1. Home
  2. Vesti
  3. Haos: Distributer reklamirao Porscheovu Panameru za nepunih 17 hiljada evra
Haos: Distributer reklamirao Porscheovu Panameru za nepunih 17 hiljada evra
0

Haos: Distributer reklamirao Porscheovu Panameru za nepunih 17 hiljada evra

705
0
Podelite sa prijateljima:

Nema tog majčinog sina koji Porscheovu Panameru smatra pristupačnim automobilom. Nema teorije da smisleni primerak možete da konfigurišete s cenom koja je blizu stotinak hiljada evra, dok nije nezamislivo dostići ni granicu od dvesta hiljada evropskih novčanica. Onda možete da zamislite koji je haos nastao onda kada je jedan distributer objavio reklamu u kojoj nudi ovo vozilo po ceni od 16,8 hiljada evra.

Na stotine potencijalnih kupaca je reagovalo u želji da pazari reklamiranu robu, a na kraju je zahtevana i reakcija od strane Porscha AG, kako bi se muka prevazišla.

Nesrećni i nespretni trgovac koji s nemačkom firmom ima ugovor o zastupanju, drži izložbeno-prodajni salon u kineskom gradu Jinčuan i autor je oglasa u kom se navodi ponuda Panamere za 124 hiljada kineskih juana (protivvrednost od nepunih 17 hiljada evra). Nakon što je na globalnoj mreži objavljen oglas, krenula je bujica uplaćenih depozita na račun oglašivača.

Jasno, ispostavilo se da je reklama previše dobra da bi bila istinita i da je nemoguće dobiti Panameru za manje para od prosečno opremljenog Toyotinog Yarisa. Panamerina cena u Kini oko 8 puta viša od one navedene u oglasu.

Trgovac je povukao netačnu reklamu čim je otkriveno o čemu se radi i priznao je da je počinio ozbiljan propust. Tada se u priču uključio i Porsche AG. Matična kompanija je stupila u kontakt s prvim kupcem koji je uplatio depozit i s njim je uspela da ispregovara „razumen uslove“ u pogledu jedinog vozila na zalihama. Ne navodi se kakav je dogovor bio.

Portparol kompanije Porsche AG je novinarima Bloomberga rekao da se ovo zaista zbilo, i da su predstavnici Porscha lično kontaktirali ostale kupce uz upućeno izvinjenje i pojašnjenje šta se dogodilo. Uplaćeni depoziti će biti vraćeni nesuđenim kupcima u roku od 48 časova.

Na kraju, ispalo je da je reklama bila savršena jer je vest „greška“ dobila ogroman publicitet, na lokalnoj društvenoj mreži Weibo, a evo vidimo da je ista situacija i u globalnim razmerama, pa čak i uz spoznaju da je kod mnogih naivaca nastupila doza razočarenja nakon što je isplivala istina.

Inače, Porsche je tokom 2022. godine isporučio 93.286 vozila u Kini, odnosno manje od 95.671 iz 2021. Razlog je nađen u problemima u lancima snabdevanja. Znajući da je ukupna realizacija Porschea na svetskom nivou u prošloj godini bila 301.915 automobila, jasno je da na samu Kinu otpada skoro trećina iste. Ukupan prihod nemačkog konstruktora na kineskom tržištu u prošloj godini je bio 12 milijardi evra.

Najpopularniji Porsche je Cayenne i to sa značajnom razlikom, a tako je usled otpreme čak 95.604 vozila s tim oznakama u prošloj godini. Drugi na listi je bio Macan (86.724 prodatih komada), a onda i Porsche 911 pošto se 40.410 kupaca odlučilo za njega u istom periodu. Panamera je dobacila do 34.142 kupoprodajnih ugovora, malo zaostajući za Taycanom (34.801).

AutoRepublika

(705)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments