1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ram 1500 TRX – ultimativni terenski pikap kamionet
Ram 1500 TRX – ultimativni terenski pikap kamionet
0

Ram 1500 TRX – ultimativni terenski pikap kamionet

688
0
Podelite sa prijateljima:

I vrapci na granama znaju da je Ford apsolutni kralj među pikap kamionetima u Americi. Ne samo što je njegov model iz F Serije prodajni lider više od četiri decenije, nego je ovaj proizvođač uglavnom postavljao i trendove koje su Chevrolet/GMC, Dodge/Ram, Toyota, Nissan i ostali konkurenti pratili. Znajući to, mnogi su bili iznenađeni kada je Ford 2010. godine odlučio da „promeni temu“ među performantnim pikapima. U prošlosti izbor bi padao na veoma uspešnog uličnog trkača Lightninga, ali u poslednjih desetak godina pažnja je prebačena na terenske jurilice kada je debitovao novi model Raptor.

Usledili su neki proterenski pokušaji konkurencije, ali niko nije bio voljan da izađe Raptoru direktno na crtu sve do sada. Njegovo ime je 1500 TRX i stiže od strane Fiat-Chryslerove komercijalne divizije Ram, koja inače posluje veoma uspešno „preko bare“.

U zvaničnom obraćanju medijima, predstavnici Rama su izjavili da se TRX zapravo čita kao „T-Rex“, a reč je skraćenom značenju na engleskom jeziku čuvenog tironosaurusa reksa koji je pre više od 60 miliona godina dominirao planetom Zemljom. Naravno, metak je ispaljen prema Raptoru, čije značenje je generalni naziv za ptice grabljivice poput orlova, jastreba i sličnih, pa T-Rex definitivno zvuči moćnije nego bilo koja današnja krilata životinja, zar ne?

Ovo nije prvi put da se Ram sreće sa moćnim pikapom kamionetom. Još pre 15 godina, dok je još bio model Dodgea (Ram je u međuvremenu postao samostalna divizija), je postojala verzija nazvana SRT-10, koja je kombinovala kamionskim agregat sa deset cilindara iz modela Viper, a sa maksimalnom brzinom od 248 km/h, ona i dalje drži rekord kao najbrže takvo serijsko vozilo na svetu. I ovaj put novitet je zasnovan na najmanjem modelu 1500, odnosno na konceptu, samo sa kabinom sa četvoro vrata i kraćom prikolicom.

Krenimo od najboljeg dela, a to je svakako ono šta se nalazi ispod haube. TRX stiže sa čuvenim 6,2-litarskim V8 motorom poznatim pod imenom Hellcat, a koji se ugrađuje u veliki broj modela marki Dodge, Jeep i evo sada Ram. Njegova snaga iznosi impresivnih 707 „grla“ i maksimalnih 881 Nm obrtnog momenta, čime nadmašuje Raptor sa velikom razlikom.

Naime, Fordov predstavnik se može pohvaliti sa „samo“ 450 konja iz 3,5-litarskog turbobenzinca. Ipak, razlika u realnosti nije toliko velika kolikom se čini na papiru, pa je Raptor značajno lakši (do 350 kg) zahvaljujući aluminijumskoj karoseriji. Ram obećava ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za samo 4,5 sekunde, što je za oko pola sekunde brže od Raptora, ali je limitirao maksimalnu brzinu na samo 189 km/h.

Dok će takva cifra možda zasmetati evropskim vozačima koji su svakodnevno na autoputu, potrebno je spomenuti da u Americi maksimalna brzina je ograničena na, ne više od 136 km/h, a u blizini gradova na samo 88 km/h, pa su inženjeri verovatno zaključili da viša cifra nije ni potrebna.

Uz sve to, TRX je namenjen za upotrebu u pustinjskim predelima američkih saveznih država Arzione ili Nevade, a tu će sigurno da oduševi. Čak i sa tako „niskom“ cifrom koja ilustruje najvišu brzinu kretanja, Ramov velikan je brži od Raptora koji je ograničen na 179 km/h. Snaga se prenosi na sva četiri točka preko osmostepene automatske transmisije, što je za dve „brzine“ manje od spomenutog Forda.

Pa hajde da izreknemo par reči i o toj terenskoj vožnji. Da li je TRX namenjen da juri velikim brzinama po pustinjskim ravnicama ili je pak da ga vozite sporije „kamen po komen“ na neravnim putevima? Ram kaže da ovaj pikap kamionet može da ih savlada sve, pa tako vlasnik može da bira između mnogobrojnih podešavanja, kao što su na primer režim sportske vožnje, zatim vuča prikolice, pa kretanje po snegu, pesku, blatu, kamenju, i na kraju je tu i režim Baja (za maksimalnu brzinu). Vlasnik takođe može da izabere automatsku verziju, koju mnogi proizvođači nazivaju „adaptive“ gde kompjuter sam prepoznaje i analizira podlogu i potom podesi ogibljenje.

Pored moćnijeg agregata, inženjeri su posvetili mnogo pažnje i sistemu ogibljenja. Ono pruža klirens od 30 centimetara, a točkovi koji u prečniku nude 35 inča, su među najvećim koje možete dobiti na nekom serijskom modelu „preko bare“. TRX je takođe za 20 centimetara širi od standardnog Rama 1500, što je izvedeno, kako zbog stabilnosti tako i radi udobnosti kada vlasnik ponovo završi na asfaltu.

Potrebno je spomenuti da su Goodyear Wrangler Territory pneumatici razvijeni specifično za ovaj model, što ih čini izuzetno sposobnim za sve terene, ali istovremeno vlasnici bi mogli imati probleme da ih zamene pošto će biti dostupni samo preko specijalne narudžbe. Ram je testirao svog velikana i prilikom vožnji kroz vodu i to u dubinama do značke kompanije na maski hladnjaka.

TRX se dizajnerski ne razlikuje mnogo od standardnog Rama 1500 i lako je prepoznatljiv. Pored toga što je širi zahvaljujući većim „krilima“, kolokvijalno rečeno, odnosno blatobranima, takođe menja hromirane branike i masku hladnjaka s onima proizvedenim od plastike pošto je otpornija i jeftina za zamenu.

Tu su i poveći otvori na haubi, a ovaj detalj je preuzet sa nešto jeftinije verzije Rebel. Enterijer je uglavnom sličan onom sa bogato opremljenog modela Limited i pruža gotovo sve šta se može poželeti. Ram je već dobio dosta pohvala za najkvalitenije materijale u enterijeru među radničkim vozilima, pa veće izmene još uvek nisu ni bile potrebne.

Proizvodnja i prodaja će startovati do kraja godine, a u samom početku, samo prva ponuda od 702 primerka pod imenom „Launch Edition“ će biti dostupna. Za njega je potrebno izdvojiti oko 91.000 američkih dolara, ali kada masovna proizvodnja krene javnost će moći da kupi TRX i za 71.690 zelenih novčanica. To je i dalje za 13.555 dolara više nego Raptor pa zaključite sami da li je takva cena opravdana ..

Zoran Tomasović

(688)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments