1. Home
  2. Glas Republike
  3. Tržište automobila u Srbiji ove zime: „Kitchen is closed, everybody’s gone“
Tržište automobila u Srbiji ove zime: „Kitchen is closed, everybody’s gone“

Tržište automobila u Srbiji ove zime: „Kitchen is closed, everybody’s gone“

1.59K
29
Podelite sa prijateljima:

Kad sam krajem septembra 2022. godine prodao svoj četiri i po godine star automobil po traženoj ceni, nisam ni najmanje slutio da naredne nedelje i meseci neće biti ništa drugo do hod po trnju i naporna igra živaca bez rezultata. Kao da sam bio kod zubara na neuspešnoj višednevnoj popravci i lečenju zuba. Bolje da sam poslušao suprugu i renovirao kupatilo u potkrovlju, a ostatak novca utrošio na kupovinu dva električna bicikla, makar bih smanjio CO2 otisak svoje porodice. Čovek u trendu! 😊

Mnogi će reći da preterujem i da za pravog ljubitelja automobila nema lepšeg osećaja nego obilaziti salone i birati automobile. Tačno je to, ali u dosta salona sam doživeo gotovo apokaliptične scene, to jest jedan ili dva automobila u ogromnom prostoru, i nigde žive duše, ili situaciju u kojoj je prodavac na nekom seminaru i onda u neko  vreme dođe momak iz servisa u plavim tregerkama i kaže da prodavac nije tu.

Svejedno automobila za odmah i brzo NEMA to jest isporuka je po narudžbi od 6 do čak 12 meseci, ali da se sada makar garantuju cene, ali ne i datum isporuke. U drugom salonu sam doživeo da prodavac priča telefonom svo vreme dok sam ja obišao i proverio dva automobila, a to sigurno nije bilo kraće od 15-20 minuta. U većini salona prodavci sede za svojim stolom i čekaju da im ja priđem i pitam nešto.

Viđao sam i prodavce koji se takmiče ko će više papira ubaciti u korpu za otpatke. Sa setom se sećam salona automobila u Beogradu kada je Toyota izložila model IQ okačivši automobile u svim bojama paralelno sa zidom. Eh, stara dobra vremena! Nekada si mogao videti automobil u boji kojoj želiš, sada se od tebe „njegovog takozvanog visočanstva kupca“ očekuje da naruči vozilo i bez gledanja automobila u metalu, a test vožnja je već izvoljevanje neopreznih.

Ono što meni izuzetno smeta jeste to da smo do pre samo par godina imali znatno niže cene u odnosu na razvijena tržišta u Evropi, što je i logično s obzirom na anemiju, odnosno hroničnu slabost našeg tržišta. Nažalost, sada samo par brendova ima cene u ravni sa cenama na zapadu, a neki brendovi imaju cene koje su 10-20 % veće nego na zapadu, ali „srećom“ ne prestaju da rastu.

Mnogi su stava da to kupca ne bi trebalo puno da interesuje jer živi u Srbiji, ali ja mislim da čovek koji imalo brine o svom novcu treba da zna da samo za šest meseci on može da izgubi 30-35% svoje investicije, jer automobil koji je pre samo šest meseci kupljen na zapadu se može vrlo brzo pojaviti na oglasima i obesmisliti vrednost vaše investicije i limenog ponosa. „Keš kolica“ filozofija.

Takođe, gotovo svi prodavci, sem donekle prodavaca korejskih brendova, ističu GLASNO da vozila nema, da cene stalno rastu (uključujući i korejske brendove)  i da je apsolutno nepristojno i prava jeres pitati za popust. U salonu mog omiljenog brenda mi se desilo da mi ponude test vozilo iz 2021. sa 6k na satu 500€ jeftinije od novog vozila.

Bio sam zaista uvređen, ali istina je da su oni prodali predmetno vozilo u roku kraćem od mesec dana. Meni je pomalo žao kupca tog vozila, ali on je svoj akutni problem brzo rešio i možda ne brine o gubitku vrednosti vozila i zapravo mu novac i nije toliko bitan. Možda i profil idealnog kupca automobila u Srbiji u zimu 2022/23. novac mu je sitan, to jest nije bitan, a on nije niti zahtevan niti izbirljiv. „Nema senzore“ – „može“, „nema ni kamere, zbog čipova znate“ – „Super!“, „boja pleh bela“ – „odlično“. Sve u svemu klasična „daj šta daš“ logika.

