1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Shelby American se pozabavio Fordom F-250-kom
Shelby American se pozabavio Fordom F-250-kom

Shelby American se pozabavio Fordom F-250-kom

158
7
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci izuzetno vole pikap kamionete, a „preko bare“ ne postoji slavnije ime od Fordove F Serije. Ona se zapravo deli na tri različita modela koji nemaju mnogo toga zajedničkog. Prvo, tu je čuveni F-150, prati ga veći SuperDuty (F-250, F-350 i F-450) dok se u vrhu nalaze veći takozvani „HeavyTruck“ (od F-550 pa na dalje) za koje je često potrebna komercijalna vozačka dozvola za vožnju.

Većina tjunera se uglavnom bave doterivanjem onog najmanjeg s oznakom F-150, ali i spomenuti SuperDuty je dovoljno popularan da za njega postoji veliki broj delova za modifikovanje. Nova generacija je nedavno debitovala, što je tjunerima bilo dovoljno da predstave svoje konfiguracije, a u vrhuncu se našao niko drugi nego firma Shelby American.


Iako Kerol Šelbi više nije sa nama, njegova kompanija i dalje radi punom parom, možda još većom nego u svoja zlatna vremena tokom šezdesetih godina prošlog veka. Ovaj put su za bazu uzeli model F-250 sa paketom opreme Lariat, koji inače košta oko 60 hiljada dolara, ali kada tjuner završi sa poslom, kamionet će imati cenu od čak 154.995 „zelembaća“.

Nosi ime Super Baja (uzgovara se „Baha“) i ime je dobio po pustinjskom delu Kalifornije i Meksika gde se voze neke od najzahtevnijih terenskih trka na svetu. Predsednik firme Geri Paterson kaže da je sličan model zapravo najpopularniji u istoriji Shelbyja, pa odluka nije bila teška, i podrazumevala je da debituje i u novoj generaciji.

Kao i kod svakog drugog modela namenjenog isključivo za vožnju izvan asfalta, i Shelby je posvetio dosta pažnje da odigne vozilo što više od zemlje i da pruži modifikacije na račun ogibljenja. Ne znamo koliki je klirens, ali nam tjuner kaže da kamionet stiže sa 20-inčnim felnama i glomaznim 37-inčnim pneumaticima marke BFGoodrich.

Rezervni točak se nalazi u sanduku, čime je očigledno limitiran prostor, ali firma ne očekuje da će kupci preterano mnogo koristiti taj deo već im je bitnija vuča tereta. U tom slučaju, Shelby ne preporučuje da vlasnici povuku prikolicu koja je teža od deset tona, iako je Super Baja svakako sposoban da to uradi. Kao i svaki drugi model sa značkom Shelbyija, i ovaj kamionet se razlikuje po mnogobrojim dizajnerskim detaljima kao što su agresivniji branici i osvetlenje LED.

Ispod haube se krije 6,7-litarski turbodizel sa osam cilindara pod kodnom oznakom PowerStroke. U standardnoj verziji razvija 500 „konja“ i maksimalnih 1.627 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača. Shelby nam nije otkrio da je snaga motora povećana, ali sa tako visokom cenom, očekivali bismo da jeste. Više detalja o tome ćemo saznati kako se datum proizvodnje bude približavao.


Kao i do sada, Shelby može kupcima da tjunira njihov primerak modela F-250 ili da proda već kompletiran model, ali u oba slučaja, proizvodnja će biti ograničena na 300 jedinica. Sa ovim vozilom stiže i fabrička garancija u trajanju od tri godine ili 58 hiljada kilometara, zavisno od toga šta pre istekne.

Tjuner već sada prima narudžbine, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima na proleće.

AutoRepublika

(158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Prvo SUV Mustang a sada Selbi pikap – menadzeri Forda su izgubili kompas?!

Yankee

Shelby modifikuje pikape vec duze vreme. Sami su rekli da prodaju 3 puta vise Shelby pikapa nego Shelby Mustanga.

Matija

Hvala ti na informaciji! Ne mogu da se uklopim u americki nacin razmisljanja!

s mile

Danas sam se vozio u Mustangu mach E4x. Odličan dizajn, fantastična snaga, ali se puno čuje rad elektro motora na zadnjoj klupi. Kad ubrzava, kao avion da poleće…xe…xe….xe.

Vrata, su tako šuplja, da smatram da nisu normalni, da ne stave neku masu koja će da utupi zvuk lima, kaokonzerva da lupa.

Ali zato je Ionic 6, vrh od auta.

Gledajte SAT reviju, on line ili sl

pozz

BB

Naš kolega je već bio u Ioniq 6 i zbog nedostatka prostora odustao od testa .

S mile

Ionoq je ladja…a kolega…je vanstandardnih dimenzija 😁

Yankee

Evo ga jedan u Milwaukee, cesto ga vidjam. I sudeci po registraciji – vlasnik je sa domacih prostora. 😉

comment image