1. Home
  2. Prezentacije
  3. Druga generacija krosovera GAC Trumpchi GS3 debitovala u Gvangžuu
Druga generacija krosovera GAC Trumpchi GS3 debitovala u Gvangžuu

Druga generacija krosovera GAC Trumpchi GS3 debitovala u Gvangžuu

1.52K
1
Podelite sa prijateljima:

Model Trumpchi GS3 igra ulogu najkompaktnijeg krosovera iz palete kineskog brenda po imenu GAC. Prva generacija SUV-a je u proizvodnom ciklusu provela nekoliko godina, počev od 2017, pa je čak postojao i plan o izvozu ovog vozila na tržište Evrope, Rusije preciznije. Ipak, to se nije dogodilo.

Ali, ono što jeste to je premijera drugog naraštaja krosovera zvanog GAC Trumpchi GS3, a za mesto svečanosti je izabran Salon automobila u Gvangžuu.

U novoj generaciji, predmetni krosover ostavlja različit utisak i to u potpunosti! Ako je istina, a jeste, da stari GS3 budi ubeđenje da se radi o konzervativnom i vozilu mirnog stila, onda dizajn novog modela budi pozitivno geometrijsko ludilo i mnoštvo matriks detalja.

Celokupna rasveta na vozilu je sada u LED tehnologiji, dok su ručice za otvaranje vrata one koje se izvlače, iskaču (flip-out) skoro kao na sportskim automobilima s bedžom ostrvskog Aston Martina. Predmet predstavljanja je, uporedo s bazičnom verzijom, bila i ona sa sportskim atributima. Nosi indeks R-Style i donosi agresivnije pojedinosti na karoseriji, kontrastni dekor, naplatke od 19 cola, kao i dvostruke završetke izduvnih cevi, dok standardni krosover nudi lažne „auspuhe“.

Kineski krosover je u dužinu porastao za 60 milimetara, pa sada meri 4.410 mm, dok je i u širini zabeležen prirast od 24 mm (do 1.850 mm). Ova poređenja se tiču prethodne generacije, a onda da dodamo i da je u isto vreme umanjena visina vozila za nemalih 85 mm (do 1.600 mm).

Varijanta s oznakom R-Style je čak i nešto duža. Čim kažemo da je razlika samo 36 milimetara, jasno vam je da je uzrokovana time što je sportista više nakinđuren. U poređenju s odlazećim naraštajem kineskog SUV-a, uvećan je i razmak između prednje i zadnje osovine, i on sada meri 90 mm (pa iznosi 2.650 mm).

Novica je utemeljen na relativno taze platformi označenoj skraćenicom GPMA (Global Platform Modular Architecture). Kao što joj i ime kaže, u pitanju je modularna platforma, s tim da je konstrukcija šasije identična, pa je tako na prednjoj osovini Mekferson (opruge), dok je nazad polukruta osovina.

„Trojka“ s integralnim pogonom još uvek nije začeta, pa ostaju samo prednji točkovi kao pogonski. Međutim, zahvaljujući implementaciji moderne elektronike, novajlija se može pohvaliti bogatim koktelom elektronskih anđela, gde su uključeni prilagodljivi tempomat i autonomno kočenje u kritičnim situacijama.

U paleti raspoloživih pogonskih sklopova više ne figurira trocilindarski turbo motor koji „se pali na oktane“. Zato je preostali turbobenzinski četvorocilindraš zapremine od litre i po, blago nabrijan. Ranije je raspolagao sa 169 konjskih snaga i 265 Nm obrtnog momenta, dok sada poseduje 177 „konjića“ i 270 Nm.

Umesto šestostepenog automatskog menjača, u sprezi s motorom je nova robotizovana transmisija s dvostrukom spojnicom. Najviša brzina kretanja iznosi 190 km/h, dok je verzija R-Style podešena da nudi bolji odziv na papučicu gasa, pa do “stotke” ubrzava za 7,5 sekundi, naravno, kada se krene iz mesta.

Putinčka kabina je dekorisana u modernom stilu s dva ekrana bez ikakve natkrivke, onako kako je to promovisao Mercedes-Benz, a kopirao BMW i mnogi drugi. Multimedijalni sistem je utemeljen na savremenom operativnom sistemu imenovanom kao Adigo 5.0, a on poseduje ekstenzivne mogućnosti povezivanja i prikaza s globalne mreže.

Međutim, klima uređaj je samo delimično integrisan unutar softverskih rešenja. Ovo stoga što opstaju analogni tasteri na centralnoj konzoli, što će obradovati mnoge među klijentelom. Oprema uključuje i elektropokretana prednja sedišta, kao i panoramski krovni otvor.

Novi GAC Trumpchi GS3 će se u domovini pojaviti negde tokom proleća. Iako cene nisu poznate, neke indikatore imamo. Naime, jasno je da će primerak drugog pokolenja biti skuplji od verzije koju nasleđuje, ali se ne očekuje drastična razlika. Kada se prevedu juani u američke dolare, proizilazi da se odlazeći model nudio u cenovnom rasponu od 12 do 15 hiljada dolara. Ako novitet bude i skuplji za nekih maksimalno dvadesetak procenata, ostaće vanserijski dobra ponuda.

Barem za nas mučene Evropljane…

AutoRepublika

(1520)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Tradicija

Evropski proizvođači su od pohlepe oslepili a to će im se obiti o glavu jer će Azija preuzeti primat u automobilskoj industriji po istom principu kao što je to uradio Xiaomi u tehnološkom svetu.Bolje je prodati milion stvari i na svakom zaraditi 2 evra nego prodati 10 i zaraditi 10 000 evra.