Tržište automobila u Srbiji je izuzetno malo. Podaci pokazuju da je u 2021. prodato oko 30.000 vozila, od tog broja samo oko 10.000 vozila je prodato fizičkim licima. Podatke za 2022. još ne videh. Ako pretpostavimo da u Srbiji ima oko 1,8 – 2 miliona porodica to znači da je okvirno svaka 180. porodica kod nas kupila nov automobil, a ako budemo liberalniji pa uračunamo i vozila koje su kupila preduzeća i firme onda se u proseku, odokativno, član svake 63. porodice se našao za volanom novog automobila, bilo da je reč o privatnom ili službenom automobilu. Vaistinu tigar ekonomik.

Tužna je činjenica da samo dve marke u Srbiji prodaju više od dve hiljade automobila godišnje, dok većina brendova kod nas proda manje od hiljadu vozila. Neki brendovi koji spadaju u red top 5 najprodavanijih u svetu, u Srbiji prodaju manje od 300 vozila godišnje. Znači da mnogi sa CELOM svojom dilerskom mrežom prodaju manje od jednog automobila dnevno na nivou cele mreže, a u celoj Srbiji se u proseku radnim danom proda manje od 40 automobila fizičkim licima!

I čovek ode u salon ili servis i oni svi tamo zauzeti, sve „pršti“ od „kuckanja“ ponuda. Izuzetno me iritira stav prodajnog osoblja prema ljudima koji ostave svoj automobil na servis i prošetaju prodajnim salonom. Umesto da skoče i da dočekaju starog kupca, ljubitelja marke, ponude ga kafom ili makar hladnom vodom, ponude test vožnju novog ili najnovijeg modela, oni su u fazonu „joj evo ga ovaj, on ima automobil, samo nam bezveze troši vreme“…

Samo je jedan prodavac s kojim sam razgovarao bio apsolutno zabrinut zbog trenutne situacije i jedino je on shvatio da nije normalno da njega jure kupci i da je on trenutno suvišan, a ako situacija potraje, trošak za njegovu platu će biti prevelik. S tim u vezi znam neke distributere koji prodaju stotinjak vozila godišnje i u prodajnom salonu im sede tri i više prodavaca!??? A svo troje prodaju 2 automobila nedeljno. Ko će to da plati? Mi kupci naravno! Što bi rekao Henri Ford „Poslodavac ne daje platu. On je samo isplaćuje. Platu daje kupac“.

Meni je zaista nelogično da u sadašnjoj i takvoj situaciji prodajno osoblje pokazuje takav neverovatan stepen ležernosti. Ja jesam komplikovan i težak kupac, jer znam tačno šta hoću i znam šta neću i znam koliko nešto košta u Sloveniji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, pa nema šanse da mi se desi kultna scena iz filma „Život je lep“ kada Roberto Benjini  već naručenu porciju ribe koju originalni kupac ne kuša zbog rešavanja zagonetke, prodaje novom gostu u situaciji kad je kuhinja odavno zatvorena.

Ta scena se inače izučava kao primer savršene prodaje. Doduše gorka istina, koju ja ne razumem je da je alternativa toj porciji ribe koja je već naručena gladan stomak i krčanje creva.

Na kraju sam svoj stomak zasitio na tržištu polovnih automobila u Srbiji, kupio sam prelep, gotovo maksimalno opremljen model automobila od prvog vlasnika, sa 9.200 kilometara na satu, dve i po godine starosti, sa letnjim i zimskim setom točkova, po ceni po kojoj mogu da kupim nov budžet automobil, i to ako sam dovoljno brz i prokleto srećan. Ono što je potresno jeste to da mnogih modela nema uopšte u ponudi čak ni kao polovnih automobila, a i ako se pojave imaju istoriju sudara i kucanja na relevantnim bazama podataka kao da ju je Tolstoj pisao.

Kuda plovi ovaj „brod“ srpskog automobilskog tržišta možda će prikazati predstojeći Sajam automobila. Čini se da se sa prvim danima marta polako pune saloni pojedinih marki, cene rastu kao kvasac, ali oglasi na Polovnim automobilima se sve ređe brišu. Možda je sve fatamorgana i svi čekaju sajam da odreše kesu i sprintaju do cilja. Jedno je sigurno, premijum proizvođači mogu da budu spokojni.

Kakav je vaš stav poštovani čitaoci? Kupiti novo po prinicpu „daj šta daš“ ili čekati? Kupiti polovno? Cene će pasti ili će i dalje rasti? Ili preći na bicikl i to električni?

Meni se čini da je more mrtvo, ribe nema, ali makar su pecaroši „upecani .

Hasan Suhodolac

(1593)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

29 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nakon pročitanog, nisam siguran da li se smejati ili plakati … Jer, sve gore pomenute teme zaista imaju svoju veoma bolnu dubinu. Svejedno, tekst je fantastičan i očigledno pisan sa veoma mnogo nadahnuća i mogu samo reći BRAVO !!! Oko dilema i pitanja koja nam se na kraju postavljaju… Slučajnost je, ali, jste deo gornjih tema i dilema … Juče „na pedale“ obidjoh tri auto salona ( jedini istinski cilj „pedalanja“ mi je bio samo da po prvi put uživo sagledan novi X-Trail, ali, kako je salon Nissan-a bio zaključan (jer prodavac, ne znam zašto, nije došao na posao), u… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Naravno, odgovori nikada nisu jednoznačni i zavise od milion varijabli, a i od stavova i iskustava onog ko odgovara. Ono što sam ja napisao je samo neko moje lično iskustvo i kao takvo nije odraz celokupne situacije i zavisi od brends, dilera ili čak pojedinačnog prodavca. Meni je zanimljivo npr da po pravilu kao zainteresovani kupac ili korisnik usluga servisnog odeljenja gotovo uvek dobijem kvalitetniju i prijatniju uslugu kod dilera koji je mali domaći privredni subjekt u odnosu na veliki multibrend sistem. U tom smislu zaboravih da pomenem iskustvo strateškog partnerstva i brige o koje Mazda globalno pruža svojim kupcima.… Pročitaj više »

moron

„Što bi rekao Henri Ford „Poslodavac ne daje platu. On je samo isplaćuje. Platu daje kupac“.“

Ovaj čovek je otkrio toplu vodu 😊

J4ZZ3R

On nije otkrio toplu vodu, ali ogroman broj prodajnog osoblja ne kapira to baš tako, koliko god očigledno bilo… Mene npr izuzetno nerviraju banke, skoro u CG platih potvrdu o stanju računa 10 EUR, a bila je pre 5 eur .. i onda banka spuca milione eura u reklamnu kampanju da mi kaže kako je moj „oslonac“ „partner za ceo život“ „vi ste nam na prvom mestu“…a a4 list papira, zanemariv trošak tonera i 3 sekunda šalterskog službenika koji nije plaćen više od 1000 eur mi naplaćuje 100 puta više od troška.. bukvalno cediš klijenta kao limun, da ga makar… Pročitaj više »

BB

To se kaže: Ajd što me j…š u mojim kuruzima, al’ što kradeš moje pečenjke 😀

moron

„Možda i profil idealnog kupca automobila u Srbiji u zimu 2022/23. novac mu je sitan, to jest nije bitan, a on nije niti zahtevan niti izbirljiv. “

Nje ovo profil idealnog kupca samo za ovu sezonu. Ovo je protoptip svakodobno idealnog kupca. Od smarača, čekača i izbirača prodavac ne može da živi …

J4ZZ3R

Pa i taj smarač, čekal i izbirač na kraju kupi automobil ili je bitno da ne zamara prodajno osoblje i povećava troškove transakcije?

moron

Samo pokušavam da sagledam i sa one strane…
A verujem da svaki trgovac, bez razlike da li prodaje dobra ili usluge, pa i nove ili stare automobile, gleda da ima što bolji odnos uloženog i dobijenog. Pa I uloženog truda. A kod gledača, čekača i smarača ( gde i sebe prvoga ubrajam ), ta proporcija je loša iz perspektive trgovca. Mnogo truda, a često nikakav rezultat za njega, jer niko ne zna kom će se carstvu takav kupac na kraju prikloniti.

Balkanboj

moron druže ti bi trebao, kad odeš u neki auto salon, da nosiš bedž koji kaže „sve znam, samo razgledam“.

#ljutnjebez

J4ZZ3R

Može i da piše „pitajte slobodno“ 🙂

Matija

Dragi Hasane, takva ti je situacija u celoj Evropi i Americi. Automobila nema dovoljno na trzistu zbog nedostatka elektronske opreme a elektronske opreme nema jer nema dovoljno sirovina. Sve je poskupelo, na pocetku lanca stoje cene sirovina i energije. Mnogi liferanti autoindustrije bankrotirali su za vreme korone. Taman smo izasli iz epidemije sa zeljom da krenemo na posao kad ono Rusi udarise na Ukrajinu i uzdrmase celu svetsku privredu. To sto u prodavnici nema automobila ali zato ima suvisnih prodavaca, koji uz to ne znaju svoj posao, to je nas balkanski mentalitet – firme su familijarne pa se u salonu… Pročitaj više »

moron

Govoriš kao da si direktor BMW-a 😀😀😀

Matija

Hvala ti na komplimentu! Sve informacije koje sam naveo ovde svakodnevno cirkulisu kroz sve medije. Direktori BMWa, Mercedesa i VWa govore malo drugacije – kazu da im se mali automobili ne isplate pa planiraju da ih ukinu. Za nove automobile nema vise rabata, cene su fiksne i podizu se nekoliko puta godisnje! Sve je ovo moguce jer je potraznja veca od ponude pa proizvodjaci zaradjuju vise i ako manje prodaju. Ono sto evropske proizvodjace stvarno brine jesu Kinezi, koji otvoreno najavljuju invaziju na EU!

BB

Kako ih brinu kad se tako ponašaju? 😜
Znači masovne segmente napuštaju i onda se brinu što će Kinezi da ulete u prazan prostor… Divna strategija, dostojna EU birokrata…

moron

Dragi Matija, pa jesmo li juče ovde čitali da je BMW prošle godine ostvario najveći profit u svojoj istoriji ?
Svi proizvodjači kukaju na sva zvona, kukaju kao ptice kukavice, a gotovo svi ( ne svi ) su prošle godine ostvarili rekordne prihode i profite ( a uz pad prodaje ).
I sada još i mi (kao kupci) treba da imamo razumevanja i samilosti na tu njihovu kuknjavu?
Ja to ne mogu …

Matija

Ovu informaciju nisam eksplicitno naveo jer je vec opste poznata. Svi proizvodjaci prodaju manje a zaradjuju vise zahvaljujuci podizanju cena. Cak je i Stelantis dobro poslovao – cini mi se da imaju dobit od oko 16 milijardi za proslu godinu. Svi EU proizvodjaci trljaju ruke od srece ali se sada plase Kineza koji ce konkurencijom da zaustave ove bahanalije sa cenama!

J4ZZ3R

Prodavci se ponašaju ekonomično kao da rade na pokretnoj traci i svaki malo zahtevniji kupac im ruši dinamiku rada i uzrokuje zastoj… I to u situaciji kada nema kupaca, a nema ni vozila.
Možda sam ja idealističan, ali ja bih baš u vreme krize makar pojačao odnose sa postojećim portfoliom… Ako prodaješ 100-200 vozila godišnje i ako ta pravna lica ili fizička lica menjaju auto na 5 godina tebi treba portfolio od 300 do 500 fizičkih lica ili tri ili više puta manje pravnih lica. To je smešno! Možeš svakom kupcu da posvetiš pola dana

Matija

100% si u pravu – za Srbiju. U Nemackoj je ponasanje sasvim drugacije. Sada su prodavci pod strogom kontrlom proizvodjaca – rabata vise nema, cene su fiksne, zarada prodavca je limitirana.

BB

Ili kako od kupca novih automobila napraviti preprodavca polovnih auta 😜
Bojsi bi bio ponosan 🤣😂

J4ZZ3R

Možda je Bojsijev duh i preduzetnički duh nakon smrti ostao da tumara Balkanom koji je on toliko voleo 🙂

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
moron

😊😊😊

BB

Ja ne znam vaša iskustva, ali u eri nestašice čipova, automobila, podizanja cijena tih auta… Meni auto uvališe besplatno 😜

J4ZZ3R

Bog je milostiv tj najmilostiviji i nagradi on tako skromne ESSENTIAL duše 😛

Lovro

Pratim jedan SUV model 1.6 dizel bese cena 28500 oko Nove godine, da bi sada pred sajam automobila isti kostao 30500. Lep popust

moron

Sve poskupljije, pa što ne i Jeep Compas …

BB

Trebaš vidjeti i opremu, da nisu nešto nadogradili 😉

Rikošet

Kod nas sve funkcioniše po principu „zakiti me“ pa ćeš dobiti osmijeh i uslugu. Naime, sledeći put kad kreneš u pohod po salonima usitni Eura i gurni im odmah s vrata u džep. Ako te pita šta je to, reci da bi rado popio kafu sa njima, ali da nemaš vremena. Dobićeš sve informacije u par riječi, smanjićeš sebi stres, a tih stotinjak eura koje potrošiš na takav način ne treba smatrati kao trošak, jer „kupuješ“ informacije i štediš svoje vrijeme i živce, a to nema cijenu… Naravno, sve je ovo šaljivo, ali nažalost mislim da nije daleko od istine,… Pročitaj više »

Igor

Sjajan tekst, tri meseca kasnije u dlaku opisuje ono kroz šta trenutno prolazim.

J4ZZ3R

Zato kupiš godinu dana starog polovnjaka i imaš jare i pare