošet

J4ZZ3R evo pravog automobila za tebe 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=utKDLeBOpKY

J4ZZ3R

🙂 Znaš da sam prodavao KIA automobile godinu dana kao dodatni posao? Bukvalno na travnjaku:)
Hvala, ali radije montiram sam kameru na Mazdu / Hondu, nego da je dobijem ugrađenu na KIA automobilu 🙂 Ako bi gepek opremili sa jedno 50% nabavne cene u zelenim novčanicama, možda bih razmislio 🙂

Nebojsa

Tekst je predugačak jer Srbi citaju i pisu do 3 reda. Inace kameru koristim i ona je neophodna, ona vam pomaze apsolutno jer ne mozete upasti u pronlem tamo gde on nije ni bio pocev od bacanja na haubu i slicnih fora a svakako i od doduse retkih policajaca pokvarenjaka. Kupite kameru za vase dobro, to je investicija a ne trosak. Na zalost osiguravajuce kuce nrmaju sluha jer i kod njih preovladjuju oni sto mute sa kriminalcima i namestanjem saobracajki i ideljivanja poslova izabranima.