1. Home
  2. Vesti
  3. Lightyear obustavlja proizvodnju solarnog automobila kako bi se fokusirao na jeftiniji model
Lightyear obustavlja proizvodnju solarnog automobila kako bi se fokusirao na jeftiniji model
1

Lightyear obustavlja proizvodnju solarnog automobila kako bi se fokusirao na jeftiniji model

127
1
Podelite sa prijateljima:

Pre otprilike dva meseca Lightyear je najavio početak proizvodnje svog prvog solarnog električnog automobila. Krajem 2022. godine počela je proizvodnja novog Lightyeara 0, veoma interesantnog vozila koje je stiglo na evropsko tržište sa ciljem da donese revoluciju u „održivoj“ mobilnosti. Međutim, put ovog modela bio je veoma kratak.

Lightyear je prekinuo proizvodnju svog prvog solarnog automobila. Ova odluka ima za cilj da garantuje dolazak na tržište njegovog sledećeg modela, Lightyeara 2. Nažalost, lansiranje ovog novog solarnog električnog automobila, koji će biti jeftiniji, nazire se u daljini. Saopštenje mladog brenda automobila ukazuje da se suočavaju sa mnogim izazovima.

Lightyear 0 izazvao je veliko interesovanje među ljubiteljima održive i, tačnije, električne mobilnosti, zbog sve tehnologije kojom je opremljen i, pre svega, zbog performansi njegovog pogonskog sistema. Pored toga, pokazivanje titule prilikom ulaska u svetski klub najaerodinamičnijih automobila što je ključno kada je u pitanju električno vozilo.

Solarni paneli kojima je opremljen obećavaju da će dobiti do 70 kilometara dnevne autonomije. Zbog toga je, u najboljem slučaju, moguće svakodnevno voziti ovo vozilo bez potrebe povezivanja na punjač. U njemu se nalazi ukupno pet sedišta. Dugačak je 5,1 metar i težak nešto više od 1.500 kilograma. U procesu njegove izgradnje koristi se značajna količina ugljeničnih vlakana.

„Srce“ sistema električnog pogona je baterija od 60 kWh. Može da ubrza od 0 do 100 km/h za 10 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 160 km/h (elektronski ograničeno). Autonomija Lightyeara 0 je 625 kilometara prema ciklusu WLTP.

Kada će stići Lightyear 2? Ostalo je još nekoliko godina pre nego što se Lightyear 2 pojavi na tržištu. Sam brend je istakao da neće biti dostupan do kraja 2025. godine I sve to imajući u vidu da su ovi izazovi sa kojima se suočavaju uspešno prevaziđeni. Lightyear tvrdi da će imati domet od približno 800 kilometara zahvaljujući bateriji i solarnim panelima.

Takođe su postavili za cilj prodajnu cenu ispod 40.000 evra.

AutoRepublika

(127)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
'79 DeVille

Pre cemo sacekati Godoa da stigne, cak mozda i beogradski metro, nego Lightyear 2.