1. Home
  2. Prezentacije
  3. Peugeot Inception najavljuje novi stil brenda
Peugeot Inception najavljuje novi stil brenda

Peugeot Inception najavljuje novi stil brenda

396
2
Podelite sa prijateljima:

Francuska marka Peugeot je napustila tržište Sjedinjenih Američkih Država još 1991. godine, i od tada se na tlu tog svetskog moćnika malo ko seća lavića. Odluka da se limuzinski koncept Inception predstavi baš na Sajmu potrošačke elektronike (CES) otuda je veće iznenađenje. A opet, s obzirom da se radi o prototipu, pa još pride postojećem samo na kompjuterskim animacijama, odnosno da nije u pitanju model namenjen masovnoj proizvodnji, takvo opredeljenje konstruktora i nije rizično.

Koncept Peugeot Inception predstavlja vesnika masivne transformacije galske marke koja je najavila da postaje potpuno električna do 2030. godine. Čak i ime prototipa dolazi od latinske reči „Inceptio“ koja bi se mogla prevesti kao inicijacija, pokretanje, vatreno krštenje, najava.

Izložbeni automobil je dizajnirao tim Matijasa Hosana, koji vodi dizajnerski studio kompanije nazvan Peugeot Style Center. Inception nudi uglovitiji i upečatljiviji dizajn u odnosu na ono što promovišu današnji modeli Peugeota, iako su zadržani neki elementi koji su i danas osobeni za brend simbolizovan kroz glavu kralja životinja.

Sedan dug pet metara poseduje ogromno prednje vetrobransko staklo, nisku ificu napred koja se proteže čak ispred prednje osovine. Staklena površina, zajedno s krovnim panelom doseže čak 7,25 kvadratnih metara, dok su sva sstakla elektrohromatska. Na vratima se nalaze svetleće trake gde se mogu emitovati poruke dobrodošlice vozaču i putnicima, status dopunjenosti baterije, kao i ostale informacije od značaja.

Sedan je utemeljen na obećavajućoj električnoj platformi STLA. Od osobenosti kompjuterskog noviteta valja istaći električni sistem koji radi na naponu od 800 volti, upravljanje oslonjeno na žičani prenos impulsa, i autopilot četvrtog nivoa autonomije i komercijalnog naziva STLA Autodrive.

Konceptno vozilo u skladu s planovima uprave, poseduje duet električnih motora ukupne snage od 680 „konja“ i trakcionu bateriju od 100 kWh, kao i indukcioni punjač. Domet vozila s punom baterijom iznosi 800 kilometara, ali ubrzanje do stotke je tek pravi hit jer oduzima svega nepune tri sekunde. Jasno, ovo sve su računarski proračuni, nema empirijske potvrde jer nema ni opipljivog automobila, sve je na čvrstom disku.

Dizajneri Peugeota su s publikom podelili izgled putničke kabine do detalja. Umesto klasične instrumentaije imamo prstenasti displej i slika se prikazuje u obimu punog kruga od 360 stepeni. Obruč upravljača i multimedijalni sistem su uklopljeni u jednu spravicu nazvanu Hypersquare.

Četvorougaoni volan poseduje pasivni monitor u sredini i četiri rupe s ugrađenim senzorima: možete kontrolisati sve funkcije putem prstiju, bez potrebe da skidate ruke s „obruča upravljača“.

Visina sedana iznosi samo 1,34 metra, pa su neobična sedišta postavljena tako da su putnici u neobičnom poluležećem položaju. Poseduju ispunu koja ima oblik jahača, a presvlake su od veštačkog somota. Odvojeni ekrani za putnike pozadi su ugrađeni u naslone prednjih sedišta.

Peugeot Inception ostaje da živi kao ludi koncept, ali razvojni tim obećava da će serijska električna vozila budućnosti ponuditi sličan stil onda kada budu krenula da se pojavljuju, nakon 2025. godine. Povrh toga, ovaj stil će obeležiti sve Peugeotove modele, čak i one s početka ponude.

AutoRepublika

(396)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nadajmo se da ce dizajnera ove dizajn studije da pregazi tramvaj pre nego sto padne odluka o seriji! 🙂

Zoca

Ako se ne varam STLA platforma je na bazi Giorgio arhitekture.