1. Home
  2. Vesti
  3. Lightyear 0 kreće da se proizvodi
Lightyear 0 kreće da se proizvodi
2

Lightyear 0 kreće da se proizvodi

325
2
Podelite sa prijateljima:

Pre više od godinu dana, odgovorni u kompaniji Lightyear su najavili da će proizvodnja njegovog prvog modela sa delimičnim pogonom na Sunce početi krajem 2022. godine i može se reći da su to ispunili. Ekskluzivni solarni automobil se već proizvodi u pogonima kompanije Valmet Automotive u Finskoj, pa će kupci koji su odlučili da se tipuju na ovu vrstu električnih automobila svoje modele dobiti tokom 2023. godine.

Holanđani planiraju da proizvedu ograničenu seriju od 946 jedinica koje su prodali uz prethodnu rezervaciju. To su jedini primerci modela Lightyear 0 koje će biti proizvedene, pošto holandski proizvođač već planira naslednika koji će stići u roku od najviše tri godine. Najavljeno je i to da će biti prava masovna proizvodnja, za razliku od ovog prvog modela, koji je dostupan samo veoma bogatim kupcima jer njegova cena prelazi 250.000 evra.

Lightyear 0 je električni automobil sa zakrivljenom linijom krova koja ga je učinila najaerodinamičnijim modelom na svetu, sa koeficijentom otpora vazduha od samo 0,175, veoma teško nadmašivim. Ali takođe ima i druga specijalna rešenja za izbegavanje turbulencije, na primer specijalne gume i diskretne kamere za pogled nazad, što pomaže njegovom električnom pogonskom sistemu.

Njegova četiri električna motora, na svakom točku po jedan, pojedinačno proizvode maksimalnu snagu od 130 kW (170 KS), napajajući se iz baterije kapaciteta 60 kW.

Za mnoge će to biti veoma mali kapacitet za model dugačak pet metara, ali efikasnost njegovih elektromotora i kapacitet baterije su dovoljni s obzirom na dobru aerodinamiku i tonu i po težine koju ima. Uprkos ovim uslovima, ima maksimalnu autonomiju od 625 kilometara prema ciklusu WLTP, a može se povećati za 70 km više do blizu 700 kilometara zahvaljujući solarnim ćelijama.

Razvojni tim Lightyeara 0 je izvršio mnoštvo merenja, zaključivši da 5 kvadratnih metara solarnih panela pokrivaju krovnu ploču, prednju haubu i njenu zakrivljenu zadnju ploču koja leži direktno na braniku. Između tri dela mogu da isporuče energiju za prelazak ne manje od 11.000 kilometara godišnje (?!).

Pogleajte i video…

AutoRepublika

(325)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Fino, moći ćemo da uštedimo neku crkavicu za gorivo/struju ali ako platimo frtalj miliona unaprijed 😜

TheStig

Odlično, sviđa mi se ovaj dildo. Spreman sam da ga kupim ako baterije ne degradiraju, ako cijena nije veća od 40 000 eur. Probudite me iz kriostaze kad to bude moguće.