1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Grčka policija je devedesetih godina koristila fantastične automobile (GALERIJA)
Grčka policija je devedesetih godina koristila fantastične automobile (GALERIJA)

Grčka policija je devedesetih godina koristila fantastične automobile (GALERIJA)

27.10K
0
Podelite sa prijateljima:

Sredinom devedesetih godina prošlog veka, grčke vlasti rešile su da smanje sve veći broj uličnih trka koje su se odvijale na putevima širom zemlje. 

Problem sa ovakvim nelegalnim trkama u Grčkoj je postao ogroman. Pogotovo van turističke sezone, kada je veći deo puteva bio poprilično pust, što je bila idealna prilika za mediteransku varijantu „Paklenih ulica“. Standardna patrolna vozila nisu bila u stanju da održe korak sa tjuniranim mašinama koje su se upotrebljavale za trke.

Stoga je grčka policija 1995. godine rešila da formira posebno odeljenje za obračun sa nelegalnim trkama. Odeljenje je dobilo naziv Sigma, a njegovi članovi prolazili su posebnu vozačku obuku za jurnjavu pri visokim brzinama.

Kako bi ih bilo teže opaziti, vozila koje je koristila Sigma nisu koristila tradicionalne policijske boje, niti rotaciju na krovu. Sve što ih je odavalo bio je znak odeljenja Sigma na boku vozila.

Da bi uhvatio nekoga ko vozi mnogo brz automobil, i ti moraš koristiti veoma brz automobil, te je novoformirano odeljenje bilo opremljeno fantastičnim modelima. Impozantan spisak vozila prosto mami osmehe svakog iskrenog ljubitelja automobilizma.

Šta se sve nalazilo u voznom parku Sigme? Pa, hajde da nabrojimo: BMW M3 E30, BMW M5 E34, Audi RS2, Alfa Romeo 155 Q4, Alfa Romeo 164 Turbo, Mercedes 190E 2.3-16, potom Ford Sierra Cosworth, Lancia Delta HF Integrale, Porsche 930 Targa, Citroen Xantia Activa, Ford Mustang… Dakle, crème de la crème tadašnje automobilske industrije.

Sledeće logično pitanje radoznalog čitaoca verovatno je odakle novac za ovakve automobile? U suštini od početka Sigma je svoj posao radila odlično, pa je tako jedan deo vozila kupljen pri formiranju odeljenja, dok su ostatak činili automobili koji su bili oduzeti onima koji su se nelegalno trkali.

Širom Grčke posebno je bio poznat Porsche 911 Turbo koji je bio perjanica Sigme. Nažalost, prilikom jedne potere došlo je do nesreće, a automobil je potpuno uništen. Ljubitelji i učesnici nelegalnih trka u Grčkoj posebno su zamrzeli Sigmin Audi RS2, i verovalo se da se ovom automobilu bukvalno ne može pobeći.

Ipak, priča o Sigmi završava se početkom trećeg milenijuma. Grčke vlasti procenile su da su troškovi održavanja tolikih automobila isuviše veliki, a i činilo se da su se „žestoki momci sa besnim vozilima“ primirili. Tako je ugašeno ovo odeljenje, ali šta se dogodilo sa tolikim automobilima?

Oni koji su bili ispravni našli su primenu kao patrolna vozila na grčkim auto-putevima. Ipak, bio je i veći broj četvorotočkaša koji su tokom potera bili uništeni, a jedan deo vozila prodat je jer je održavanje bilo isuviše skupo za snage reda i mira.

Danas se u Grčkoj sve češće čuju priče o potencijalnom povratku Sigme, jer je u međuvremenu ponovo primećen rast broja ilegalnih trka na javnim putevima.

Đorđe Platiša

Fotografije: AmesiDrasiEL.AS

(27096)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments