1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Šef Stellantisa kaže da su moguća gašenja nekih fabrika
Šef Stellantisa kaže da su moguća gašenja nekih fabrika

Šef Stellantisa kaže da su moguća gašenja nekih fabrika

511
3
Podelite sa prijateljima:

Ovih dana je američka savezna država Nevada mesto okupljanja glavešina globalne automobilske industrije. Razlog tome je održavanje Sajma potrošačke elektronike (Consumer Electronics Show – CES), a tamo se obreo i šef Stellantisa, čuveni Karlos Tavarez i priliku je iskoristio da malo prodivani s novinarima.

Tako je juče rekao da bi se u budućnosti mogle zatvoriti neke od aktuelnih fabrika za proizvodnju automobila, ukoliko opstanu visoke cene električnih vozila, što bi posledično dovelo do slabije tražnje i onemogućilo proizvođače da postignu predpandemijske obime realizacije.

Tavarez je prokomentarisao i kako proizvođači uporedo sa stabilizacijom snabdevanja elektronskim komponentama gube moć da ucenjuju kupce visokim cenama vozila. Zapažanje je prosto neverovatno jer je tako logično i prizemno i jer je teško verovati da je iko ozbiljan mislio da će ovo potrajati večnost i da je nekome želja da cene opstanu na suludo visokom nivou. Dodatno, rast cena električnih, pa i svih drugih vrsta automobila, dodatno raspiruje zlokobnu inflatornu spiralu.

Jedna od najvećih svetskih konsultantskih kuća, američki Deloitte je pre dan-dva objavio studiju prema kojoj sve više američkih državljana želi da nabavi elektromobil, ali je zabrinuto u pogledu mogućnosti realizacije želje, a kao posledica rastućih cena ovih proizvoda.

„Skoro 7 od 10 potencijalnih kupaca EV u Sjedinjenim Državama očekuje da za sledeći automobil iskešira sumu koja nije veća od 50 hiljada dolara,“ proizilazi iz zaključaka istraživanja sprovedenog u septembru i oktobru godine koju upravo otpratismo, što kaže omladina žargonom „društvenih mreža“.

Stellantis je prošlog meseca objavio da će na neograničen period zatvoriti fabriku izgrađenu u Belvidereu, u saveznoj državi Amerike koja se zove Ilinois. Kao razlog je naveden visok nivo troškova skopčan s proizvodnjom električnih vozila. Tavarez je u Las Vegasu sada novinarima rekao da se „nešto slično može očekivati svuda, ako varijabilni troškovi nastave s rastom.“

Automobilska industrija je prinuđena da amortizuje, apsorbuje rast troškova proizvodnje elektromobila koji iznosi oko 40%, dodao je on. Stellantis je upro prstom u povećanje troškova vezano za elektrifikaciju automobilskog tržišta navodeći tu okolnost kao najveći izazov koji utiče na automobilsku industriju.

„Ako tržište usahne, neće nam biti potreban toliki broj fabričkih kompleksa,“ rekao je Tavarez. „Moraćemo da donosimo neke nemile odluke.“

AutoRepublika

(511)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

Sreca, tu su Kinezi, sa svojim neogranicenim kapacitetima.
BYD, NIO, Geely, Chery, MG, GreatWall…dobrodosli u Evropu!

Fala Qrcu

Ih

moron

Ma, neka još digne cene i sve rešeno