1. Home
  2. Prezentacije
  3. Subaru čekao Toyotu da bi predstavio „svoj“ prvi električni model Solterra
Subaru čekao Toyotu da bi predstavio „svoj“ prvi električni model Solterra
2

Subaru čekao Toyotu da bi predstavio „svoj“ prvi električni model Solterra

240
2
Podelite sa prijateljima:

Toyota i Subaru nisu zakasnili na prvi čas u školi električnih vozila, oni su propustili ceo ponedeljak, moglo bi se simbolički reći… Stoga su razvoju baterijskog modela pristupili zajedničkim snagama, i u razmaku od dve nedelje su prezentovali njihova prva električna vozila koja se u potpunosti oslanjaju na baterijsku tehnologiju, a ne samo delimično kao ona s vodoničnim gorivnim ćelijama.

Kada rekosmo da su dva japanska proizvođača radila zajedno na razvoju novajlije, praktično smo implicitno otkrili da je duet modela bezmalo identičan. Ovo se pokazalo i apsolutno tačnim, jer razlike između Solterre i Toyotinog SUV-a Toyota bZ4X, bezmalo i ne postoje. Znajući to unapred, propustili smo da predstavimo Toyotino čedo, pa ovo možete smatrati i dobrim opisom modela većeg proizvođača iz Japana.

Samo ime Solterra predstavlja kombinaciju dve reči latinskog jezika: „Sol“ („Sunce“) i „Terra“ („Zemlja“), pa kao takvo zvuči milion puta bolje od indeksa koji je Toyota nadenula, a za koji verujemo da ga nije upamtio ni šef razvojnog tima kompanije.

Gabariti Solterre se u velikoj meri „gađaju“ s onim koji krase aktuelnu generaciju modela Toyota RAV4 odnosno Subaru Forester, pa su tako krosoveri dugi 4.690 milimetara, široki 1.860 mm i s visinom od 1.650 mm. Ali, zahvaljujući izduženom međuosovinskom rastojanju (2.850 mm umesto Foresterovih 2.670 mm), električni automobil poseduje potpuno različite proporcije. Deklarisana najniža od tla tačka podvozja je na koti od solidnih 210 milimetara.

Gledano od spolja, Solterra se od Toyotinog čeda razlikuje samo po blago različitoj tehnologiji rasvete i različitom amblemu na prednjoj rešetki (umalo da napišemo „hladnjaka“, smajli). Zanimljivo da su inženjeri Subarua odlučili da zasebno izdvoje farove za maglu i oni se nalaze u prednjem braniku, dok ih Toyota nema.

Ali, zato su razlike u dizajnu putničke kabine zapanjujuće male i svode se na sitnice i kozmetičke teme. Solterra neće imati verziju s pravougaonim volanom kao što hoće Toyotino vozilo, dok je sistem upravljanja putem žice ostao privilegija koju će nuditi samo veća kompanija. Isto se može reći i za solarni panel na krovu krosovera.

Blizanački električni krosoveri su u ostalim pojedinostima identični. „Električna“ platforma, koja se u slučaju Solterre naziva e-SGP (e-Subaru Global Platform), je osmišljena u skladu s modernim kanonima, pa poseduje kompaktne unificirane motorne module s integrisanim inverterima i menjačkim kutijama, i trakcionu bateriju smeštenu ispod poda. Sve ove komponente su integrisane u strukturu karoserije…

Na prednjoj osovini je kreator sistema ogibljenja izabrao Mekfersonovo rešenje dok su nazad dvostruke viljuške. Glavni doprinos inženjera koji platu primaju od Subarua tokom razvoja ovog krosovera se ogledao u finom podešavanju sistema prenosa snage na sva četiri točka, koji nudi i režim za vožnju po lošim terenima. Taj tehnološki biser se zove X-Mode.

Deluje nam da je tačka najžešće prepoznatljivosti marke Subaru na globalnom nivou svakako taj integralni pogon, ali baterijski SUV koji je prekujuče predstavljen svetu, posedovaće i verziju s isključivo prednjim pogonom. Ona će posedovati motor na struju od 204 konjske snage, dok će krosover kod kog su sva četiri točka pogonska, biti trunku moćniji, pre svega jer poseduje par identičnih elektromotora. Po jedan će biti na svakoj od osovina, a kako svaki isporučuje po 109 „konja“, ukupna moć pogonskog sklopa se svodi na 218 konjskih snaga.

Obe verzije računaju na identičnu litijum-jonsku bateriju kapaciteta 71,4 kWh. Radni napon je na 355 volti, dok je maskimalna snaga za dopunu baterije na DC priključku na nivou od 150 kW. Dakle, dovoljno je tridesetak minuta da se u tim okolnostima baterija dopuni do 80% kapaciteta.

Modifikacija koju će karakterisati indeks FWD teži 1.930 kilograma i deklarisani domet s jednom dopunom baterijskih ćelija iznosi oko 530 kilometara u skladu s ciklusom WLTC. Čudno jer je Toyota najavila autonomiju od 500 kilometara. Reći ćemo još da Subaruov baterijski krosover s čuvenim integralnim pogonom meri više od dve tone (2.020 kg), dok je njegova autonomija osetno skromnija (460 km).

Krosoveri s logotipovima Subarua i Toyote se mogu razlikovati i po nekim pojedinostima na šasiji i pogonskom sklopu, ali to nam ostaje nepoznanica, jer odnosne objave Japanaca nema.

Oba vozila će se sklapati na proizvodnim trakama istih fabrika, svojevremeno izgrađenim u Japanu i Kini, dok je start isporuka predviđen za sredinu 2022. godine. Solterra će se naći na ključnim tržištima Japana, Amerike, Kanade, Evrope i pomenute Kine.

AutoRepublika

(240)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Tojota jeste došla kasnije sa strujašima što znači da neće biti „budalija“ i javašluka prebrzo predstavljenog modela kao kod VW kante ID4.

Iznogud

dildo…jedan detalj samo, pirmijetio sam na mustangu emachu kako li se vec zove, sa strane imaju (kao i ovaj subaru) ogromna vrata koja su izuzetno lose dizajnirana a iza kojih se krije steker. Ocito im je dacia uzor.
dno dna.