1. Home
  2. Vesti
  3. Kako svaliti krivicu na nekog drugog?
Kako svaliti krivicu na nekog drugog?
0

Kako svaliti krivicu na nekog drugog?

444
0
Podelite sa prijateljima:

Jednu stvar koju sam naučio u vezi s poslovnim svetom u Sjedinjenim Američkim Državama tokom poslednje 24 godine života u ovoj državi, jeste ono da nikada nije cilj zapravo rešiti probleme, već samo svaliti krivicu na nekog drugog. Detaljna dokumentacija se radi ne zato što je nekome zaista stalo da pomogne, već je smisao da kada nastane problem (a pre ili kasnije sigurno nastane) tada možete reći ono „ja sam uradio svoj posao, ali je neko drugi zabrljao“.

Predmet današnje priče je model Ford Police Interceptor, koji je u stvari civilni krosover Explorer uz dodatne modifikacije kako bi bio upodobljen za momke u plavom.

Ubedljivo je najprodavaniji policijski model „preko bare“ i američki proizvođač vozila svake godine isporuči preko 50 hiljada jedinica raznim agencijama. „Panduri“ su uglavom bili zadovoljni njime sve do 2016. godine, kada je nacionalna agencija za bezbednost na putevima (National Highway Traffic Safety Administration ili NHTSA) pokrenula istragu zbog velikog broja prijava na račun jednog problema.

Naime, zabeleženo je preko šest hiljada slučajevima u kojima su vozači i putnici prijavljivali da dim iz auspuha ulazi u kabinu. U nekim slučajevima bi prijave bile tipa da se oseća miris dima, dok bi drugi rekli da su izgubili svest i završili u sudarima. Reč je o vozilima sklopljenim od 2011. do 2017. godine, a tokom tog perioda na ulicama se našlo preko 1,5 miliona Explorera i Police Interceptora, kako za policijske namene, tako i za civilnu upotrebu.

Ruku na srce, moramo reći da nisu samo policajci imali kritike već i „obični smrtnici“, a Ford je tokom prethodnih sedam godina imao veliki broj opoziva pokrenutih s ciljem da se problem reši. NHTSA je na kraju zaključila da neće naterati kompaniju i da povuče sporne modele napravljene konkretno za policijske snage.

Pa kako je to moguće? Kako se Ford izvukao sa „počinjenim ubistvom“ gde je dobrovoljno povukao civilne modele, a čak ni vladina organizacija kao što je NHTSA ga ne može naterati na povuče policijske krosovere? Pa, kao što smo rekli na početku ove priče – tako što je svalio krivicu na nekog drugog. Naime, dugogodišnjom istragom je zaključeno da je Police Interceptor prošao kroz dosta modifikacija da bi bio spreman za policijske snage, i da je zbog toga nemoguće zaključiti zašto ispušta toliko dima u kabinu.

Tu nastaje problem za policiju, pošto su oni u većini slučajeva birali samostalne firme za ugradnju modifikacija dok bi Ford samo isporučio civilni krosover. U prevodu na neki jednostavniji jezik, NHTSA kaže da policija mora da tuži svoje partnere za modifikacije, a ne kompaniju Ford.


Američki proizvođač vozila je u dosta slučajeva o sopstvenom trošku popravio problem, ali samo u onim slučajevima gde su momci u plavom prijavljivali miris dima u kabini. Kompanija naravno ne želi da izgubi vredne državne ugovore, pošto su modeli Forda veoma popularni među vladinim organizacijama. Ali kako kaže NHTSA, neće morati da pokrene servisnu kampanju za svaki Explorer i Police Interceptor napravljen tokom spornih šest godina.

Kao što smo rekli u naslovu – pravi se lud i baci krivicu na nekog drugog, pa Bog da te vidi…

AutoRepublika

(444)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments