1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ram je predstavio svoj prvi električni pikap kamionet
Ram je predstavio svoj prvi električni pikap kamionet
1

Ram je predstavio svoj prvi električni pikap kamionet

266
1
Podelite sa prijateljima:

Pokojni Serđo Markione nas je molio ne baš tako davno da nikako ne kupujemo električne modele tadašnje firme Fiat-Chrysler jer italijansko-američka alijansa gubi veliki novac na svakom od njih. Danas su neka druga vremena i obe firme pripadaju globalnom gigantu Stellantisu. To je označilo situaciju u kojoj su modeli na struju bitniji nego ikada ranije, a iako Stellantis broji čak šesnaest članova, nijedan nije bitniji od Rama.

Njegovo ime je gotovo nepoznato izvan Amerike, ali istovremeno, Ram je toliko profitabilan da ostvaruje daleko veću zaradu nego neki jeftini Peugeot 208 ili Opel Astra.


Pikap kamioneti na struju nisu novina i u prodaji već možemo da vidimo modele kao što su Ford F-150 Lightning, Rivian R1T, GMC Hummer i druge, a uskoro će debitovati i Chevrolet Silverado EV, GMC Sierra EV i Tesla Cybertruck. Ram je pomalo zakasnio na zabavu, ali se potrudio da nadoknadi sve propušteno predstavljanjem modela koji naziva 1500 Revolution.

O njemu se dosta pisalo prethodnih godina, a odgovore na većinu pitanja ćemo saznati tek u budućnosti kada debituje serijski model. Da, Ram 1500 Revolution je u ovom momentu samo konceptni automobil.


Stellantisova divizija je pratila potez tima koji je razvio spomenuti Silverado EV, i ne deli baš ništa sa benzinskim rođakom, uz izuzetak imena. U slučaju Forda F-150 Lightninga lako je prepoznati dizajnersku sličnost između dva modela, ali Revolution ne liči ni malo sa standardnim Ramom 1500.

Jedan od razloga leži u potpuno novoj platformi STLA i ona je namenjena svim većim modelima Stellantisa. Baterije su postavljene u podu vozila, a Revolution pokreću dva električna motora. Ram nam kaže da je Revolution duži za nekih desetak centimetara nego standardan 1500.

Ovaj koncept takođe donosi i novi dizajnerski pravac za brend. Nestali su prepoznatljivi detalji kao što je poveća maska hladnjaka, a barem rani komentari javnosti nisu preterano pozitivni. Jedan detalj koji je pomalo iznenadio je prikolica (tovarni sanduk). Iako na fotografijama deluje kao da je odvojena od kabine, to zapravo nije istina. I ovde je Ram precrtao nešto sa Chevroleta, pošto između kabine i prikolice postoji pregrada, a ona može da se eliminiše i na taj način se oslobađa veći tovarni prostor. Tako nešto je Chevrolet ponudio još pre dvadesetak godina na modelu Avalanche, a trend se očigledno ponovo vraća u popularnost.

Enterijer je manje-više očekivan za jedan električni model. Odlikuje ga poveći monitor od 14,2 inča i preko njega vlasnik može da kontroliše većinu komandi. Ono što najviše iznenađuje jeste treći red sedišta. Teško ga je primetiti na priloženim fotografijama pošto spada u onu kategoriju nazvanu „jump seat“. Reč je o sedištima koja se mogu sklopiti i koristiti samo po potrebi, a često ih viđamo na avionima.

Nismo sigurni da li će takva opcija naposletku ući u serijsku proizvodnju pošto je teško reći da li će zadovoljiti zakone o bezbednosti, ali ideja je svakako zanimljiva.

Očekivali smo barem neke informacije o mehanici, ali Ram nije bio preterano voljan da priča. Kaže da će Revolution moći da se puni na punjačima od 350 kW i da će biti moguće naputiti bateriju za vožnju do 160 kilometara za svega desetak minuta. Ram obećava da će njegov model biti lider u svakoj kategoriji, a da bi uspeo u tome moraće da nadmaši autonomiju od 640 kilometara i vuču tereta od devet tona koje nam je Chevrolet obećao.

Ali, najviše pažnje privlači nešto što se zove REx (Range Extender ili „ojačivač dometa“), a oznaka je predstavljena kroz pomodnu reč za dodavanje još jednog motora čiji bi posao bio da puni baterije. Na taj način, tokom velikih napora ili duže vožnje, mali benzinski agregat bi punio baterije i omogućio maksimalnu autonomiju od oko 800 kilometara.

Naravno, ovakav princip je dosta efikasniji, pa ako vozilo već mora da ima benzinski motor, onda se više isplati da puni baterije nego da pokreće kamionet težak 2,5 tone. Iako Ram smatra da će doneti veliku revoluciju među komercijalnim vozilima takvim potezom, ideja zapravo nije nova i mnoge firme je već uveliko planiraju.

Na kraju još da dodamo da je planom proizvođača predviđeno kako bi Ram 1500 Revolution trebalo da stigne u izložbeno-prodajne salone do 2026. godine, a tada ćemo videti da li je zaista doneo „revoluciju“.

AutoRepublika

(266)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Elektricni RAM izgleda izvanredno dobro, pocevsi od proporcija pa do poslednjeg detalja eksterijera! Estetski kvalitet je na visokom nivou, dizajn je veoma moderan i – muskulozan, sto je izvanredno vazno za karakter vozila! Napred nedostaje jedan ukrasni element od hroma, s jedne strane zbog tradicije, s druge strane da umanji monotoniju i „jeftinocu“ velike crne plasticne povrsine na prednjem delu. U prilogu je moj predlog da se velika ceona povrsina presece masivnim hromiranim elementom, bez promene geometrije – kontura je naglasena linijom svetle boje. Ideja da se ugradi benzinski motor kao „range extender“ ima svoj smisao u americkim beskrajnim daljinama!… Pročitaj više »