1. Home
  2. Prezentacije
  3. Hyundai Kona druge generacije obnarodovan
Hyundai Kona druge generacije obnarodovan
5

Hyundai Kona druge generacije obnarodovan

997
5
Podelite sa prijateljima:

Druga generacija krosovera iz Južne Koreje, Hyundai Kona je najavljena u decembru, a evo je sada u potpunosti demistifikovane. Istina, za sada pričamo samo o verziji SUV-a namenjenog domaćem tržištu, a upravo tamo je prezentacija i upriličena, uz istovremeni početak prodajne akcije.

Benzinske i hibridne verzije su bile predmet predstavljanja, ali isto važi i za električnu varijantu. Međutim, krosoveri za ostala tržišta će biti skoro identični ovom koji opisujemo sada.

Kona je u ovoj smeni pokoljenja narasla u značajnoj meri i na taj način se distancirala od mlađeg modela po imenu Bayon. Razmak između osovina je narastao za 60 milimetara (do 2.660 mm), dok je ukupna dužina sada veća za 150 mm, i iznosi 4.355 mm).

Krosover je dobio i u širini, i to za 25 mm (sada meri 1.825 mm), a i za 30 mm u visini (1.580 mm u bazičnom izdanju). Ako je ranije samo „nabrijana“ verzija Kona N, mogla da računa na naplatke prečnika 19 inča, sada se oni mogu doplatiti i za ostale modifikacije.

Hyundai tvrdi da je osnovni dizajn novog modela razvijen za verziju Kona Electric, a da su na temelju te kreacije izvedene i ostale alternative. Električni krosover nudi najčistiji izgled, dok je tema piksela duboko inkorporirana u isti.

Oni su našli svoje utočište u prednjoj rešetki hladnjaka, zadnjem braniku i točkovima, dok samo baterijska varijanta poseduje diskretnu sekciju s širokom dnevnim svetlom u vidu trake. Za ostale modifikacije, ta traka isijava ravnomerno raspoređenu svetlost.

Benzinska i hibridna Kona poseduju masivne lukove iznad točkova u crnoj boji, kao i pragove. Nude različit stil prednjih usisnika vazduha koji su opremljeni kontrolisanim zakrilcima, kao što poseduju i različite felne. Kupci svih verzija mogu računati na sportski paket s karoserijskim dodacima, a koji Korejci zovu N LIne.

On uključuje branike koji daju utisak vlasnikove agresije, brojne linije na vozilu u boji karoserije i veliki spojler na petim vratima. Dvostruki završeci izduvnih cevi su obezbeđeni za varijante pogonjene motorom s unutrašnjim sagorevanjem.

Hyundai Kona N Line

Tek ćemo da vidimo specifikacije električnih verzija, jer još uvek nisu obelodanjene. Na tržište će tek u martu. Ali, sada su u Koreji dostupne tri modifikacije s benzinskim agregatima.Bazična Kona poseduje 2,0-litarski atmosferac koji radi u Atkinsonovom ekonomičnom ciklusu. Nudi 149 kočenih konjskih snaga i 180 njutn metara najvišeg obrtnog momenta.

Uparen je s varijatorom i poseduje samo prednji pogon. Alternativa stiže u vidu turbo jedinice 1.6 T-GDi (198 konjskih snaga, 265 Nm najvišeg obrtnog momenta). Motor sarađuje s osmostepenom automatskom transmisijom, u kom slučaju se kupac opredeljuje za prednji par točkova kao pogonski, ili pak za sva četiri točka u toj ulozi. U poslednjem slučaju, umesto polukrute osovine, dobija se sofistirciraniji multilink nazad.

Treća dostupna verijacija se zove Hyundai Kona Hybrid. Nasledila je pogonsku jedinicu iz prethodnog primera. Pod haubom je atmosferski benzinac 1.6 GDi (105 konjskih snaga i 147 Nm obrtnog momenta) a on sarađuje s električnim motorom (44 ks i 170 Nm) i šestostepenim preselektivnim robotizovanim menjačem. Najviša snaga pogonskog sklopa iznosi 141 „konjić“ uz 265 Nm.

Ne nudi se mogućnost priključka baterije na spoljni izvor energije, dok je pogon isključivo na prednjoj osovini.

Nov enterijer je konstruisan u duhu elektromobila po imenu Hyundai Ioniq 5. Na čeonom panelu se nalaze združeni instrumentacioni ekrani i multimedijalni sistem i s ekranom dijagonale 12,3 inča. Istina, u bazičnoj konfiguraciji, instrumentacioni “ekran” se zapravo sastoji od dva digitalna kruga i putnog računara između, što je sve skriveno na velikom monitoru.

Transmisioni selektor („ručica menjača“) je izmeštena sa središnjeg tunela na upravljački stub, kako bi se dobio prostor za držače za čaše. Zasebni kontrolni panel gde su smešteni tasteri uređaja za klimatizaciju je ostao u upotrebi, a u osnovnoj verziji se sastoji od tri rotaciona tastera, dok se kod skupljih verzija nalazi komandni blok s tasterima osetljivim na pritisak.

Nova Kona nudi osetno više komfora no ranije, uz za 77 milimetara više mesta među sedištima i za 11 milimetara više prosotora za glave putnika u zadnjem redu. Zapremina prtljažnika je takođe izdašnija i iznosi 723 litara, doduše od poda do plafona (u skladu sa standardom SAE).

Peta vrata su opremljena električnim uređajem za otvaranje i zatvaranje, dok je visina do koje ide poklopac odrediva putem multimedijalnog sistema. Na listi opcionala uključuju ventilaciju i elektropokretana prednja sedišta, grejanje svih sedišta, sistem kamera za nadzor nad svim zbivanjima u neposrednom okruženja automobila i pun set elektronskih pomagala (uključujući adaptivni tempomat).

Bazična verzija druge generacije krosovera po imenu Hyundai Kona, u Južnoj Koreji se prodaje po ceni od nekih 20 hiljada američkih dolara. Za hibrid se zahteva najmanje 25,7 hiljada zelembaća, dok će se ponuda ovog modela pokrenuti u ostalim zemljama počev od proleća. Razlog tome je navodni uspeh Kone odlazeće generacije.

U prilog toj tezi se navodi da je tokom prošle godine, čak 97 hiljada Evropljana pazarilo ovaj SUV, dok ih je dodatnih 64 hiljade otišlo u Sjedinjene Američke Države.

AutoRepublika

(997)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dizajn eksterijera napravljen je sa dva kontradiktorna stila, koji stoje u zestokom sukobu: – Gornji deo karoserije, od linije koja povezuje kvake, ukljucujuci i haubu, napravljen je sa vrlo glatkim povrsinama koje se veoma „mekano“ spajaju. Linija koja razdvaja krov od bocnih stakala ima perfektnu krivinu koja sugerise kupe formu i uspesno sakriva kombi zavrsetak karoserije. – Donji deo stranica karoserije, narocito u zoni oko tockova, sadrzi masivne uglate crne povrsine, sa ostrim linijama i spicevima. Ovo je absolutna kontradiktornost dizajnu gornjeg dela karoserije! Utisak je haotican a crna plastika deluje jeftino! – Prednji i zadnji deo deluju smireno i… Pročitaj više »

kikiriki

Bez duse

Bungi

Toliko dizajnerske hrabrosti u samo jednom Hjundai modelu nema cijela VW grupa zajedno.

moron

Meni mnogo ružno. Baš gadno.
Motorizacija dobra.
Dosta je narasla Kona. Po dužini, samo pola cm do Dačije Duster ili (evropske) Honde HRV.
Širina odlična.

Renault Terminator

Bome velika hrpa smeća i đubreta na jednom mijestu.Koliko je samo nevinih vešmašina i kištri obralo bostan da bi smećari mogli izbaciti ovo đubre..

Izmenjeno 1 godina pre od strane Renault Terminator