1. Home
  2. Prezentacije
  3. Osvežen Fiat Cronos koji negde ume da bude mnogo traženiji od Logana
Osvežen Fiat Cronos koji negde ume da bude mnogo traženiji od Logana
4

Osvežen Fiat Cronos koji negde ume da bude mnogo traženiji od Logana

835
4
Podelite sa prijateljima:

Restilizovan je Fiatov kompaktni model s četvoro vrata koji se naziva Cronos, uz istovremenu redukciju broja pogonskih sklopova u ponudi. 

Model Fiat Cronos s dužinom od 4.364 milimetara je ušao na tržište u 2018. godini, a tadda je to bio derivat heča iz 2017. godine po imenu Fiat Argo, samo s četvoro vrata. Oba automobila su konstruisana u želji da se dopadnu Latinoamerikancima, ali se proizvode na različitim lokacijama. Dok se sedan radi u Argentini, dotle se model s petoro vrata montira u susednom Brazilu. Kako je vreme došlo za planirano zatezanje bora, tako je ono i sprovedeno, ali je obim promena, kao i njihova dubina, ostao skroman. Konstruktor je odlučio da krene s Cronosom, pa je do sada on predstavljen samo u industrijskoj domovini (Argentini, kako navedosmo).

Uzgred budi rečeno, ovaj model s četvoro vrata trenutno vodi na listi najpopularnijih novih vozila na argentinskom tržištu. Tako je Fiat Cronos tokom 2021. godine prodat u tiražu od 37.435 primeraka. Ali, zanimljivo je to što brazilsko izvođenje, ono u formi heča, uopšte nije željeno u Argentini, pa je u isto vreme isporučeno svega 1.248 jedinica istog.

S druge strane, Bog kao da je potpuno različit u Brazilu, pa je Argo u prošloj godini došao do 84.644 novih vlasnika uz treće mesto na listi najpopularnijih modela (uz Hyundai HB20 na drugom mestu i pikap po imenu Fiat Strada na čeonoj poziciji), dok je rezultat sedana kao glavnog junaka ove naše priče na nivou od 27.887 komada. što je bilo taman da se okupira 23. mesto.

Ako bismo pak želeli da se osvrnemo i na prodajne rezultate Cronosove konkurencije iz Volkswagena i Renaulta (Dacije), onda bismo morali da kažemo da je u prošloj godini prodato 1.876 četvorotočkaša s oznakama na kojima piše VW Virtus, kao i 4.576 Renaulta Logana. Podaci se odnose na argentinsko tržište i dodaćemo da su prodajne brojke za brazilsko tržište sledeće: 20.563 i 9.478, istim redom izneto.

Dakle, Cronos je profitirao za retuširanu masku hladnjaka koja sada pruža dve hromirane letvice koje se bezmalo sjedinjuju s prenjim svetlosnim grupama. Sedan je dobio i felne novorazvijenog dizajna, s prečnikom od 15 ili 16 inča, plus novu nijansu za farbu koja je dobila komercijalni naziv Strato Gray. Novi primerci će i dalje imati u katalogu stilski paket S-Design, a on je osoben po tome što nudi crne linije na rešetki hladnjaka, mali spojler na poklopcu prtljažnika i detalje eksterijera ofarbane u boju bakra.

Jedina važna novina koja je zadesila kabinsku regiju se odnosi na obruč upravljača koji je „ukraden“ iz krosovera po imenu Fiat Pulse. Arsenal opremen najjeftinijeg Fiatovog sedana u Argentini uključuje sledeće stavke na listi opreme: ABS + EBD, ESC, uređaj za klimatizaciju i muzički sistem. Bogatije verzije dobijaju pravo i na informativno-zabavni sistem sa ekranom osetljivim na dodir prečnika sedam inča, kamerom za pomoć pri vožnji unazad i jedinicu za kontrolu rada klima uređaja.

Paleta motora koja je dostupna brazilskim kupcima Cronosa je sužena krajem prošle godine, što je značilo povlačenje u penziju za atmosferski 1,8-litarski motor komercijalne oznake 1.8 E.torQ, a koji razvija 135 konjskih snaga kada sagoreva benzin i  139 „konja“ kada radi na etanol koji je na tamošnjem tržištu potpuno uobičajen. Taj motor je sarađivao sa šestostepenom ručnom transmisijom.

Proizvodnja automobila s ovako ukombinovanim pogonskim sklopom je u Argentini obustavljena tek u junu ove godine, s tim da je benzinski motor u lokalnom sedanu proizvodio samo 130 konjskih snaga. Od sada će Fiat Cronos biti sklapan jedino s atmosferskim četvorocilindrašem označenim sa 1.3 Firefly, uz izlaznu snagu na ovom tržištu od 99 „grla“. Međutim, sedan je po prvi put dobio menjačku opciju u vidu varijatora, pa je tako ovo opcija u ponudi počev od druge verzije Drive (samo CVT je ugrađen na top verziji Precision). Ipak, bazični Cronos Attractive je i dalje dostupan isključivo s petostepenim šaltačem.

Argentinici traže za modernizovan sedan sumu od 22,5 do 28,6 hiljada američkih dolara. Da, to su tamo baš atraktivne cene jer recimo Renault Logan ne možeš da pazariš tamo ako nemaš dostupnih najmanje 23,7 hiljada dolara.

Sledeći na redu za premijeru je hečbek Fiat Argo, a njegovo predstavljanje možemo očekivati u Brazilu krajem ovog, ili tokom narednog meseca. Nema planova da se ova mini porodica Fiata seli izvan teritorije Južne Amerike.

AutoRepublika

(835)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Unutrašnjost mi djeluje bolje urađena nego u Loganu.

Iznogud Časni

Ovo stvarno iz rubrike pisaj po sirotinji. Kakav šrot prodaju za takve pare, odrase narod. Ne samo Fiat, nego svi. Ovo Fiat treba ljudima plaćati da voze, a ne da kupuju.

BB

Jesu cijene visoke… Još malo pa kao Tipo što je ost’o SUVog u Evropi…

Iznogud Časni

Ma dje to Tipo košta 23k €