1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Granica između ljubavi i mržnje
AR pijaca klasika: Granica između ljubavi i mržnje

AR pijaca klasika: Granica između ljubavi i mržnje

949
14
Podelite sa prijateljima:

Kada je druga generacija modela BMW M3 debitovala 1992. godine pod kodnom oznakom E36, dočekan je uz dosta kritika koje, ruku na srce, svakako nije zaslužio. Imao je sve one uslove da nastavi sa tradicijom opisanom rečima čuvene reklame nemačkog proizvođača vozila „ultimativna vozačka mašina“. Mogao se pohvaliti fantastičnim stilom, moćnim motorom, preciznim menjačem, ogibljenjem kom bi pozavideli i mnogi superautomobili i naravno vrhunskom završnom izradom.

Verovatno mu niko ne bi mogao pronaći manu da kojim slučajem nije bio naslednik čuvenog sportiste znanog kao M3 E30, ali šanse su velike da niko i ne bi mogao dostojno da ga nasledi.

Spomenuti E30 je praktično bio drumsko izdanje trkačkog automobila dok će E36 dobiti na masi za preko 250 kilograma. To nije oštetilo karakteristike tokom vožnje, ali i pored toga, E36 je dugo vremena kritikovan. Danas su ipak neka druga vreme i taj model uživa u kultnom statusu. Posebno je popularan među tjunerima i zahtevaju se poveće sume novca ukoliko želite da završi u vašoj garaži.

E36 se proizvodio od 1992. do 1999. godine. U samom početku se nudio sa 3,0-litarskim benzincem i petostepenim manuelnim menjačem, da bi 1996. godine radna zapremina bila povećana na 3,2 litre uz jednu brzinu u menjaču više. Međutim, dok je standardan model razvijao impresivnih 316 konjskih snaga na većini tržišta,

M3 je nastavio da koristi slabiji motor iste zapremine na američkom tlu. Razlika je bila više nego očigledna pošto se mogao pohvaliti sa „samo“ 240 „grla“ i 320 Nm obrtnog momenta. Jenkiji su takođe mogli da dobiju i petostepeni automatski menjač, mada se jako malo kupca odlučilo za njega.

M3 će na kraju ipak imati solidnu karijeru „preko bare“. Od 46.525 isporučenih jedinica E36, čak 18.961 primerak je završio u Americi. Fabričke informacije kažu da je iz mirovanja do 100 km/h ubrzavao za 5,5 sekundi uz maksimalnu brzinu od 250 km/h, a takvo zadovoljstvo je koštalo 39.380 američkih dolara (oko 73.400 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Primerak iz današnje priče je iz 1997. godine i trenutno se nalazi u gradu Irvajn unutar američke savene države Kalifornije. Prešao je oko 130 hiljada kilometara i na sreću – ne, nema automatski menjač. Zapravo je uglavnom u originalnom stanju i stiže sa 17-inčnim felnama, šiberom, sedištima obloženim kožom tipa Nappa.

Na priloženim fotografijama se vidi da je odlično očuvan i teško da bi neko mogao da pretpostavi godine i kilometražu utkanu u ovo vozilo, samo na osnovu stanja istog. Vlasnik nam kaže da je automobil prethodno bio registrovan i u saveznoj državi Vašington i da je jedina mana možda na račun vazdušnog jastuka pošto se lampica nedavno upalila.


Aukcija je tek otvorena, a trenutno najviša od četiri ponude iznosi 25 hiljada dolara.

Zoran Tomasović

(949)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Dobra Bembara.

Laki

Imao sam sreću da nekoliko puta provozam ovakav model u „Dakar“ boji.Taj rezak zvuk motora i ponašanje na putu su priča za sebe.Elem jedne noći u sitne sata na autobanu sam bukvalno poletio pri nekih 170 km/h zbog silne vode koja je tekla kao rijeka preko puta.Taj model je bio tjuniran sa mnogo širim gumama od ovog na slici što mi je „pomoglo“ da lakše odvojim od zemlje. Nakon preleta te silne vode pri dodiru čvrste podloge M3 se sa oštrim kratkim trzajima stabilizovao pa se dobro završilo.To iskustvo mi je kasnije pomoglo pri procjeni rizika u raznim situacijama koje… Pročitaj više »

BB

Odlično iskustvo, koje bi mnogi mladi trebali da čuju…

Laki

Bravo BB,upravo to želim postići sa ovom pričom iz ličnog iskustva!

BB

Kad čujem mlade kako pričaju o brzini ili pročitam vijest kao onu u Rožajama, uvijek se sjetim ove scene i važne poruke… https://youtu.be/z3Yz_aSZUNU

Laki

Tako je junače.Previše je stradanja na našim putevima da postaje nepodnošljivo!

Dragan

Ja sam mislio da si ovom pričom hteo reći da su široke gume besmislene na sporCkim automobilima. 😊

Laki

Široke gume sa slabom „šarom“ pri jakoj kiši a velikoj brzini su jako loša kombinacija a često i smrtonosna!

Renault Terminator

Idealna kombinacija za akvaplaning i karambol…

Laki

Tako je junače.

S mile

Bas takve se i bajcesce voze, međ mlađanim nesituiranim vozačima. Još su predozirani napaljeni samim znakom BMW…

Renault Terminator

Malo jače od godinu dana vozim BMW i vidim da će mi nov set guma ljetnji a i zimski trajati 3 ljeta/zime i gotove su,neće tu biti šare koja bi ulivala povjerenje.I to oba seta Michelinke.Nije jak auto,ali je težak,gonim ja to i po krivinama ne štedim..a pravim i fine kilometre.Renaulti su bili nježniji prema gumama😁.BMW ih satire samo tako,šta im tek rade oni po 300-500 konja …

Izmenjeno 1 godina pre od strane Renault Terminator
Laki

Za ofanzivnog vozača i klasu vozila 3 sezone su ok.

Laki

Serija 3 je prvi izbor mladih vozača koja ne prašta veće greške! Ako dodamo negativne faktore koji se kose sa zdravim razumom svi uslovi za nesreću su ispunjeni.