1. Home
  2. Vesti
  3. U Evropu stiže kineski električni SUV Xpeng G3
U Evropu stiže kineski električni SUV Xpeng G3
6

U Evropu stiže kineski električni SUV Xpeng G3

494
6
Podelite sa prijateljima:

Xpeng Motors predstavlja mladu kinesku kompaniju koja je krenula s nastupom na matičnom tržištu pre neke tri godine. Sada su čelnici firme obavestili javnost da su namerni da se pojave i pred kupcima u Evropi. Prvi model marke je bio električni krosover Xpeng G3, a onda je gami modela pridodat i električni sedan Xpeng P7

Tokom tri godine, koliko je dugo krosover nuđen kupcima, pronađeno je 26 hiljada kupaca. Za potencijal najvećeg automobilskog tržišta na svetu, što svakako Narodna Republika Kina jeste, to je apsolutno zanemarljiv broj. Međutim, kako rekosmo, to nije obeshrabrilo upravu Xpenga da sanja velike snove o nastupu na Starom kontinentu gde raste tražnja za električnim proizvodima na četiri točka.

Kineski desant na Evropu kreće sa severa kontinenta, i sigurni smo da ste iz prve pogodili da će Norveška biti inauguralna ciljana destinacija. Uvodni kontigent krosovera G3 će brojati sto elektromobila.

Inicijalno tržište je birano ciljano, i opšte poznato je da vlasti Norveške snažno stimulišu kupovinu električnih četvorotočkaša, a aktivno su uključeni i u jačanje infrastrukturnih potencijala koji su u funkciji prosperiteta elektromobilnosti. Ni ne čudi onda što je u trećem kvartalu godine od koje se ovih dana opraštamo, udeo dopunjivih hibrida i čisto električnih automobila u toj zemlji dostigao skoro 80% od ukupnog broja novoregistrovanih vozila.

Krosover na osnovu kog će Norvežani suditi o kineskoj marki, pa i generalno o automobilskoj industriji Kine, dug je 4.450 milimetara, i pokreće ga 197 konjskih snaga moćni elektromotor. Pogonski točkovi su oni ispred vozača. Zahvaljujući litijum-jonskoj bateriji, motor će imati vatre za 451 kilometar vožnje po WLTP ciklusu, pre nego što baterijsko pakovanje ostane bez „soka“. Kapacitet istog je na nivou 66 kWh.

Cena Xpenga G3 u ovoj zemlji će startovati od 358 hiljada norveških kruna što je ekvivalent od oko 34 hiljada evra. Rukovodstvo kineskog konstruktora će tokom naredne godine čiji će novi pasoš u Evropi dobiti njihova vozila, jer izvozna strategija još nije kompletirana, što bi trebalo da bude rešeno za koji mesec. Nije isključeno da će, nakon SUV-a G3, kompanija Xpeng u Norvešku poslati i limuzinu P7.

Uzgred da podsetimo da je nedavno još jedna kineska kompanija odlučila da u Evropu krene počevši isto od Norveške. U pitanju je jedan od globalnih lidera na polju elektromobilnosti, preduzeće BYD.

AutoRepublika

(494)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Ako nekog zanima kako izgleda fabrika napravljena na ribnjaku a u kojoj se sklapa P7.

https://www.youtube.com/watch?v=RrWJYBATIzY

Branko

Sve je to super, ali Xpeng? Što ne kupe marku Saab ili čak Wartburg?

BojanNeki

Kao da bi im značio neki nepostojeći brend.
Već sada se Xpeng nalazi na mini listi najpoznatijih proizvođača električih pametnih samovozećih automobila, a verujem da će u skorije vreme postati i planetarno poznati a i popularni.
Da ponovim da imaju gotovo neograničena sredstva i tehničke mogućnosti jer su iza njih neke od najvećih kineskih kompanija tipa Alibaba, Foxconn, Xiaomi…

Izmenjeno 3 godine pre od strane BojanNeki
BB

Jeli to ono po vicu: Ko je jači, medo ili zeko? Zavisi od mentora..

BojanNeki

Nije u pitanju samo novac, ako to misliš, rekoh i tehničke mogućnosti.
Imaju takvu bazu znanja odnosno takav tehnološki nivo i ljudstvo o kojima mnogi drugi ne mogu ni da sanjaju.

Izmenjeno 3 godine pre od strane BojanNeki
Miki

Za neke stvari je lakse praviti brend od pocetka nego se boriti sa ocekivanjima i istorijom nekog pokojnog.