1. Home
  2. Vesti
  3. Ni Mazda ne zna hoće li biti sledeće generacije modela CX-5
Ni Mazda ne zna hoće li biti sledeće generacije modela CX-5
0

Ni Mazda ne zna hoće li biti sledeće generacije modela CX-5

219
0
Podelite sa prijateljima:

Tvrdnja iz naslova ove priče je prilično šokantna, posebno kada se zna da je ovo, u prodajnom smislu bio ubedljivo najpopularniji model Mazde tokom 2022. godine, jer je otpremljen 365.135 puta u tom intervalu. U istom razdoblju, prodaja Mazde je snižena za 13,3%, što će reći da je realizovano ukupno 1.116.107 vozila.

Čak je i traženi krosover zabeležio pad prodaje od 4,4%, ali je i u tim uslovima bio više nego dvostruko popularniji od Mazde3, drugoplasirane na listi sa 173.619 automobila.

Na ovu temu je pričao rukovodilac Mazde zadužen za razvoj modela CX-5, Micuru Vaki, i svojim tekstom je iznenadio sve: „Nisam siguran hoćemo li uopšte predstavljati novi CX-5 ili ne, tako i ne mogu ništa da kažem sadržajnije s ovim u vezi.“ I zaista, nije bilo daljih pojašnjenja.

Pa opet, i bez pomoći iz Mazde, možemo da se prisetimo da je asortiman brenda početkom prošle godine ojačan, malo većim i prostranijim modelom CX-50, a da je u 2022. godini debitovao i CX-60, i to na novoj arhitekturi predviđenoj za vozila s bazično zadnjim pogonom. Platforma podržava i proizvodnju dopunjivih hibrida kao i ugradnju šestocilindarskih rednih agregata. Dodatno, na temelju tog modela, za američko tržište će uslediti i CX-70.

CX-5 je dobio prednost za modelsku godinu 2022, što implicira da će se u ponudi zadržati još bar nekoliko godina. Bog sveti zna šta će se desiti nakon toga, ali bi Mazda svakako mogla biti zabrinuta zbog unutrašnjeg sukoba između tri SUV-a slične veličine koji bi mogao da ugrozi prodaju, a usled neželjene unutarkompanijske konkurencije. Imajmo na umu da kompanija Zoom-Zoom već prodaje slične modele s povišenim odstojanjem od tla, duet CX-3 i CX-30, dok će se modelu CX-80 pridružiti i model CX-8, tako da u zavisnosti od regiona, Mazda ima više od nekoliko dostupnih krosovera u katalogu.

U ovu priču se dobro uklapa i podsećanje na neizvesnu sudbinu Mazde6 i dvoumljenja oko naredne generacije ovog modela. Japanci su već odbacili mogućnost lansiranja sedana srednje veličine a koji bi nosio redni šestocilindarski motor i oslanjao se na zadnju osovinu kao pogonsku. Pride, aktuelna Mazda6, kao sedan i kao karavan, već je desetak godina na tržištu u istoj iteraciji. O Mazdi2 pisasmo pre neki dan, i to o verziji za matično tržište, onoj koja je još uvek originalna. S druge strane, Evropljanima se pod imenom Mazde2 nudi prepakovana Toyota Yaris u hibridnoj formi.

AutoRepublika

(219)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments