1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ovaj Rejndž bi trebalo imati: Debitovao Range Rover Sport SV
Ovaj Rejndž bi trebalo imati: Debitovao Range Rover Sport SV
6

Ovaj Rejndž bi trebalo imati: Debitovao Range Rover Sport SV

421
6
Podelite sa prijateljima:

U prošlosti su najmalignije i najmoćnije verzije modela po imenu Range Rover Sport nosile sufiks SVR, ali sada je skraćenica još potkresana, pa top verzija nove generacije nema više slovo R u odrednici. Šlag na torti se danas dakle zove Range Rover Sport SV.

Ipak, to što je ime uskraćeno za jednog reprezenta, nikako ne znači da je i samo vozilo nešto osiromašeno, da je daleko bilo postalo prostije i slabije. Naprotiv: pred nama je najmoćniji i tehnički najviše savršen Range Rover svih vremena!

Pod haubom se nalazi dobro poznati biturbo motor radne zapremine 4,4 litra. Poreklom je iz BMW-a i cilindri su mu raspoređeni u rasporedu V, s tim da ih ima ukupno osam. U pitanju je blagi hibrid sa 635 konjskih snaga i 750 Nm obrtnog momenta (kada je u naponu moći). S druge strane, jedinica V8 5.0 koja je računala na ispomoć kompresora, raspolagala je sa 575 „konjića“ i 700 njutn metara. Nosila je oznaku SVR, kako i pominjasmo maločas.

Čak je i sam BMW, kao tvorac agregata, uspeo da iz njega u modifikaciji zvanoj M5 CS iscedi tih 635 „konja“, dok krosoveri s oznakama X5 M / X6 M, s istim „osmakom“ vozaču na raspolaganje stavljaju „svega“ 625 „grla“ i  750 Nm. Range Rover Sport SV poseduje i osmostepeni automatski menjač, prenos snage na sva četiri kraja školjke (uz spojnicu za priključenje prednje osovine), aktivni diferencijal na zadnjoj osovini i potpuno kontrolisanu šasiju. Sve je to nanovo podešeno kako bi podarilo više adrenalinskog užitka u poređenju s modifikacijama namenjenim „civilnom stanovništvu“.

Ali, glavna osobenost verzija s nalepnicom SV jeste došla u vidu hidropneumatskog sistema vešanja. To nije pandan upokojenog Citroenovog sistema Hydractive, Britanci su sve to rešili drugačije. Zadržani su uobičajeni vazdušni jastuci, ali su amortizeri povezani s hidrauličnim sistemom koji zamenjuje balans štangle i samostalno se bori s tendencijama prevrtanja, preusmeravajući pritisak između nosača različitih točkova.

Dodatno, nosači su povezani u parovima, a ne dijagonalno, kako je to recimo rešeno u superautomobilima McLarena. već uzdužno (prednji i zadnji) i poprečno (levo i desno). Osnovni klirens je skromniji za 10 do 25 milimetara u odnosu na manje snažne varijante.

Takođe, verzija SV poseduje originalni podokvir nazad, viljuške napred modifikovane geometrije i skraćeni upravljački odnos (13,6:1 umesto 17,5:1 kod ostalih verzija). Gume koje fabrički bivaju montirane na ovo vozilo nose oznaku Michelin Pilot Sport All Season 4. Napred su široke 285 milimetara, dok im je širina nazad na nivou od 305 mm.

Zajedno uz mangupsko oslanjanje, to dozvoljava SUV-u mase 2.560 kilograma da izdrži bočno ubrzanje u krivinama do 1,1g, što je za 22% više nego kod prethodnog modela. U „najborbenijem“ režimu vožnje koji nosi simboličku oznaku SV (a koji se aktivira pritiskom na zasebno dugme na volanu), ubrzanje iz mesta do “stotke” traje samo 3,8 sekundi, dok je najviša brzina kretanja na granici od 290 km/h. Parametri starog SVR-a su bili: 4,5 sekundi i 283 km/h.

Range Rover Sport SV nosi kočnice koje je razvio čuveni Brembo, a sistem uključuje masivni osmoklipni mehanizam na prednjoj osovini. Uz doplatu je moguće dobiti ugljenično-keramične kočnice i to po prvi put. One omogućavaju smanjenje neopružene težine za 34 kilograma odjednom. Podatak se odnosi na ukupnu težinu, za sva četiri točka. Takođe se mogu poručiti i točkovi s felnama od 23 inča prečnika. Oni donose uštedu u masi od 35,6 kilograma, i to u odnosu na slične naplatke izvedene od lake legure.

Naširoko je upotrebljavana plastika ojačana ugljeničnim vlaknima (CFRP). Hauba, okvir maske hladnjaka, bočni vazdušni kanali, školjka završetaka izduvnih cevi, dekorativni elementi u enterijeru, sve je to izvedeno od ovog kompozitnog materijala, pa čak i izvesan broj drugih pojedinosti.

Range Rover Sport SV poseduje originalne branike i pragove vrata. Dekoracija enterijera podrazmeva i prednja seditšta nazvana akronimom BASS (Body And Soul Seat), a što se može prepevati kao „sedište za dušu i telo“, a u naslonima istih se nalaze zvučnici muzičkog sistema uz ingegrisane vibrotaktilne membrane Subpac. Sistem ozvučenja raspolaže sa 1.430 vati i razvio ga je Meridian. Pruža čak 29 zvučnika. Zadnja sedišta, baš kao i prednja, takođe imaju bočne držače glave.

Prodaja ovog besnog SUV-a koji će se zvati Range Rover Sport SV kreće na jesen, ali će do kraja godine, samo izabrani kupci moći da ga kupe, i to korišćenim specijalnih, ekskluzivnih „pozivnica“. Vozila iz uvodne serije (Edition One) će posedovati adekvatne natpise i nalepnice na karoseriji i u kabini, dok će top verzija biti u slobodnoj prodaji tek od 2024. godine. Cena će iznositi od 169 hiljada britanskih funti, pa naviše.

Uporedo s lansiranjem modifikacije SV, predstavljene su i ostale varijacije na temu modela Sport, naravno, u ažuriranom izvođenju. Implementiran je i unapređeni multimedijalni sistem Pivi Pro, što je potez koji je usledio nakon iste akcije kod najvećeg modela marke Range Rover. Tu je u potpunosti integrisana funkcija kontrole klimatizacije, pa više nije dostupna zasebna daljinska kontrola klima uređaja.

Na dalje će i motor V8 sa 4,4 litra zapremine biti standardno opremljen sistemom lakog hibrida na  48 volti (starter-generator), zahvaljujući čemu je omogućeno preimenovanje nekadašnjeg modela (zapravo verzije) P510 u P530. Razlika u indeksu otkriva i razliku u moći pogonskog sklopa.

Priključni hibridi dobiše novi trakcioni električni motor, i on je integrisan u menjačku kutiju. Podsetimo, ona ja osmostepena automatska (ruku dajem da je ZF-ova, iako ne piše nigde – što bi značilo da je s konvertorom obrtnog momenta). Maksimalna snaga istog (elektromotora) je uvećana sa 143 na 218 konjskih snaga.

Trolitarski biturbobenzinac iz porodice Ingenium prežive restilizaciju, ali mu je najveća dostupna moć nabujala, pa se umesto nalepnice na kojoj piše P440e, sada lepe one s natpisom Range Rover Sport P460e (460 „konjića“, 660 Nm). Varijantu pak P510e zamenjuje P550e (550 „grla“, 800 Nm), a kod te sprint do 100 km/h traje svega 4,9 sekundi, odnosno munjevitiji je za pola sekunde.

Evropljani već mogu da poruče svoj primerak unapređenih verzija. Ako to žele i mogu…

AutoRepublika

(421)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Impresivne cifre.

moron

Ozvučenje sa 29 zvučnika ??? 😊 I još naziv „Meridian“ ? Pa, mogli su ga nazvati i „Metalac“ … 😊

Neko sa strane

Meridian Audio – Britanski brend kvalitetne audio opreme, prooizvodnja strogo u UK.

moron

Hvala za info.
Kada sam u Google ukucao (a jesam pre nego sam stavio u komentar), meni je pretraga (u prvih 100 rezulatata), naravno, izbacivala samo „Meridianbet“. Tužna stvarnost Srbije … Samo kockanje i kockanje …
Videh, inače, da je ovaj sisem sa 1.430 Watti, slično kao onaj „Bowers & Wilkins“ kod BMW-a (1.475 W).

Milovan

Jeste ZF-ov, 4 generacija hybridnog systema, radi se o sklopu sa osmostepenim automatskim menjačem i hidro spojnicom, ide i u BMW i u JLR, PHEV i MHEV