1. Home
  2. Prezentacije
  3. Na kraju prošle godine videsmo i novi Nio ES8
Na kraju prošle godine videsmo i novi Nio ES8
3

Na kraju prošle godine videsmo i novi Nio ES8

2.55K
3
Podelite sa prijateljima:

Nio je 2017. godine predstavio prvi masovno proizvedeni model, i to je bio perjanični krosover s oznakom ES8, dok smo na početak serijske proizvodnje istog morali da sačekamo do leta 2018. Gama sada poseduje u ovom trenutku šest električnih vozila, pa je firma započela proces osvežavanja istih. I to ne samo putem sprovođenja banalne restilizacije, već je posle četiri i po godine na scenu, na samom kraju 2022. godine, stupila druga generacija SUV-a po imenu Nio ES8!

U isto vreme, kako i izvestimo ažurno pre par dana, debitovao je i kupeoliki SUV Nio EC7, otvarajući tako novi segment automobila (i tržišta) za kinesku kompaniju.

Oba debitanta su najbliža svojta modela Nio ES7, onog kog smo upoznali prošlog leta. Ukratko, EC7 pruža padajući liniju krova, dok ES8 nudi više komfora i enterijer s tri reda sedišta. Sveto trojstvo iz Kine je utemeljeno na drugoj iteraciji platforme NT2, iako nema tako puno razlika u hardveru, u poređenju s arhitekturom prethodne generacije. Osobenosti se uglavnom svode na deo koji se tiče implementirane elektronike.

Već od početnog nivoa paketiranja se srećemo ovde sa sistemom vazdušnog oslanjanja, s multilinkom nazad i dvojnim linkom napred). Takva postavka omogućava promenljivi klirens i njegov radijus je u okvirima od 90 milimetara.

Novi Nio ES8 je veći automobil od onog koji nasledjuje. U dužinu je porastao za 77 milimetara (do 5.099 mm), a i širina je uvećana za 27 mm (do 1.989 mm), ali je vozilo u skaldu s opštim trendovima sniženo za 6 mm (do kote od 1.750 mm).

Međuosovinski razmak je impresivniji, pa više nije 3.010, već je narastao do 3.070 mm. Karoserija je, uostalom kao i ranije, izrađena od čelika visoke čvrstine i od aluminijuma, ali je novi model dobio čistiji dizajn i fantastičnu aerodinamiku. Koeficijent otpora vazduha Cd, iznosi samo 0,25. U ponudi je i matriks rasveta za farove, dok se točkovi nude s felnama u rasponu od 20 do 22 cola prečnika.

Na krovu su postavljene „pečurke“ s lidarom čija talasna dužina doseže 1.550 nm, dok su kamere koje su neophodne za rad takođe montirane u sklopu sistema autopilota NAD (Nio Autonomous Driving). Celokupan set iz opusa „organa vida“ noviteta uključuje čak 33 senzora, dok je kompjuter Adam instaliran kako bi se bavio obradom podataka. Procesori Nvidia Orin X, a ukupno ih je četiri, nude performanse od 1.016 topova (triliona operacija u sekundi).

Navodi se da je NAD klasifikovan u treći nivo autonomije, ali bi sertifikaciju tek trebalo obaviti, pa je za sada još uvek na drugom stepeniku klasifikacije samovozećih četvorotočkaša. Autopilot će biti u stanju da pruži pune performanse nakon ažuriranja softvera.

Stari Nio ES8 je mogao biti poručen tako konfigurisan da ponudi šest ili sedam mesta za putnike, ali sada više izbora neće biti. Novi krosover je strikton šestosed, pa u drugom redu pruža sedišta koja su po komforu skoro identična onim napred, a pride su i elektropokretana, grejana, ventilirana i poseduju i funkciju masaže. Zato je treći red osetno jednostavniji, ali čak i tamo se nudi električni pogon, čak i za podešavanje nagiba naslona.

Jedini dostupan paket integriše presvlake sedišta od kože tipa nappa, drvne umetke, panoramski stakleni krovni otvor i još svašta nešto. Instrumentacioni displej je pred očima vozača i nudi dijagonalu od 10,2 inča, dok je ekran tipa AMOLED od 12,8 cola u funkciji prikaza postavki multimedijalnog sistema. Iznad njega se nalazi animirani pokemon koji igra ulogu glasovne ispomoći.

Kupci će se sladiti i pogledom ka projekcionom ekranu (head-up display), dok se glavna inovacija tiče sistema zvanog PanoCinema. Uključuje četiri par naočara koje pružaju ugođaj virtuelne realnosti i rade u tandemu s muzičkim sistemom od 1.000 vati, zahvaljujući montaži 23 zvučnika. Zahvaljujući ovoj novotariji, putnička kabina se transformiše u bisokopsku salu.

Krosover dolazi samo s dvomotornom postavkom, što dalje implicira integralni pogon. Na prednju osovinu je pričvršćen sinhroni električni agregat koji razvija 245 konjske snaga, dok je asinhroni elektromotor sa 408 konjskih snaga montiran na zadnjoj osovini. Ukupno odbacuju 653 konjske snage uz 850 Nm obrtnog momenta, dok je prethodni model pružao „samo“ 544 „konja“ i 725 Nm. Deklarisano je i ubrazanje ovog elektromobila od nule do „stotke“ za 4,1 sekundi, odnosno za osam desetinki brže nego kod odlazećeg naraštaja krosovera iz Kine.

Kupcima je ponuđeno da biraju da li im je potrebna trakciona baterija kapaciteta od 75 ili od 100 kWh, uz autonomiju od 465 ili 605 kilometara, redom (prateći opise procedura ciklusa CLTC). Najavljeno je i baterijsko pakovanje od 150 kilovata, i tu će domet s jednom dopunom biti 900 kilometara, ali će proizvodnja takvih alternativa biti pokrenuta nešto kasnije.

Troredni Nio ES8 će se s traka zakotrljati u junu, i koštaće najmanje 76 hiljada američkih dolara. Ali, Nio tradicionalno nudi ovakav krosover i bez baterija. Njih možete iznajmljivati u kom slučaju vozilo staje šezdesetak hiljada dolara, uz trošak najma baterije od 140 do 240 dolara mesečno. Cena zavisi naravno od kapaciteta iste.

Za kraj još da dodamo da je kompanija Nio predstavila i stanicu za brzu zamenu praznih baterija napunjenim. Opremljena je s dva laserska senzora koja ubrzavaju priču i čine je lakšim tako što se vozila ubacuju u automatskom režimu. Kompjuter Nvidia Orin X, onaj iz seta za autopilot, je odgovoran za kontrolisanje postupka. Dodatno, instalirana je i mogućnost priključenja na punjač DC, neverovatne snage od 500 kW. U tim okolnostima, bateriju od 100 kilovata punite u rasponu od 10% do 80% za svega 20 minuta.

Reći ćemo još da nova stanica za zamenu baterija može da opsluži 408 vozila za dan, što je za nekih 30% bolje od performansi ranije najmodernije verzije iste.

AutoRepublika

(2545)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Veliki, komforan auto, dobro opremljen, sa visokim kvalitetom obrade. Dizajn – nema nista sto bi mi izazvalo odusevljenje ali je sasvim korektan, od globalnih proporcija do detalja. Jedan veliki minus – napred nedostaje maska koja bi vozilu dala karakter. Umesto toga, dizajner nam nudi veliki otvor i branik (!) koji viri iz njega?! Koncept zamene baterija umesto njihovog punjenja – mislim da nije atraktivan. Kupis nov auto pa na prvoj zameni baterija umesto tvoje nove dobijes jednu 5 godina staru! Dalje, organizacija celog sistema je komplikovana – pored punjaca potrebna su skladista za baterije, veliki broj baterija u opticaju, mehanizacija… Pročitaj više »

TheStig

Ruzno, ruznije, tuznije. Ovo je zajebalo i vw 😂

Bungi

Mona Liza! Ne može niko da nadmaši VW šklopocije.I od ružnog ima ružniji.