1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Automobil koji je spasio Mercedes
AR pijaca klasika: Automobil koji je spasio Mercedes

AR pijaca klasika: Automobil koji je spasio Mercedes

178
1
Podelite sa prijateljima:

Gledajući današnju situaciju na automobilskom tržištu teško je zamisliti da je Mercedes ikada bio u nekoj krizi. Ali baš to se odigralo posle Drugog svetskog rata, ne zato što je kao pravio loše četvorotočkaše, već iz razloga što je dolazio iz Nemačke i širom sveta je viđen kao automobil na čijem se zadnjem sedištu vozio Adolf Hitler. Ali, malo po malo kompanija je ubedila svet u ono čuveno „i Bog vozi Mercedes“, a za Amerikance je to uradio model 300SL.

Nastao je 1954. godine nakon ideje austrijskog uvoznika po imenu Maks Hofman da Jenkijima ponudi drumsko izdanje trkačkog automobila sa LeMansa.

Pokazao se u odličnom svetlu, ali svakako nije bio jeftin. Kupe je koštao 6.820 američkih dolara (oko 75.849 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca), a kabriolet čak 10.950 dolara (današnjih 121.780 najmanjih zelenih novčanica), što je bilo mnogo čak i za imućne Amerikance.

Ponuda je proširena i pristupačnijim modelom 190 SL 1955. godine. Zadržao je celokupan stil sa 300 SL i većinska mehanička rešenja, ali ga je pokretao motor s četiri cilindra. Ono što ga je posebno odvajalo od brata je bila cena, a iznosila je 3.998 dolara (današnjih 44.630 „zelembaća“) za kabriolet, odnosno 4.295 dolara (današnjih 47.945 dolara) za kupe.

U periodu od 1955. do 1963. godine će pronaći 25.881 kupca, ali što je još bitnije, promenio je percepciju Amerikanaca prema Mercedesu i nemački gigant će dugo vremena smatrati ovo tržište svojim najbitnijim. 190 SL se mogao pohvaliti sa veoma prestižnom završnom izradom, tehnološkim rešenjima i malom masom od svega 1.158 kilograma.

Nažalost, po performansama nije mogao da parira moćnijem 300 SL-u koji je u svoje vreme bio najbrži drumski automobil na svetu. 190 SL je pokretao 1,9-litarski benzinac sa 104 „konja“, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo 13,8 sekundi uz maksimalnu brzinu od 174 km/h.

Primerak iz današnje priče je iz 1961. godine i trenutno se nalazi u gradu Aper Dirfild unutar američke savezne države Nju Džerzi. Prešao je tek 367 kilometara od kada je restauracija kompletirana. Nije nam poznato koja kuća se postarala za tako nešto, ali se u oglasu navodi da je rastavljen do najmanjih delova, i da je onda vraćen u originalno stanje bez modifikacija.

Ono što će se kolekcionarima sigurno dopasti jeste podatak da se brojevi šasije i motora poklapaju sa onim fabričkim, čime vrednost vozila svakako skače.


A kolika je vrednost? Pa desetodnevna aukcija je donela 35 ponuda od čega je najviša iznosila 256.555 američkih dolara…

Zoran Tomasović

(178)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo 13,8 sekundi uz maksimalnu brzinu od 174 km/h.“

Da, tako je to bilo „U periodu od 1955. do 1963. godine“, ako biste izabrali taj 1,9 motor od 104 ks.

A danas, ako izaberete MY 2022 Subaru XV 1,6 sa 114 ks, biće značajno brži ( jer on „juri“ 175 km/h ), ali, neznatno manje startan ( jedna desetinka lošije ).

Toliko se napredovalo od 1955. do 2022. godine … 😊