1. Home
  2. Prezentacije
  3. Hiperautomobil namenjen stazi: Pagani Huayra R Evo
Hiperautomobil namenjen stazi: Pagani Huayra R Evo
0

Hiperautomobil namenjen stazi: Pagani Huayra R Evo

60
0
Podelite sa prijateljima:

Kompanija Pagani neće dozvoliti da se model Huayra povuče, iako je pre godinu i po dana predstavila novi model kom dadoše ime Utopia. Prošle jeseni je predstavljen hiperautomobil Imola Roadster, odnosno otvorena ekstremna verzija Huayre, a koja je koristila mnoga rešenja testirana na modelu namenjenom upotrebi na stazi, onom nazvanom Huayra R.

Kako se sada ispostavilo, ovo nije bila poslednja verzija u porodici, jer je objavljena još „malignija“ verzija. Njoj su nadelnuli ime Pagani Huayra R Evo.

Glavn osobenost ove u odnosu na običnu varijantu R, naravno stiže u vidu repa, koji je produžen za 190 milimetara. I pored toga, su ugrađene krovne ploče koje se mogu ukloniti, a bez njih se sila vertikalnog pritiska povećava za 5%.

Pride, zbog razdelnika izduženog za 101 mm napred i te iste dugačke stražnjice, ukupno povećanje potisne sile je bilo 45%, a otpor vazduha smanjen za 21%. Kao rezultat toga, pri brzini od 320 km/h, sila pritiska premašuje težinu samog automobila. Šasija je izrađena od ojačanih materijala čiji su komercijalni nazivi Carbo-Titanium HP62-G2 i Carbo-Triax HP62, što je povećalo njegovu krutost za 38% uz zadržavanje pod kontrolom mase vozila.

Gore je verzija Huayra R, dole Huayra R Evo

Atmosferski motor tipa AMG V12-R 6.0 je ponovo bio predmet dorade, i to uz trud zaposlenh u inženjerskom birou po imenu HVA AG. Ako model Huayra R proizvodi 850 KS i najviših 750 Nm obrtnog momenta, za verziju Evo je iz njega isceđeno celih 900 KS, pri 8.750 o/min i maksimalnih 770 Nm pri 5.800 – 8.200 o/min!

Zadržani su pogon na zadnje točkove i šestostepeni sekvencijalni menjač sa trkačkim sinterovanim kvačilom, koji je težak samo 80 kilograma. Takozvana suva težina hiperautomobila Paganija Huayre R Evoa je 1.060 kg, dok je maksimalna brzina kretanja na nivou od 350 km/h.

Šasija je pretrpela velike modifikacije, od kojih su glavni posebni hidraulički prigušivači vibracija na svakoj osovini, slični sistemu nazvanom Koenigsegg Triplex. Konstruisani su tako da uklone deo opterećenja sa tradicionalnih amortizera, što garantuje povećanu reakciju i preciznost upravljanja.

Uvođenje ovih elemenata zahtevalo je reviziju celokupne elastokinematike šasije, ali je zadržano oslanjanje sa dvostrukim oscilirajućim poprečnim ramenima i s elektronski kontrolisanim amortizerima.

Ugrađeni su novi ventilirajući ugljenično-keramički diskovi i pločice marke Brembo CCM-R, inače posebno razvijeni za modifikaciju Evo. Njihova kontaktna površina je povećana za 14%. Točkovi su obuveni u specijalno zavarene „slikove“ tipa Pirelli P Zero, a koje su stigle u dimenzijama 280/680 R19 na prednjoj osovini i 345/725 R20 na zadnjoj. Ove gume su dostupne za vožnju u „mokrim“ i „suvim“ uslovima.

Pagani nije dao nikakve informacije o raspoloživosti modela Huayra R Evo: ni cenu po komadu, a ni broj izrađenih primeraka. Međutim, entuzijasti sa mnogo novca (osnovna Huayra R košta od 2,6 miliona evra) verovatno su se već odlučili za kupovinu verzije Evo.

AutoRepublika

(60)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments